Hjälp i flygnavigeringsappdjungeln

Diskussion i '060 Navigation' startad av Guru, 13 Juli 2017.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 27 medlemmar.
 1. Guru

  Guru Ny medlem

  Hallå alla kunniga människor!

  Det finns ju otaliga appar för planering och navigering, även så antal trådar på detta ämne.
  Problemet är ju att tiden snabbt går mellan uppdateringarna i diverse appar, medan trådarna ofta dör ut.

  Jag ska inom de närmare dagarna köpa en iPad Mini 4 för lite extra bekvämlighet uppe i luften och med denna iPad tänkte jag använda någon trevlig navigeringsapp som hjälpmedel.

  Då kommer alltså frågan: Vilken ska man välja?

  Finns ju allt från SkyDemon, som verkar mest populär i Europa(och här på forumet), ForeFlight, vars logotyp syns i nästan varje YouTube-video om flyg, RocketRoute, AirNavPro, KSAB's app av Svenska TMA-Karta, WingsX, sen finns även Garmin Pilot och Jeppesens FlightDeck appar, som båda verkar kosta skjortan. Listan kan nog bli oändlig - men nu är frågan, vilken/vilka appar använder ni? Varför?
   
  • Gillar Gillar x 1
 2. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Använder SkyDemon.

  Anledningar:
  * Föredrar Android och SkyDemon finns på Android.
  * Verkar vanligt i Europa.
  * En klubbmedlem demade och jag blev imponerad.
  * SvFF finns att köpa till "innuti" appen (och VAC-korten därifrån kan flikas in på kartan och mappas korrekt geografiskt som en del av kartan man flyger över).

  Nu skall sägas att jag inte har erfarenhet av någon annan navigeringsapp så jag kan inte ge någon direkt jämförelse med andra produkter tyvärr.
   
  • Gillar Gillar x 1
 3. control

  control Välkänd medlem

  Jag kör med AirNavPro.

  Jag ser AirNAvPro och Skydemon som de bästa för oss i Skandinavien än så länge (De andra bättrar sig för varje år). Jag har tittat ganska mycket på Skydemon och håller med om att den är lite bättre än ANP, men för mig är det för stor prisskillnad för att jag ska byta till den.
   
  • Gillar Gillar x 1
 4. BosseB

  BosseB Aktiv medlem

  Jag kör med AirNav Pro och valde ursprungligen det för att det var billigare. Sky Demon kan nog mer men är fortfarande dyrare. Jag tycker inte heller att Sky Demons kartor är särskilt bra för en VFR-pilot.

  ANP har utvecklats mycket på de snart 5 är jag varit användare och jag tycker att det är en tillräckligt kompetent app för mina behov som oftast handlar om flygning i G-luft.
   
  • Gillar Gillar x 2
 5. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Det är lite lustigt att du nämner det, för just kartorna var en sak jag reagerade på initialt. De känns väldigt avskalade, speciellt om man kommer från en VFR-karta (typ 250-skala, papper). Det jag funnit är dock att det i många fall hjälper när man vill få en snabb överblick. Flyger man i känt område så är detaljerna inte nödvändiga, och appen blir mer ett hjälpmedel för att få saker som tid till destination, avstånd och separation från luftrum snabbt vilket jag då faktiskt upplever enklare när vyn är lite mer avskalad. Flyger man å andra sidan en längre flygning (mer reseflyg) så blir återigen detaljerna mindre relevanta då man oftast navigerar efter mer utmärkande terräng.

  Skulle man däremot tappa GPS-positioneringen och behöva hitta en exakt position, när man är på låg höjd... ja då är SkyDemons kartor inget vidare. De är inte heller bra om man försöker hitta "Mitt-i-ingenstans-by kyrka". Jag brukar ha med mig en VFR-karta (papper) också för sådana eventualiteter (samt om jag vill hitta ett namn på någon liten håla som inte finns utmärkt på SkyDemons kartor).

  Får nästan ta mig för att testa någon annan GPS-app med mer detaljerade kartor någon dag för att jämföra.
   
 6. BosseB

  BosseB Aktiv medlem

  Intressant aspekt du lyfter fram. Det är kanske som du säger först när tekniken inte lirar som man behöver detaljerna, och då fungerar papperskartan. Möjligen kan jag tänka mig att en detaljerad karta i appen är bra när man ska lokalisera ett nytt flygfält som man inte varit på tidigare
   
  • Gillar Gillar x 1
 7. control

  control Välkänd medlem

  Jag har svenska flygfält i AirNavPro nu (så samma detalj som på papperskarta) men även gratiskartorna som kan användas i AirNavPro tycker jag var lagom.
   
 8. Guru

  Guru Ny medlem

  Riktigt bra svar hittills!

  Har själv också testat SkyDemon och uppskattar de integrerade SvFF-chartsen man kan få genom en prenumeration.
  Tycker att det är ganska smidigt att planera i SkyDemon med, men kommer nog försöka AirNavPro om det både är billigare och (eventuellt) bättre!
  Visst finns även möjlighet att köpa till en TMA-karta eller data från Lantmäteriet? Har ni testat dem? Är det något att ha? 3D-datan lät ju riktigt häftig!

  Någon som testats KSABs TMA-karta på någon platta?
  Är den stenålders om man jämför med resterande appar?

