Färdplan från Skydemon

Diskussion i '060 Navigation' startad av Rogerjn, 6 Juni 2018.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 6 medlemmar.
  1. Rogerjn

    Rogerjn Ny medlem

    Är det någon som provat skicka in färdplan inifrån Skydemon?

    Fungerar det? Får man svar via sms som man brukar få, eller bekräftelse på annat sätt?
     
  2. Airborne again

    Airborne again Välkänd medlem

    Jag har inte provat att skicka färdplaner med SkyDemon, men vad jag hört från andra så fungerar det. Du kanske får ett svar från SkyDemon, men det är viktigt att förstå vad det svaret betyder och inte betyder.

    Det finns inget centralt system för hantering av VFR-färdplaner i Europa som det gör för IFR-färdplaner. En VFR-färdplan skickas direkt till berörda trafikledningar, men man får ingen som helst kvittering på att färdplanen kommit fram som den skall.

    En eventuell kvittering från SkyDemon innebär alltså bara att färdplanen är skickad. Reglerna för vart man skall skicka färdplanen finns beskrivna i varje lands AIP och är ofta ganska komplicerade. Jag vet att SkyDemon ibland fått kritik från trafikledningar utomlands för att färdplanen inte skickats till korrekta adresser. Som SkyDemon-användare är det ytterst du som ansvarar för att addresseringen är korrekt och det är inte en alldeles enkel uppgift.

    Men kvitteringen man får ifrån AROweb då? Den innebär inte heller att färdplanen tagits emot av trafikledningen utan att AROweb har skickat den. Däremot så har den först granskats av en person på Flight Planning Centre som kontrollerar att den är korrekt utförd och som gör adresseringen. Man kan alltså på ett helt annat sätt vara säker på att färdplanen kommer till rätt plats och att den är riktig.

    Det är annorlunda för IFR-färdplaner (i Europa) för där finns ett centralt system (IFPS) som kontrollerar och distribuerar färdplaner. Kvittensen man får när man lämnar in en IFR-färdplan via AROweb kommer alltså egentligen från IFPS.

    Dessutom så kan man bara aktivera färdplaner med telefonsamtal till Flight Planning Centre om de lämnats in via AROweb. (Trafikledningen kan aktivera alla färdplaner, oavsett hur de lämnats in.)
     
  3. Jonas

    Jonas Moderator Flygfyren Operations

    Jag testade häromveckan och det funkade bra. Fick svar via mail samt feedback i appen. Kommer inte ihåg om jag fick via sms. Tror inte det.
     
  4. jekroth

    jekroth Aktiv medlem

    Jag använder bara Skydemon att skicka färdplan, det fungerar effekt i hela europa
     
  5. Dimme

    Dimme Aktiv medlem

    SkyDemon använder sig av EuroFPL för att skicka färdplan. EuroFPL skickar färdplan till de adresserna som står i respektive lands AIP, det har SkyDemon bekräftat när jag frågade dem. SkyDemon brukar skicka email när färdplan har skickats, lika mycket värt som Arowebs SMS. Man måste ändå ringa flygplatsen och fråga om det har kommit fram. SkyDemon brukar också skicka email när det har kommit svar från mottagaren (flygplatsen), det fick jag en gång.

    Jag pratade häromdagen med en dansk som skulle flyga till Sverige och glömde skicka färdplan. De skickade ATC färdplan med SkyDemon i luften och det kom fram direkt och ATC aktiverade den på en gång. Anledningen att de gjorde så är att det inte går att flyga till ett annat land med förkortad färdplan i luften.
     
  6. Airborne again

    Airborne again Välkänd medlem

    Det är säkert deras avsikt, men jag vet att det blir fel ibland.

    Jag provade nyss med att skapa en färdplan för en flygning från Stockholm/Frölunda till Västerås/Hässlö och den blev feladdresserad. Enligt AIP-Sverige skall den adresseras till ESSAZPZX, men istället adresserades den till ESSEZPZX.
     
  7. jekroth

    jekroth Aktiv medlem

    På andra sidan så påverkar det inte oss då dom löser problemet åt oss. jag har aldrig kommit i läge att min färdplan inte finns när jag ska starta och jag har konsekvent använt Skydemon att skicka med sedan 2013 och då flertalet gånger flygit runt i stora delar av europa
    Men upptäcker man fel så är nog skydemon tacksamma om man meddelar dom
     
    • Gillar Gillar x 1
  8. Airborne again

    Airborne again Välkänd medlem

    Det är klart att det påverkar dig om färdplanen är feladresserad. Det är ju bra att du inte råkat ut för det och jag påstår inte heller att det är vanligt, men jag vet att det förekommer.
     
  9. jekroth

    jekroth Aktiv medlem

    Jag håller inte med dig. När du lägger en färdplan via skydemon från en startplats som t.ex. Frölunda eller eget grässtråk så finns den inte som officiell flygplats där för adresserad SD tilltså närmare icao flygplats, som i ditt exempel skå-edeby. Om du startar från Frölunda med den adresseringen så ser jag inte det är något problem. I färdplanen står det uttryckligen under extra information COM/PLN DEP/STOCKHOLM FROLUNDA 5927N01743E RMK/PILOT JOHAN ...... samt under rutt finnskordinater för frölunda 5927N01743E DCT
     
  10. Dimme

    Dimme Aktiv medlem

    Jo, det finns. AIP ENR 1.11-1 se bild.
     

    Bifogade filer:

  11. jekroth

    jekroth Aktiv medlem

    Jo visst inte rätt, men det fungerar ändå och det var det jag skrev att vi inte blir påverkade
     
  12. Airborne again

    Airborne again Välkänd medlem

    Vilket tur att det fungerar med just detta fel. Undrar om det fungerar för alla fel!?
     
  13. Rogerjn

    Rogerjn Ny medlem

    Jag har flugit från Sövde ESMI till Lübeck två gånger. Lämnat färdplan via Aroweb bägge gånger och fått Accepted via SMS.

    Dock har jag bägge gånger fått frågan från tornet i Lübeck vad jag har för destination då de inte kunnat hitta någon färdplan. Väldigt störande.

    Skall prova lägga den med SkyDemon nästa gång och se om jag har bättre tur.
     
  14. Fredan

    Fredan Medlem

    Om felen beror på att man inte har brytt sig om att göra ett bättre tekniskt system tycker jag man kan ge dem lite incitament att bättra sig. (Skrivet med glimten i ögat)
     
  15. Airborne again

    Airborne again Välkänd medlem

    Jag tycker att du skall meddela FPC detta -- kanske också skicka en störningsrapport. Det är uppenbarligen något systematiskt fel. Det är ju inte säkert att felet ligger i Sverige, men FPC är säkert ändå tacksamma att få veta det.
     
  16. jekroth

    jekroth Aktiv medlem

    De kanske i te ens vet om felet och som jag skrev tidigare är det väl bra om man rapporterar in sådant när man upptäcker det. Jag skickar en rapport till dom
     
    • Gillar Gillar x 1
  17. jekroth

    jekroth Aktiv medlem

    Jag mailade Skydemon och dom fixar adresseringen gissar att det ligger med i nästa updatering
     
    • Gillar Gillar x 5
  18. jekroth

    jekroth Aktiv medlem

    Adresseringsfelet i Skydemon är fixat, nu adresserar den alla zzzz till ESSAZPZX
     
    • Gillar Gillar x 1
Laddar...

Dela sidan