Flyga privat utomlands i coronatider?

Diskussion i 'Café Flygfyren' startad av Malmen, 5 April 2021.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 4 medlemmar.
 1. Malmen

  Malmen Ny medlem

  Vad är det som gäller om man flyger utomlands med eget plan nu i pandemitider? Kan man passera landsgränser och landa på mindre flygplatser i utlandet trots att landet officiellt är stängt för utlänningar? Eller kommer en sådan färdplan avslås?
   
 2. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Det är extremt rörigt... Man måste läsa det andra landets regelverk mycket noga. Färdplanen kommen knappast att avslås, utan problemet uppstår närt du kommer fram.
   
 3. Ejvind

  Ejvind Medlem

  Jag flög från Frankrike till Sverige VFR för några månader sen. Som sagt så är det generellt inga problem att passera gränserna men man måste kolla vad som gäller med karantänregler mm. PCR-test är nödvändigt i många länder, kostar ca 1600 kr. I Frankrike kan man övernatta men de hade utegångsförbud från kl 18. Det gick att tanka och käka take away i Tyskland utan problem, men då fick man iallafall inte övernatta som turist. Danmark undvek vi, men där finns det nog vissa restriktioner också. Sen rekommenderas väl fortfarande hemmakarantän någon vecka efter ankomst till Sverige. Så det är ju lite komplicerat generellt..
   
 4. Malmen

  Malmen Ny medlem

  Intressant, så själva flygandet har inte belagts med några hinder alltså. Man kan i princip flyga fritt som förut. Landa på en mindre flygplats utan bemanning och ta en taxi in till stan utan myndigheters inblandning. Det hänger alltså på att man själv ser till att följa eventuella restriktioner.
   
 5. akg1486

  akg1486 Aktiv medlem

  Som redan poängterats är det ditt ansvar som befälhavare att hålla koll på vad som gäller, vilket sannerligen inte är det lättaste. Under vissa perioder ändras reglerna mycket ofta och det är inte lätt att veta vilken myndighet i landet man tänkt åka till som är källan: gränsskyddet? polisen? tullen? lokala myndigheter? Det duger inte att landa utomlands och hävda att "min färdplan blev ju godkänd!".

  På Aeroklubben i Göteborg har vi rest genom Europa tillsammans sedan 2005 och varken väder eller något annat har stoppat oss innan pandemin satte stopp för planerna 2020. Eftersom läget i Sverige kändes lite bättre och det inte fanns några rekommendationer att stanna hemma valde vi då att för första gången resa runt Sverige istället; vi kom till sist så långt bort som till Luleå. Även om det känns lite mer exotiskt att dricka landningsölen på Jersey eller i St Johann i Alperna än på stadshotellet i Hudiksvall så var det inte ett dåligt val. Om det är resan snarare än en specifik destination som är målet bör du kolla på en sådan tur istället. För vår klubbs del avvaktar vi ett tag med att bestämma destination för sommarens äventyr: mycket lär hända under de närmaste månaderna. Något "vaccinpass" som ger ökad frihet i Europa tror jag inte på: vissa länder inför sådana för att kunna göra vissa saker, men att villkora rörligheten inom EU med att man vaccinerar sig lär inte vara politiskt möjligt.
   
Laddar...

Dela sidan