Filma och fotografera från flygplan

Diskussion i '010 Luftfartsystemet och säkerhetsstandarder' startad av ankan, 13 Maj 2010.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 8 medlemmar.
 1. ankan

  ankan Medlem

  Hej!

  Jag har spelat in en liten snutt med min mobilkamera inifrån ett privatplan. Filmen visar, förutom fotografen själv och interiörbilder från planet, ett suddigt Björkö från luften, med en mobilkamera som verkar ha autofokuserat på vingstöttan :).

  Nu vill jag lägga upp den här filmen på youtube för att kunna visa för (troligtvis måttligt :) ) intresserade släktingar och vänner.

  Vad säger lagen om detta? Jag har för mig att jag fått lära mig på teorikursen att det är okay att filma och fotografera, men att publicering fortfarande kräver tillstånd. Är det någon som kan peka mig till rätt lagtext eller sida på transportstyrelsen?
   
 2. TOC

  TOC Ny medlem

  Hej

  Att göra det enkelt kontakta Forsvarsmakten, Per Asp 070-6279357 alt. per.asp(at)mil.se

  http://www.notisum.se/rnp/SLS/LAG/19931742.HTM

  /TOC
   
 3. kalleh

  kalleh Ny medlem

  Ibland är förlåtelse lättare att få än tillåtelse, tänk på det.
   
  • Håller med Håller med x 1
 4. Jocke

  Jocke Medlem

  Om jag tolkar lagtexten rätt så får man fotografera överallt, även inom restriktionsområden utom "när det råder höjd beredskap eller under annan tid som regeringen bestämmer med hänsyn till Sveriges försvarsberedskap". Såvida inte regeringen har bestämt att denna "annan tid" är alltid, så är det bara att plåta på, även inom R/F-områden, eller?

  Dock får man inte sprida flygbilder eller kartor med större skala än 100 000, vilket innebär att de flygbilder jag lagt upp på facebook lär vara olagliga...

  Och apropå att bli förlåten: " I ringa fall döms inte till ansvar enligt första stycket." ;)
   
 5. Jakob A

  Jakob A Medlem

  Ja, lagen ändrades förra året. Gick även ut som NOTAM:

  REF. AIP ENR 5.
  PHOTOGRAPHING OR SIMILAR RECORDINGS FROM AIRCRAFT ARE NO LONGER
  PROHIBITED IN FOLLOWING RESTRICTED AREAS: ES R03, R04, R11,
  R14, R19, R21, R26, R33, R85, R87, R88, R91, R93, R95.
  08SEP09 1027 - PERM (ES/1/C1032/09)

  Dock gäller fortfarande att du måste söka tillstånd för att sprida bilderna.
   
 6. ankan

  ankan Medlem

  Frågade Säksam hur man gör om man fotat lite över Stockholm, och fick till svar att jag skulle skicka bilderna med "fysiskt media" till:

  FMTM Säksam Stockholm
  Box 1625
  701 16 ÖREBRO

  Dessutom ville de veta var varje bild var tagen, så noggrannt beskrivet som möjligt, samt den sökandes namn och adress.
   
 7. lindspöjken

  lindspöjken Aktiv medlem

  Angav du i första skedet vad du skulle ha bilderna till: privat, klubb, inom ditt företag, sälja vykort... eller frågade DOM om ändamålet?
   
 8. DanielW

  DanielW Medlem

  Det var en ytterst märklig och tillika dumt svar. Här kommer en kille och vill ha att svar på en fråga och får ett svar som ditt?

  Herrejösses.
   
 9. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  Bumpar en gammal tråd.

  Med anledning av alla flygfilmer som laddas upp på t.ex. YouTube har jag funderat på hur rättsläget ser ut för tillfället.

  Gick in på http://www.forsvarsmakten.se/sv/om-myndigheten/tillstand/flygfotografering/ och kunde där konstatera att Lantmäteriverket (http://www.lantmateriet.se/sv/Nyhet...n-1-maj--lantmateriet-overtar-ansvarsomraden/) har tagit över Försvarsmaktens uppgift att utfärda spridningstillstånd för flygbilder m.m. från 1 maj 2016.

  Är det någon på Flygfyren som har laddat upp en film som har ansökt om tillstånd?

  Så här verkar det fungera rent praktiskt:
   
  • Gillar Gillar x 1
 10. Dahlbäck

  Dahlbäck Aktiv medlem

  Jag ansökte om tillstånd för min Jönköpings-studsfilm. Man fyller i en blankett i word, mailar in och får en länk där man kan ladda upp filer. När man är klar mailar man Lantmäteriet och talar om det så att de inte väntar tills länken dött. Därefter fick jag rätt så snabbt ett mail om att det blivit godkänt och ett beslut med posten några dagar senare.

  Det jag inte har provat än är att skicka in någon film över någon längre flygning. Att döma av deras egen beskrivning kan de vara lite kinkiga med positionsangivelserna. Den som lever får se...
   
 11. Dimme

  Dimme Aktiv medlem

  Jag ansökte och fick självgranskningsrätt från Försvarsmakten men det var innan Lantmäteriverket tog över. Vet någon om Lantmäteriverket ger ut liknande rätt utan att man behöver söka om tillstånd för varje film individuellt?
   
 12. Merf

  Merf Aktiv medlem

  http://www.lantmateriet.se/sv/Om-La...lir-det-med-sa-kallade-sjalvgranskningsratter

  Verkar ha försvunnit.

  Något säger mig att ett par envisa personer kan ge lantmäteriet mycket arbete de inte egentligen vill lägga tid på att utföra.
   
 13. zhaxxor

  zhaxxor Medlem

  Det verkar dessutom som att man behöver tillstånd av Sjöfartsverket ifall att fått med en skvätt havsvatten på bilderna.
   
 14. Merf

  Merf Aktiv medlem

 15. Erik Berglund

  Erik Berglund Aktiv medlem

  Har dom mer arbete att göra kan dom be om större budget. Tummas det på pengarna kan dom bara påpeka att det gäller totalförsvaret och rikets säkerhet. :)
   
 16. eerriikk

  eerriikk Ny medlem

  Någon som pratat med Lantmäteriet på sista tiden?
   
 17. Fredan

  Fredan Medlem

  Jag skickade in några bilder för några månader sedan och fick ett godkännande via email typ dagen efter. Sen damp ett tjusigt underskrivet beslut ner i brevlådan några dagar senare
   
 18. eerriikk

  eerriikk Ny medlem

  Tack för svar, måste varje foto/film godkännas eller finns det enklare sätt?
   
 19. Per D

  Per D Medlem

  Jag kan bara vitsorda det som @Fredan skrev ovan. Handläggningen går snabbt. Jag skickade in 23 bilder i måndags lunch och hade svar i mailen i morse (onsdag). Processen att ansöka är ju också mycket enkel och smidig.
   
Laddar...

Dela sidan