Flyga till Finland slutet av juli 2013

Diskussion i 'Café Flygfyren' startad av andreasvibo, 14 Juli 2013.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 6 medlemmar.
 1. andreasvibo

  andreasvibo Aktiv medlem

  Hej på er

  Jag har tänkt att flyga till Mikkeli i Finland om en vecka och har börjat planera. (Har ICAO-kartor 1:500000, har hittat vädersajt http://ilmailusaa.fi/# , VFR-sajt med landningskort https://ais.fi/ais/vfr/map.htm)

  Tänkte höra med er om det är något speciellt man bör tänka på när man flyger VFR i Finland?

  Finns det någon lista på flygklubbar med hemsidor? Finavias site innehåller bara telefonnummer och många av flygplatserna verkar sakna bränsle...

  Tack på förhand och jag återkommer nog med fler frågor de närmaste dagarna och kanske också lite rapportering under och efter resan.
   
 2. control

  control Välkänd medlem

  Förutom att det är väldigt mycket R-områden i Finland så har jag bara bra erfarenheter av att flyga där, oftast tydlig och bra engelska från ATC.
   
 3. andreasvibo

  andreasvibo Aktiv medlem

  Ok, tack. Nästa fråga då: Enligt VFR-guiden (https://ais.fi/ais/vfr/) General Information, kap. 10.2.6, så måste man ansöka om tillstånd 14 dagar i förväg för att få flyga in i Finland. Verkar konstigt. Brukar man verkligen behöva göra detta inom det lätta allmänflyget?
   
 4. control

  control Välkänd medlem

  10.2.6 gäller inte för dig som reser inom europa.... det är det vanliga, en färdplan minst 60min innan. Det är inte krångligare att åka till Finland än till Gotland :D
   
 5. andreasvibo

  andreasvibo Aktiv medlem

  Tänkte väl det :). Tack! Det var i och för sig kap 10.2.5 jag menade, skrev fel. Men då tutar jag och kör då.
   
 6. jekroth

  jekroth Aktiv medlem

  Min erfarenhet är att du inte får samma service av flygledningen som i Sverige. I Sverige får du så gott som alltid t.ex. " för vidare informations kontakta sweden på 123.450. I Finland är det vanligaste " du lämnar nu mitt luftrum hej då" så ha koll på freqvenser innan du åker.
   
 7. stellann

  stellann Aktiv medlem

  Håller med Jekroth om att man inte riktigt får samma service och uppföljning som här hemma. Även om man flyger IFR förväntas man hålla reda på en del gränser särskilt i närheten av militära flygplatser och områden. Man förväntas anmäla även när man passerar ur div områden. Mitt intryck är att dom ofta har sämre radartäckning och att man själv får hålla reda på frekvenser etc. I övrigt är nog servicen ganska bra, även på marken.
   
 8. andreasvibo

  andreasvibo Aktiv medlem

  Tack! Det är rätt många flygplatser som saknar bränsle enligt infon i https://ais.fi/ais/vfr/map.htm. De som har bränsle har bara 100LL undantaget EFHF Malmi som även har 91/96UL.

  Jag funderar på om de "officiella" uppgifterna i sajten ovan kanske inte innehåller allt. Känner ni till om det ändå brukar finnas bränsle på de flesta flygplatser?
   
 9. jekroth

  jekroth Aktiv medlem

  Behöver du verkligen 91/96 Jag flyger med Rotax motor den föredrar 91/96 så jag tankar 91/96 när det finns annars är 100 LL helt okey. Motorn tar ingen skada av några tankar 100 LL.
   
 10. andreasvibo

  andreasvibo Aktiv medlem

  Ja 100LL i undantagsfall är okej men av infon ovan att döma är det rätt glest med 100LL också. Har tyvärr en aktionstid på endast 2:45 + 45 min reserv. Nån som känner till nåt annat vad gäller tankställen?
   
 11. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Förklaringen finns i 10.2.4. Tillståndet som du måste söka 14 dagar i förväg är om du dels kommer från/skall till ett land utanför EU och dessutom inte tänker landa på / starta från på en flygplats speciellt godkänd för internationell trafik.
   
 12. andreasvibo

  andreasvibo Aktiv medlem

  Tack! Nu tänkte jag höra med er om låghöjdsprognoser. På http://www.ilmailusaa.fi kan jag få GAFOR men den är i textformat :(. Någon som känner till någon GAFOR-kod-beskrivning på internet?