  Gissar att Garmin Pilot och Jeppesens Mobile FlightDeck båda är bra, men antagligen är för dyra för gemene VFR-pilot.
   
  Senast redigerad: 14 Juli 2017
 9. LEE

  LEE Medlem

  Angående Skydemons kartor, får man inte en bättre detaljrikedom som efterfrågas om man går in på "Setup/Download high res data"?
  Det blir dock ett begränsat område på 100 nm och inte för alla kartområden man valt att aktivera.
   
 10. Larscho

  Larscho Moderator

  Jag kör SkyDemon med SvFFs kartor installerade där. Tycker det är en oslagbar kombo. Jag använder appen när jag ska åka nånstans och då är jag intresserad av ett magentastreck och luftrummen, detaljrikedomen i kartan är oväsentlig för min del. Jag tycker att SkyDemon har en överlägsen grafisk design som gör det enkelt att skilja på luftrum och andra saker på kartan.
  För lokala flygningar använder jag lokalkännedom och papperskarta. Glöm inte bort att det är lurigt att bara använda GPSen hela tiden vid alla flygningar. Kartläsningskunskaperna kan behövas någon dag. :)
   
  • Gillar Gillar x 1
 11. BosseB

  BosseB Aktiv medlem

  Jag har löpt svenska tma-kartan (dyr) som jag gillar. Om jag skulle köpa karta nu skulle jag satsa på lantmäteriets tror jag eftersom den är billigare. Luftrum finns ju som separata data att ladda ner, och dessa lägger sig ovanpå kartan vilket ger kontinuerlig uppdatering av det som faktiskt ändrar sig. Verkligheten i övrigt är ju hyggligt statisk
   
 12. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Jag har inte upplevt att detta gör kartorna detaljerade på det vis att de kan jämföras med en typiskt VFR-karta i skala 250.

  Nu blev jag lite nyfiken, finns lantmäteriets kartor som en app man kan få sin position utmärkt på?
   
 13. BosseB

  BosseB Aktiv medlem

  Du kan köpa Lantmäteriets kartor i AirNav Pro
   
  • Gillar Gillar x 1
 14. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Nej, "high-res data" gäller enbart terränghöjdsinformation. Kartorna är vektorkartor och kan inte bli bättre.
   
 15. Guru

  Guru Ny medlem

  Det hade varit väldigt intressant med till exempel Lantmäteriets kartor i SkyDemon.

  För min del blir det nog lite tester mellan ANP och SkyDemon.
  Prissättningen på Garmin Pilot för Europa verkar ligga på 990 kr/år för VFF, så eventuellt skulle det vara lite kul att testa det med, med tanke på att de är lite av avionikkungar.
   
 16. BosseB

  BosseB Aktiv medlem

  Förutsättningen för SkyDemon är att kartorna ska vara vektoriserade. ANP kör med bitmappade kartor.
   
 17. Arnaud

  Arnaud Medlem

  Jag kör SkyDemon på en iPad Mini 4 och är väldigt nöjd med det.
  Eventuell problem att hitta min position har jag inte upplevt.
   
  • Gillar Gillar x 1
 18. Ejvind

  Ejvind Medlem

  Jag använde Sky Demon i vintras när jag flög ett litet plan till från Sverige till Spanien och då var den oslagbar. Enkel och tydlig projicering av luftrum, möjlighet till att klicka på en flygplats och direkt kunna ladda ner kartor från AIP. med roaming kan man även under flygning följa upp vädret, samt enkelt att färdplanera och direkt kunna få ut rutten som man sen kan klistra in i ATS-färdplanen.

  Men man kan ju alltid testa Sky Demon gratis i någon månad och se vad man tycker!

  Men som många andra även påpekat så tycker jag att SD är lite onödigt dyr om man bara flyger i Sverige, om man nu inte flyger väldigt mycket. här tycker jag Air Nav PRO duger alldeles utmärkt. Jag brukar också ta bild på relevanta SVFF-platar från klubben innan jag ger mig av, så man har dem i paddan. Lite väl dyrt att köpa till sådant elektroniskt.
   
  • Gillar Gillar x 2
 19. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Förnyade nyligen. Landade på marginellt över 1000 SEK med valutaväxling (och eventuellt påslag via PayPal) etc. Det blir ungefär en flygtimma. Konverterar man till hur många flygtimmar något kostar så blir det enklare att se om det är värt det eller ej tycker jag =)

  Noterade idag att den även bytte till karta över flygplatsen/taxibanorna när jag landat så man kan få hjälp med taxningen också. Vet inte när den egenskapen dök upp (förmodligen för att konkurera med foreflight) och har inte själv riktigt haft något behov av det ännu men kan tänka mig att det är himskans bra om man besöker en större flygplats med lite knepigt system av taxibanor.
   
  • Gillar Gillar x 1
 20. Guru

  Guru Ny medlem

  Tycker att det är fullt med superbra svar i tråden.

  Personligen tycker jag inte att SkyDemon är så dyrt om man flyger en del och faktiskt flyger utanför närområdet.
  Även fast SvFF kostar en slant i SD, eller via KSABs hemsida, tycker jag att det kan vara gött att stötta och visa att det finns ett behov av produkten :)

  Den funktionen har jag inte hunnit testa, men det låter praktiskt! Verkar den funka bra?
   
Laddar...

Dela sidan