"Flygdramat ytterst nära en katastrof"

Diskussion i 'Flygsäkerhet' startad av Fredrik, 13 Oktober 2013.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 14 medlemmar.
 1. Hylander

  Hylander Aktiv medlem

  Läser man i aftonbladet var skärmflygaren nära döden. Det tror jag inte, veklänken borde gått av. Däremot hade piloten i planet suttit illa till... Med överdramatiserad, menar jag alltså ur skärmflygarens synvinkel. Det var de som gick till aftonbladet med sin film. Och det, menar jag, var det mest idiotiska som kunde göras om man vill värna flygsporten. Nu har den t.o.m. visats på vanliga TV nyheterna, bra PR som förstärker allmänhetens redan svaga förtroende för flygsportutövare...
   
  • Gillar Gillar x 1
 2. Lennart

  Lennart Välkänd medlem

  Jag har skickat mail till Rolf Björkman. Gör det ni också
  :)
   
  • Gillar Gillar x 1
 3. AndersN

  AndersN Ny medlem

  För lite mer info om vad som görs så kan man ju titta på skärmflygklubbens hemsida där det faktiskt verkar börja hända saker. Man har tydligen försökt få in information på kartor för en väldans massa år sen, men av någon anledning blev det inte av. Här är länken: http://www.fenixflyg.se/index.php?o...a-oever-haerkeberga&catid=163:2013&Itemid=662 Det har pratats både med KSAK och Transportstyrelsen och något kommer troligen att komma med i Pilot Briefing.
   
 4. Hylander

  Hylander Aktiv medlem

  Måset bara dementera en sak som jag påstod tidigare. Fick precis reda på att skärmflygarna inte använder veklänk vid vinschning, iaf inte alltid. Detta pga att man anser risken för veklänksbrott vara större än lockout samt få värre konsekvenser. Så resonerade vi inte när vi vinschade hängflygare förr, så jag tycker det är lite märkligt.
  M.a.o. då hade det slutat riktigt illa för skärmflygaren också...
   
 5. AndreasE

  AndreasE Ny medlem

  Några frågar som jag funderar på angående skärmflyg.
  Finns det någon upprättad sektor där det vinschades? Läste från piloten att han flög på 1000 ft och hade ett TMA ovanför sig på 1200 fot. Isåfall kan man misstänka att skärmflygaren låg i TMA:at. Särskilt eftersom de enligt artikeln på Fenix sida brukar vinscha upp till 600 m.
  Då bör det alltså finnas en särskild sektor i TMA:t som är "avstängd". Hade piloten bara upprättat radiokontakt med ATC även fast han ligger under TMA.t i G-luft hade han fått information om det och incidenten hade kunnat undvikas.
  Antar också att det finns en vinschoperatör som sköter det hela, har han/hon en radio tillgänglig med en fältfrekvens? Spontant just nu känns det som radiokommunikation hade lett till att den här incidenten aldrig skett.
   
 6. Simon

  Simon Aktiv medlem

 7. Olle#one

  Olle#one Medlem

  "Härkeberga Airport", som man kunde se att det stod på en hangar när filmen visades på TV, är ett privatfält. Det finns inte med i "Svenska Flygfält" eller på motsvarande TMA-kartor. Med andra ord så har fältet ingen egen radiofrekvens.
  Då jag landade där för flera år sedan såg jag att det fanns ett par avanc-kärror och ytterliggare något plan där.
  Detta gräsfält har en lite ovanlig form, som ett timgals ungefär. Där det är som smalast på mitten finns en ko-tunnel under stråket.
  Fältet ligger lite SO om kyrkan.
  Strax norr om kyrkan finns/fanns ett annat privatfält.
   
 8. litens

  litens Aktiv medlem

  Man kan ifrågasätt hur smart det är att de hissar upp fler hundra meter höga stålvajrar i luften på platser som ej de vill registrera och få speciella sektorer och tillstånd för. Se på segelflyget de kan inte vinscha hur som helst.

  Skall finnas brottstycken på vajrarna och nödskärare på vinschen/ vinschbilen, dvs det kommer inte kapa av vingen. Det är ingen mänsklig rättighet att man skall kunna temporärt spänna en 600 meter hög vajer, tycker detta helt är upp till skärmflygförbundet att ta upp och åtgärda genom att upprätta sektorer för vinschning.

  Sedan var det klantig av flygplans piloten att inte se skärmen och hålla sig undan men ändå.
   
  • Håller med Håller med x 3
  • Gillar Gillar x 1
 9. zhaxxor

  zhaxxor Medlem

  Nu har Statens haverikommission kommit med sin rapport. De har låtit göra beräkningar av vad som skulle ha hänt vid en fullbordad kollision. Slutsatsen är att linan skulle ha brustit och sannolikt inga allvarliga konsekvenser uppstått.

  http://www.havkom.se/virtupload/reports/RL_2014_15.pdf
   
 10. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  Zhaxxor, tack för länken. Ska läsa den ikväll.
   

Dela sidan