Dagstur till Visby, tips?

Diskussion i 'Café Flygfyren' startad av Maverick, 28 Maj 2020.

Taggar:
Bevakare:
Den här tråden bevakas av 5 medlemmar.
 1. Maverick

  Maverick Ny medlem

  Nyligen fått mitt LAPL och har dels mina 10h jag ska göra innan jag får ta med passagerare. Utgår från Skåne så tänkte ta några turer här nere, besöka Göteborg/Trollhättan, Kalmar och möjligen Västerås (och Pilotshopen..). Men - efter detta tänkte jag ta mig en dagstur till Visby! Några tips, need to know/nice to know? Som jag förstått det är klubben gästvänlig med både parkering och slussning in/ut från flygplatsområdet. Är det fortfarande gällande procedur med färdplanen och internationell gräns?

  Några andra tips för själva flygningen? Tänkte sikta på en ganska hög cruise mellan Öland och Gotland, och förhoppningsvis få komma in i CTR via Tofta. Kanske hyra/låna cykel på klubben om det finns annars ta med en liten ihopfällbar sak med två hjul så man kan transportera sig runt lite lättare.

  Tar som sagt tacksamt emot alla tips och trix!
   
  • Gillar Gillar x 1
 2. Dahlbäck

  Dahlbäck Aktiv medlem

  Det är ju lite speciellt att flyga över mycket vatten. Om du flyger en maskin med radionavigeringsutrustning kan det vara fiffigt att ta ut VOR-radialer och DME-avstånd till inpasseringspunkter samt ev. signifikanta punkter som du använder i ATS-färdplanen (ex KINTI, eller om man kommer från NE, HANSA, som av en händelse ligger på samma radial som Karlo) som backup om GPS:en jävlas.

  Sedan kan det vara värt att tänka över instrumentalternativen. Även i VMC kan man över hav bli spatiellt desorienterad under vissa väder-/ljusförhållanden. Det ingår ju inte så mycket instrumentflygning i LAPL-utbildningen, men ett horisontgyro (eller PFD i en glascockpit) är ju inte så svårtolkad. Alla piloter är dock inte vana att förlita sig på dem. Så det skadar inte att rosta av instrument-skillzen lite. Inklusive att tänka över vilka backup-instrument man har om de primära går ner.
   
  • Gillar Gillar x 1
 3. Maverick

  Maverick Ny medlem

  Bra tips, tack!
   
 4. Mikael Olsson

  Mikael Olsson Medlem

  Hej

  Bifogar en liten lathund från Norrköping...kanske inte exakt vad du söker men något kanske du kan ta till dig.

  http://nafk.se/till Visby.pdf

  Det är riktigt kul att flyga till Visby, rekommenderar det skarpt.

  micke
   
  • Gillar Gillar x 1
 5. Maverick

  Maverick Ny medlem

  Snyggt! Tusen tack
   
 6. joma

  joma Medlem

 7. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Båda är bra fast de behöver uppdateras. Sjöbos guide hänvisar till en norsk vädersida som inte finns mer. NAFKs sida uppmanar piloten att använda VOR-navigering även om de har GPS!?
   
Laddar...

Dela sidan