Bygga simulator/FNPT1?

Diskussion i 'Café Flygfyren' startad av Jonas, 25 Januari 2016.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 5 medlemmar.
 1. Jonas

  Jonas Moderator Flygfyren Operations

  Hej,

  Jag tänkte kolla om det finns några som byggt egen sim/procedurtränare här? Inte programvara, snarare hårdvaruprylar.

  Jag satte ihop en enkel FNPT1 för något år sedan för att träna basic IFR. Se nedan. Kör X-Plane på den och extra programvara för instrument. Har ett gäng Saitekprylar som jag byggt in i en låda. Kör Triplehead2Go för extra brett skrivbord på hårdvarunivå, vilket behövs i X-plane.

  Det jag saknar är hårdvarubaserad GPS-sim. Tex träna färdigheter att använda alla funktioner i hårdvaran.

  Varför?

  För att det är kul att mecka med detta ;) Kan inte påstå att jag använder den så mycket. Men blir ett par timmar när jag känner mig rostig. Dessutom skulle det räcka gott och väl med det tex X-Plane/MSFS och en joystick.

  Finns bra programvara och även hårdvara för det att köpa. Dock sticker priserna iväg där (typ http://www.flight1tech.com/Products/AvionicsSimulations/F1Tech1000.aspx). Sen är jag lite sugen på att bygga nåt själv.

  Är ganska novis gällande elektronik, men har börjat labba lite med Arduino sista tiden. Arduino är relativt relativt enkelt att programmera (är systemutvecklare), tex att läsa av knappar och reglage. Man är igång med elektroniken på några dagar.

  Känns möjligt att bygga hårdvara för g430 eller g1000 och som sedan används som input till färdig programvara tex: http://www.mindstaraviation.com/orderdesk/AviationOrderForm.asp . Tyvärr inget stöd för X-Plane. De andra jag tittat på tidigare som stöder X-plane saknar oftast navdata tex för gps-approacher i Europa etc.

  Är det någon mer som går i dessa tankar eller har gjort något liknande?

  Jonas  10700416_10153018894897917_2068918660197626269_o.jpg
   
  Senast redigerad: 26 Januari 2016
  • Gillar Gillar x 1
 2. magnusl

  magnusl Medlem

  Hej Jonas!

  Fint bygge! Jag har i princip samma setup. Exakt samma uppsättning Saitek-prylar som du och kör också med en skärm för instrumenten som jag satt bakom en träpanel med hål i. Därutöver har jag några "rotary encoders" för att ställa HDG, VOR, baro mm. som sitter i panelen intill respektive instrument. Jag kör FSX/Prepar3D istället och använder Air Manager för panelen.

  Vill också få till någon form av 430 eller 530 för övningens skull. Just nu kör jag SkyDemon på en billig Android-tablet där jag fejkar att min externa bluetooth-GPS är datorn och det fungerar bra. Är också involverad i ett projekt att bygga en motsvarande simulator på klubben och där är det också önskvärt med en 530-simulator. Hittar du en bra lösning får du gärna dela med dig och hittar jag något återkommer jag.

  Magnus
   
 3. Thord

  Thord Aktiv medlem

  • Gillar Gillar x 1
 4. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  Cool setup, @Jonas!

  Det finns en norrman som har byggt en grym Boeing 737-simulator. Du kanske kan hitta någon värdefull information på hans YouTube-sida kring själva systemintegrationen med simulatorn.

   
 5. FarewellFire

  FarewellFire Aktiv medlem

  Det vore ju en DRÖM att få plats med det här på sina 37 kvadratmeter....
   
  • Gillar Gillar x 1
 6. FarewellFire

  FarewellFire Aktiv medlem

  På tal om Swesim - är det någon som vet vad timpriset på deras 737-sim om man är medlem? Ser bara pris för icke-medlemmar på hemsidan...
   
 7. Jonas

  Jonas Moderator Flygfyren Operations

 8. Jonas

  Jonas Moderator Flygfyren Operations

  Den simmen skulle man ha :)
   
 9. Jonas

  Jonas Moderator Flygfyren Operations

  Aha va kul :)

  Har du själv programmerat dessa encoders? Vilken teknik?

  Använder du både FSX och Prepar3D? Har mest kört X-Plane. Har du någon extra programvara för att för att sätta upp en mission? Typ en approach till bana X flygplats Y? Så kan man göra i X-Plane. Saknade det när jag körde FSX för några år sedan.

  Överväger att gå över om jag jag hittar motsvarande tillägg. Har dock aldrig kört Prepar3D Men http://www.mindstaraviation.com/orderdesk/AviationOrderForm.asp verkar vara bra programvara för Prepar3D och FSX. Har en bekant i USA som kör G1000 varianten av den. Han testade approacher från G1000 mot ESSA och allting såg toppen ut (han skickade en film). Den använder RealNav DB som verkar innehålla allt som behövs.

  Dessutom verkar det finnas en del brister i navdata för X-Plane som annars är riktigt bra.

