Avsluta eller avbryta ATS-färdplan

Diskussion i 'Café Flygfyren' startad av Thord, 9 Juli 2018.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 2 medlemmar.
 1. Thord

  Thord Aktiv medlem

  Vi säger att du har aktiverat en färdplan. Efter ett tag så kan du inte fortsätta din resa som planerat utan måste avbryta flygningen och kontaktar då ATC. Avslutar du då färdplanen? En färdplan ska ju avslutas när du är på marken igen. Eller avbryter du då färdplanen?
   
 2. hans_p

  hans_p Moderator Flygfyren Operations

  AIP talar om avsluta respektive annullera. Annullera avser nog främst om du inte har aktiverat färdplan. Du avslutar färdplan så att kommande ATC vet om att du inte förväntas komma, sen kan du ju fortsätta prata med ATC för att hantera den situation som uppkommit, tex. för att få hjälp med att hitta en lämplig flygplats att gå ner på.
   
 3. eerriikk

  eerriikk Ny medlem

  Går att avsluta färdplan i luften också
   
 4. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Om du avser landa på annan flygplats än du planerat så skall du informera ATS om det (gärna med reviderad landningstid). Sedan avslutar du färdplanen på vanligt sätt när du landat.
   
 5. Thord

  Thord Aktiv medlem

  Ja det går, men bör ju undvikas för att det är ju din säkerhet att du har kommit fram som du ska.

  Jag har flugit några vändor som spanare på brandflyget och har då förstått att vissa brandflyg gör slingan med färdplan och andra väljer att inte ha färdplan. Jag antar då att det finns för och nackdelar med båda sätten, men om du då ser något på håll och flyger med färdplan så måste den väl avbrytas eller?
   
 6. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Nej, du kan meddela ATS att du avviker från slingan.

  En färdplan är information till ATS om en planerad flygning -- den innebär (i de flesta fall) ingen skyldighet att flyga exakt så.
   
  • Gillar Gillar x 1

Dela sidan