  • VANTAA HELSINKI-VANTAAN LENTOASEMA

   FBFI41 EFLK 180200
   GA-FCST FOR AREAS 11/17 VALID 0312
   WX PILVISYYS ON RUNSASTA. SATEET
   YLEISTYVAT KOKO ALUEELLA JA OVAT
   LIIKKEESSA KOHTI ITAKAAKKOA.
   WINDS
   SFC 11,14,16 220-280/05-15KT
   BECMG 0709 290-340/10-22KT
   12,13,15,17 220-290/04-12KT
   2000FT 11/17 280-340/10-30KT
   5000FT 11/17 280-340/10-30KT
   0-C LEVEL FL070-100
   ICE MOD INC ABV O-LEVEL
   TURB NIL
   GAFOR EFHK 0312 BBBB 11/17 O/D RA LCA
   SHRA=


   Nu är ju textdelen i början enbart på finska tyvärr så ett bra alternativ är ju att ringa och prata med meteorologen på +358 20 708 4111.
   
 13. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Uppgifterna om vind, 0-gradersnivå, isbildning och turbulens är okomplicerade så när som på siffergrupperna (t.ex. "11,14,16"). Vad jag förstår så hänvisar de till prognosområden. Kartan som visar Finlands indelning i prognosområden hittar du i finska AIP (https://ais.fi/ais/eaip/en/index.htm) avsnitt GEN 3.5 sida 8.

  På franska Wikipedia (https://fr.wikipedia.org/wiki/GAFOR) finns en förklaring till GAFOR-koden på slutet av telegrammet. Enligt den så betyder koden att i prognosområdena 11-17 så är sikt/molnbasförhållandena bra (O) eller besvärliga (D). Det råder regn och lokala skurar. "D" betyder sikt minst 5-8 km och/eller molnbas 1000-2000 ft. "O" är bättre väder, så du har alltså planeringsminima.

  Tänk på att nordiska SWC-kartan (NSWC) som du kan få via svenska FPC-webbplatsen eller AROWEB också omfattar Finland och bl.a. visar var du har planeringsminima för VFR.

  Annars så tycker jag att det bara är att ringa upp finska meteorologen.
   
 14. sobjerke

  sobjerke Aktiv medlem

  Avgas 100LL skal det være mulig å få kjøpt i Mariehamn (EFMA), Turku (EFTU) og Helsinki, Malmi (EFHF). I følge AIP skal det også være mulig å betale med Mastercard og VISA på disse tre plassene.
   
 15. andreasvibo

  andreasvibo Aktiv medlem

  Tack. Jo jag ser i AIP vilka som har bränsle. Tänkte om ni kände till bränsle nånstans som inte står med i AIP. Fast nu har jag ringt en del ställen och kollat och har bra koll. Ett par ställen som enligt AIP sålde bränsle med Neste Air-kort visade sig t.ex. klara även vanliga Mastercard-kort och Mikkelis fallskärmshopparklubb säljer 100LL.
   
 16. andreasvibo

  andreasvibo Aktiv medlem

 17. andreasvibo

  andreasvibo Aktiv medlem

  Tack för hjälpen, allihop. Man behöver få tillstånd av Trafi. (www.trafi.fi) för att flyga UL i Finland. De säger att det är en ren formalitet. Man skannar och skickar in svenska Permit To Fly och får ett finskt dito med vändande mail.

  Här är lite bilder:
  SW Stockholm 20/6: SW Stockholm.jpg
  Norrtälje frukost 21/6: Norrtälje frukost.jpg
  NW Mariehamn FL75: NW Mariehamn FL75.jpg
  Räyskälä, Finlands segelflygcentrum: Räyskälä.jpg
  ... med egen restaurang: Räyskälä Café 26.jpg
  Härligt väder. Över Lahti: Över Lahti.jpg
  Mikkeli, EFMI: Mikkeli.jpg Mikkeli flygplats.jpg Mikkeli plan.jpg
  Framme hos Aila som serverade pannkakor med fyra sorters självplockad, hemgjord sylt :) Kvällsmat hos Aila .jpg
   
  • Gillar Gillar x 1
Laddar...

Dela sidan