Färgblind och IR

Diskussion i 'Flygutbildning' startad av Vezel, 26 Augusti 2022.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 2 medlemmar.
 1. Vezel

  Vezel Ny medlem

  Hej!

  Ja, jag vet.. Ännu ett färgblinds inlägg. Jag la faktiskt upp ett liknande när jag var 15 (10 år sedan!!) här på forumet om att arbeta som pilot, den drömmen har jag nu get upp men ska äntligen börja utbildningen för att ta mitt PPL nu i höst!

  Jag undrar dock hur det funkar med IR (eller BIR) om man är färgblind. Jag hittar olika information vart jag än kollar, på vissa hemsidor står det att om man är färgblind så får man bara flyga under dagtid + om det är bra väder (t.ex inte i moln). På andra sidor står det att man kan vara färgblind och fortfarande kunna ta IR eller BIR, och jag antar att om man har IR/BIR så får man flyga i moln fast bara på dagen.

  Är det någon som vet vad som gäller här? Jag har väldigt svårt att hitta ett konkret svar på vad som är tillåtet eller inte..

  Är hur som helst jätte nöjd att jag kan ta PPL, en dröm jag har är att kunna flyga ner till något land i Europa och det hade förenklats en hel del om man inte behöver flyga runt vartenda moln som finns :)

  Mycket tacksam för svar!
   
 2. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  De medicinska kraven för IR är samma som för PPL. (Bortsett från att man har striktare krav på hörselkontroll. För ett vanligt PPL räcker det med att flygläkaren kontrollerar hörseln genom att viska medan det krävs en mätning (audiogram) för IR.) Färgblindhet påverkar alltså ett IR på samma sätt som ett PPL -- man får bara flyga på dagtid. Så det är rätt som du skriver att om man har (B)IR så får man flyga i moln, men bara på dagen.

  Sedan är det inte nödvändigt att ha IR för att flyga till central- eller södra Europa. Väderbegränsningar har man ändå med de sorters flygplan som en PPL normalt använder. Faktiskt är det väldigt få flygningar som jag -- som haft IR under kanske 80% av mitt flygliv -- kunnat genomföra IFR men inte VFR. Den stora fördelen vädermässigt med IFR är att man inte behöver oroa sig lika mycket för vädret... En annan stor fördel att genomförandet av flygningen blir mycket enklare -- hela trafikledningssystemet är ju konstruerat för IFR.
   
  Senast redigerad: 28 Augusti 2022
 3. Vezel

  Vezel Ny medlem

  Perfekt! Då var det som jag hoppades, tack för svar! Får se om jag kommer ta det eller ej, men bra o veta att jag har alternativet iallafall!
   
Laddar...

Dela sidan