  Jonas
   
  Senast redigerad: 26 Januari 2016
 10. Jonas

  Jonas Moderator Flygfyren Operations

  Hehe du får bygga på höjden :)
   
 11. magnusl

  magnusl Medlem

  Har länge kört på FS2004 och det har fungerat väldigt stabilt men det är kraftigt föråldrat. Har därför skaffat ny dator för simulatorn med Windows 10 och håller på att utvärdera om framtiden är FSX eller Prepar3D. Därför kör jag båda. Just nu upplever jag att FSX (Steam Edition) är buggigare och bland annat hänger hela datorn efter ett tag medan Prepar3D är väldigt stabilt.

  Ja, jag har programmerat dessa med hjälp av FSUIPC och LUA-script. När man vrider höger resp. vänster så skickar den pulser som man fångar upp i form av knapptryckningar på en joystick. Sedan mäter jag tiden mellan pulserna/tryckningarna för att avgöra hur många grader man ska vrida t ex HDG-buggen. Vrider man långsamt blir det en grad och snabbare blir det fler grader. Fungerar bra tycker jag. Skickar dig gärna filer och inställningar om du behöver. Byggde detta för några år sedan och köpte då encoders från http://www.leobodnar.com/shop/ tillsammans med controller från samma ställe (BU0836X 12-Bit Joystick Board). Det går att göra samma sak för Arduino men det har jag ingen personlig erfarenhet från. Får man bara in pulserna som joystickknapptryckningar i Windows kan man sedan göra vad man vill för kopplingar till simulatorn med eller utan skript.

  Tack för länken till mindstaraviation, ska kika närmare på hur man skulle kunna integrera den.

  Magnus
   
  • Gillar Gillar x 1
 12. Jonas

  Jonas Moderator Flygfyren Operations

  Ok, kanske ska installera FSX igen och testa lite. Får se om jag kan resetta min licens, trots att supporten antar jag är nedlagd.

  Prepar3D verkar vara bästa alternativet. Synd att den drar iväg prismässigt (>2000kr). Finns ingen demo heller så man kan testa lite. Det jag vill kunna göra är att kunna starta simuleringen typ 10nm ut från en bana (som i X-Plane). Det krävs väl extra programvara FSX för att fixa det? Hur är det i P3D?

  Har tänkt på en Joystick Board men inte vetat riktigt vilken eller hur man använder den. Din länk var ju toppen! Ska överväga att köra med den istället. Satt senast igår och labbade med rotary encoders i Arduino. Funkar ok, men jag blir nog tvungen att skaffa en annan modell då antal pinnar inte räcker till om jag ska ha flera + knappar. Går iof att fixa med en kombination av olika motstånd om jag kör med de analoga portarna...

  En 5' skärm till en 530 kanske man kan hitta på alibaba eller liknande. Förhoppningsvis utan att behöva gräva ner sig i elektroniken, http://www.alibaba.com/product-deta...99729.html?spm=a2700.7724857.29.10.ZgCelG&s=p

  Förhoppningsvis finns någon "färdigare" lösning efter lite mer googlande.

  Jonas
   
 13. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  @Jonas, FSiPanel kanske är vad du söker?
   
 14. magnusl

  magnusl Medlem

  Ja, den mjukvaran verkar bra, har dock inte provat själv. Annars kan man ju bara positionera planet på kartan (höjd, riktning, fart) där man vill och köra. Men då får man ställa in instrumenten igen varje gång. Man kan även spara aktuellt scenario med alla settings och ladda samma scenario igen.

  @Jonas: Du kan ju alltid köpa Prepar3D Academic License för 59,95 US$.
   
 15. Jonas

  Jonas Moderator Flygfyren Operations

  Tack både Fredrik och Magnus.

  Har nog sett reklam för den programvaran men inte kollat så noga då jag hoppades att det fanns nåt gratisalternativ eller nån standardfeature jag missat.

  Magnus, vilken version kör du av P3D? PRO version/academic 3.1?

  Ska ev kolla på det i helgen.
   
 16. magnusl

  magnusl Medlem

  Kör man P3D Academic License så är skillnaden mot professional att det står "Academic license" svagt längst uppe till höger på skärmen. Licensfrågan är inte helt klar men köper man AL så är "skola" inget obligatoriskt fält. Vore jag du skulle jag kört på det billigare alternativet.

  Tror att bakgrunden till licenserna är att Microsoft sålde FSX till Dovetail (och det blev FSX Steam Edition) och ESP till Lockheed Martin (som blev P3D). P3D får därmed absolut inte får lov att användas i "entertainment"-syfte(!) men för att lite gå runt det hela har man helt enkelt släppt en academic license så att lite "vem som helst" kan köpa. Man ska ju dock enligt licensen vara student, men det är inget som det frågas efter när man väl köper.

  Alternativet blir väl lätt att om mjukvara blir för dyr så löser folk det på andra sätt kan jag tänka mig.
   
  • Gillar Gillar x 1
 17. Jonas

  Jonas Moderator Flygfyren Operations

  Ok, tack för info :)

  Jonas
   
Laddar...

Dela sidan