Flygplanshaveri i Östersund

Diskussion i 'Nyhetstips' startad av Fredrik, 2 Juni 2018.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 12 medlemmar.
 1. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

 2. BosseB

  BosseB Aktiv medlem

  Ser inte ut att vara svenskregistrerad efter vad som syns på bilden här https://www.op.se/. (Lär försvinna från förstasidan så småningom). Någonting EPZ eller FPZ. Första bokstaven ett C eller G?

  Tråkigt och man tänker på hennes familj
   
 3. Stjärnan

  Stjärnan Medlem

  Stall möjligen?
   
 4. Simon

  Simon Aktiv medlem

  G-CEPZ bör regnummret vara av de bilder jag sett att döma, vilket verkar stämma rätt väl:
  [​IMG]
   
 5. stellann

  stellann Aktiv medlem

 6. Per D

  Per D Medlem

 7. Larscho

  Larscho Välkänd medlem

  Väldigt tråkigt haveri! Jag hoppas att man kan få reda på orsaken.
   
 8. Staffan

  Staffan Aktiv medlem

  Tyvärr lär vi inte få reda på någon orsak då Haverikommissionen sagt att man inte kommer utreda pga att planet var x-klassat.
   
 9. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Har man ingen annan instans för haveriundersökning, likt hur KSAK skall utreda haverier med UL? Blir väl inte riktigt samma resurser och kometens som om havkom gör det, men det görs ju då i alla fall något.
   
 10. Staffan

  Staffan Aktiv medlem

  Hur är det med EAA, brukar dom göra några utredningar?
   
 11. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Deras sida är ju tyvärr total katastrof att försöka navigera sig på, men sökfunktionen ger träff på följande: http://eaa.se/index.php/60-medlemmar/incident-och-haveriarkiv vilket verkar antyda att de gör sådant. 2012 var ju inte igår direkt dock så vet inte hur det är med den saken.

  EDIT: Testade att logga in och se om jag kunde få ut mer info den vägen, men näe. Förutom sammanställningen som går fram till 2012 så verkar alla enskillda dokument vara från som senast 2011. Det kanske är så att vi inte haft några haverier med x-klassade sedan 2011, men det låter lite för bra för att vara sant tycker jag?
   
 12. Bubblaren

  Bubblaren Ny medlem

  EAA Kommer enligt uppgift inte heller utreda enligt citat från TT
  ”Planet var importerat från Storbritannien och hade inte blivit registrerat i Sverige. Därför uppger flygorganisationen EAA, som gör tillsyn av egentillverkade flygplan på uppdrag av Transportstyrelsen, att man inte heller har skäl att undersöka varför flygplanet störtade”
   
 13. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Där ser man. Är inte det en konstig inställning? Har man inte all anledning att undersöka så att ens medlemmar kan lära sig?
   
  • Gillar Gillar x 1
 14. control

  control Välkänd medlem

  LAA i UK är kontaktade. EAA utreder mycket riktigt haverier med svenska "EAA-maskiner" när Haverikommisionen avstår. En mycket tragisk olycka!

  I övrigt vill jag inte uttala mig på ett publikt forum.
   
  • Håller med Håller med x 1
 15. Adam Frisch

  Adam Frisch Aktiv medlem

  Låter ju bisarrt och om det när sant. Ungefär som om en läkare skulle bara hjälpa nån som är döende på gatan om den är svensk medborgare... Skamligt om det är så.
   
 16. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Det beror på en ändring i lagstiftningen för ett antal år sedan. Haverikommisionen är numera inte skyldig att utreda olyckor med "Annex II"-flygplan och dit hör experimentklassade flygplan. De kan göra det i alla fall om de tycker att det finns särskilt skäl.
   
Laddar...

Dela sidan