PA-25 Pawnee och Citabria/Bellance 7/8 mister lvb?

Diskussion i 'EASA' startad av Anders Lidén, 29 April 2018.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 3 medlemmar.
 1. Anders Lidén

  Anders Lidén Aktiv medlem

  Enligt senaste
  https://www.easa.europa.eu/type-certificates-information
  överväger EASA att dra in luftvärdighetsbevisen för våra gamla sporrhjulskärror. Vet nån hur det blev som det blev? Super-Cubarna hamnde i Annex II trots att de inte uppfyllde kraven om avslutad produktion och nu tar man eventuellt bort deras bröder och systrar från samma tid till en oviss framtid. Hamnar då också dessa i Annex II eller får de ännu sämre status än PA-18?
  Följdfrågan blir naturligtvis om flygplansägarna kan skrapa ihop pengarna och betala myndigheten (en gång till) eller är det rent av bättre att låta detta ske?
   
 2. hans_p

  hans_p Moderator Flygfyren Operations

  Jerry Köhlström på TS kommenterade detta idag på FB, i gruppen Allmänflyget i Sverige. Jag citerar nedan delar av hans inlägg;

  "Information 2018-7 handlar om att EASA avser att återkalla EASA:s typcertifikat (TC) för Piper PA-25 Pawnee. Möjligheter till kommentarer för den enskilde finns, läs informationsbladet.

  Information 2018-8 handlar om att EASA avser att återkalla typcertifikaten (TC) för Bellanca och Champion 7 och 8 serien. Möjligheter till kommentarer för den enskilde finns, läs informationsbladet.

  EASA informerar om att de AVSER att göra detta, dock ej beslutat (se informationsbladen), detta p.g.a. att TC-hållarna inte betalt det årliga avgiften ( som ska täcka fortsatt typcertifikatsarbete) till EASA. Vi kan bara hoppas att TC-hållarna betalar in i tid.
  [...]
  Ett återkallat EASA-typcertifikat betyder att EASA-luftfartyget inte längre är luftvärdigt inom EU, därför att förutsättningen för att luftvärdighersbeviset (C of A, Certificate of Airworthiness) ska vara giltigt, saknas. Maskinerna blir med andra ord " groundade", om inget annat meddelas.
  [...]
  EASA beslutar om luftvärdigheten dessa fall, inte Transportstyrelsen. De kan t.ex. besluta om att de i fortsättningen ska anses vara sk. Annex-II luftfartyg, men det är mindre troligt att detta beslutas. Ett sådant beslut kan bara tas av EASA.

  Just nu känns det som mer information från EASA och beslut saknas. Ställ era frågor till EASA, direkt, kontaktuppgifter i informationsbladen.

  https://www.easa.europa.eu/specific-airworthiness-specifications-sass-information
  https://www.easa.europa.eu/type-certificates-information"
   
 3. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Så de som har ett typcertifikat måste årligen betala för att det skall fortsätta vara giltigt, även på redan producerade individer? Är inte det ett jättekonstigt system?

  Någon som har koll på hur stor summan som årligen måste betalas är?
   
 4. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  Innebär detta att alla PA-25:or i segelflygklubbarna får flygförbud om detta blir verklighet?
   
 5. Dahlbäck

  Dahlbäck Medlem

  Någon som vet hur det gått med detta?
   
Laddar...

Dela sidan