När måste läkarintyget vara klart?

Diskussion i 'Flygutbildning' startad av Marcus Bornestav, 9 Augusti 2016.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 5 medlemmar.
  1. Är det innan man börjar på utbildningen eller räcker det att det är klart innan uppflygningen?
     
  2. Per-B

    Per-B Medlem

    Jag tror det är före den första EK (soloflygning) som gäller.
    Men som försiktighetsåtgärd skulle jag göra undersökningen direkt i början av utbildningen, före eller parallellt med första flyglektionerna, så att man får klarlagt att det inte finns några medicinska hinder. Jag gjorde det i alla fall.
     
  3. Tack för svaret! Räknar med att komma igång i mitten av/slutet av nästa månad.
     
  4. Per-B

    Per-B Medlem

    Lycka till med certet!
     
  5. Larscho

    Larscho Moderator

    @Per-B har rätt, det är innan första EK som det ska vara klart. Lycka till!
     
  6. Anders Lidén

    Anders Lidén Aktiv medlem

    Och ska vi vara riktigt noga så beror det på vilket cert man ska ta. Om man ska ta segelcert eller UL-cert så behövs det lite tidigare. Då måste man ha ett giltigt elevtillstånd utfärdat av Transportstyrelsen för att få flyga EK. För att få tillståndet måste man gå till läkaren och bli godkänd, därefter skicka in ansökan till TS och sen vänta på tillståndet.
     
    • Gillar Gillar x 1
  7. Tack! Jag ska ta PPL. Jag ska fixa detta så fort som möjligt, ingen anledning att vänta med det.
     
  8. Airborne again

    Airborne again Välkänd medlem

    De olika kraven beror på att svenska myndigheter alltid (i alla fall i 35 år) har krävt elevtillstånd. Däremot gör inte EU det, så de certifikat som numera är EU-certifikat -- t.ex. PPL -- kräver inte elevtillstånd. Segelflygcert kommer snart också att bli ett EU-certifikat och då försvinner kravet på elevtillstånd även där. UL, däremot, kommer att fortsätta vara ett svenskt certifikat med krav på elevtillstånd om inte TS ändrar sig.

    Men som sagt, det är en god idé att i alla fall ta medical så fort som möjligt så att man inte får några otrevliga överraskningar. En otrevlig överraskning som man inte kan undvika är om man tidigare i livet varit inblandad i brottslighet. TS kan vägra cert på de grunderna, men den prövningen görs inte förrän man ansöker om certet efter att utbildningen är klar. Tidigare gjordes prövningen i samband med att elevtillståndet utfärdades.
     
    • Gillar Gillar x 1
Laddar...

Dela sidan