”Flygplan har störtat ner på villatomt i Ronneby”

Diskussion i 'Nyhetstips' startad av Fredrik, 30 November 2019.

Taggar:
Bevakare:
Den här tråden bevakas av 13 medlemmar.
  1. Fredrik

    Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  2. BosseB

    BosseB Aktiv medlem

    Piloten har tyvärr omkommit. En DA-20 från Blekinge Flygklubb enligt media
     
  3. akg1486

    akg1486 Aktiv medlem

    Ruggigt! Många i luften i dag: fint väder ffg på en månad. Vi flög själva tre flygplan från Säve till Eslöv och tillbaks i dag. Mycket trafik i luften i de trakterna och det lär väl varit likadant i Blekinge.
     
  4. bjorn.bostrom

    bjorn.bostrom Ny medlem

  5. stellann

    stellann Aktiv medlem

    Jo det är ju relativt uppenbart vad man misstänker (det betonas ju bl a att den "försvann från radarn"), men man borde nog nog lugna sig med spekulationerna. Alla flygplan som kraschar försvinner från radarn förr eller senare utan att det behöver föreligga brott.
     
  6. stellann

    stellann Aktiv medlem

    Polisen har nu klämt fram i klartext vad man egentligen tror hände: "Brottsrubriceringen är framkallande av fara för annan, med tanke på var man har landat. Men i grund och botten utreder vi det som ett suicidärende, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson till TT under söndagsmorgonen."
     
  7. zhaxxor

    zhaxxor Medlem

    Enligt Flightradar 24 låg planet konstant på 1300 ft minutrarna innan det plötsligt försvann från radarn. Men liksom med "städerskan som stal ett pendeltåg" ska man vara försiktig med att döma innan man vet mer om vad som hänt.
     
  8. Airborne again

    Airborne again Välkänd medlem

    Jag har inget förtroende alls för polisens förmåga att dra korrekta slutsatser om vad som hänt vid ett flyghaveri.
     
  9. Merf

    Merf Aktiv medlem

    Samtidigt är det säkert så att polisen mer eller mindre måste "misstänka" brottslig handling för att kunna dra igång en förundersökning. Jag brukar alltid tänka att man inte ska läsa in för mycket i det, utan vänta lite mer på var man tar vägen med det. Gällande slutsatser för ett flyghaveri så landar väl det ändå hos haverikommisionen.

    Någon som har några exepel på där polisen istället har fått ihop någon "knepig" slutsats på egen hand som går emot en utredning från havkom?
     
  10. lonerook

    lonerook Ny medlem

    I detta fall verkar det vara väldigt rimligt att polisen utreder händelsen, det ser nämligen ut som att piloten medvetet kraschade planet mot sitt eget hus. Polisen är något förtegen men de har bekräftat att de utreder det som ett självmord.

    SHK har dessutom meddelat att de inte kommer utreda händelsen, troligen eftersom det inte är en olycka utan en medveten handling.

    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=7358216
     
  11. Airborne again

    Airborne again Välkänd medlem

    Men då är det inte en haveriutredning det handlar om längre.

    Det förvånar mig -- jag trodde att SHK var tvungna att utreda händelser med EASA-flygplan.
     
  12. Stjärnan

    Stjärnan Aktiv medlem

    Nej det tror jag inte de behöver. Eller ens gör. JAg vill minnas att jag läser om ganska många fall med mindre plan där SHK inte utreder.

    Nu hörde jag någonstans ifrån att SHK trots allt överväger att utreda detta ändå. Eller till och med kommer att utreda. Har dock ingen källa i skrift.
     
  13. Airborne again

    Airborne again Välkänd medlem

    Jag med, men jag tror att det alltid rört sig om Annex I-flygplan (experimentklass, äldre typer som Piper Cub, UL m.fl.) och inte EASA-flygplan.
     
  14. Stjärnan

    Stjärnan Aktiv medlem

    Hmmm, ja så kan det ju vara även i mina fall.. Minns inte riktigt.

    Men här är ett stycke från SHK som tyder på att de får överlåta andra att utreda:
    2 §
    Statens haverikommission får, om inte annat är särskilt föreskrivet, överlåta åt någon annan att göra en undersökning. Överlåtelsen får avse en enskild olycka eller ett enskilt tillbud eller en viss typ av olyckor eller tillbud.

    Men jag har för mig att ibland läser jag att Havkom har beslutat att inte utreda händelsen (öht). Kanske är i de fall Annex 1 plan har använts..?
     
  15. Larscho

    Larscho Moderator

    Om det är relativt fastställt att det var en medveten handling så känns det rimligt att de inte utreder. Är ju ändå ganska omfattande arbete som bekostas av skattepengar. Bättre de lägger resurserna på att bli klara med Umeå istället.

    (Jag inser förstås att det ena inte måste utesluta det andra.)
     
  16. Airborne again

    Airborne again Välkänd medlem

    En utredning kan ju bli väldigt kort under de omständigheterna. Å andra sidan så ingår det ju i haveriutredningen att titta på bakomliggande orsaker. Om det faktiskt var ett självmord så är ju frågan man måste ställa sig om det fanns några varningstecken, kunde klubben ha agerat annorlunda, vad såg flygläkaren, etc.
     
  17. Larscho

    Larscho Moderator

    Sånt kommer säkert utgöra en del av brottsutredningen.
     
  18. Airborne again

    Airborne again Välkänd medlem

    Det tror inte jag -- såvida inte åklagaren vill försöka få klubben, flygläkaren etc, till att vara medskyldiga. En rättsprocess syftar just till att fastslå skuld, inte orsaker. Det är raka motsatsen mot en haveriutredning.
     
  19. Erik Berglund

    Erik Berglund Aktiv medlem

    Det skulle ju varit lite som att sätta dit Volvo för att någon kört rattfull. Det skulle dessutom ta död på allmänflyget - ingen flygläkare skulle våga utfärda medical till någon haft så mycket som en gnutta huvudvärk. Försäkringar för flygklubbar skulle gå genom taket.
     
  20. nenne

    nenne Ny medlem

    Kan piloten ha flugit för sakta över sitt hus & stallat & vikt planet. Farten borde kunna ses på radarn.
     
Laddar...

Dela sidan