Hjälp i flygnavigeringsappdjungeln

Diskussion i '060 Navigation' startad av Guru, 13 Juli 2017.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 27 medlemmar.
 1. BosseB

  BosseB Aktiv medlem

  Ingen av er nämner Airnav pro som jag fortfarande använder sedan 2012. Jag tycker att den utvecklats till en riktigt kompetent app under åren. Klart billigare än de övriga per år. Jag förnyade precis deras standardabonnemang (som inkluderar interaktiva NOTAM) för mindre än 500 för ett år. Den är förmodligen inte lika vass som SD, men har verktyg för både ruttplanering, vikt o balans och utskrift av en vettig driftfärdplan. Den varnar för luftrum, men servar inte med vilken frekvens som gäller. Dock finns frekvenserna tillgängliga. Jag planerar att utvärdera SD i prova på-versionen inom kort. Vem vet, jag kanske blir frälst och byter.

  Jag flyger enbart VFR ska väl tilläggas
   
 2. jekroth

  jekroth Aktiv medlem

  Att vi värderar olika är inte något konstigt och det är bra att det finns olika program att välja mellan..
  Jag har däremot en annan upplevelse av SkyDemon support. Jag brukar skicka om jag upptäcker något som inte funkar eller är fel, jag laddar alltid beta ver så det har hänt några gånger. Jag har alltid fått relavanta svar och oftast inom en dag.
  Dessutom kom det ett gratis år då jag rekommenderat SD till några andra. Kompisen hade Betalt för SD men inte använt det på ett år så när han återupptog användningen kom ett mail om detta och att dom därför förlängde hans abonnemang utan kostnad
   
  • Gillar Gillar x 1
 3. Dimme

  Dimme Aktiv medlem

  Jag rekommenderar också SD för VFR trots supporten, FF har en bit kvar på vägen och det kostar ganska mycket.

  Vill man få en upplevelse liknande min gällande deras support så kan man kontakta dem angående buggen att S-utrustning filas i färdplan när man väljer ILS/VOR/VHF utan ADF. S i Svenskt luftrum innebär ADF också. När jag kontaktade dem bad jag helt enkelt att inte automatisk ändra min utrustning från LOV till S. Det finns idag inget sätt i SkyDemon att endast fila LOV i svenskt luftrum.

  De svarade så klart att de inte kommer implementera min anmärkning eftersom det är Sveriges fel och Sverige bör ändra sig, inte SkyDemon...

  Hur j.... svårt hade det egentligen varit att inte automatisk ändra det som jag väljer till något annat? Vill jag ha S så väljer jag S.

  Jag har fler sådana exempel där SkyDemon vägrar implementera någonting för det är "det andra landets fel". Ja vet att det är "det andra landets fel", det är därför jag vill ha ett verktyg som tar hand om "det andra landets fel"!

  Jag hade en professor, Lars Bendix, på universitetet som brukade säga så här:

  "Kunden vill ha någonting som inte går att implementera, vem har rätt, du eller kunden? Kunden har rätt för att kunden har plånboken!"

  Så nu tar plånboken till jänkarna som fattar vad Customer Service innebär.

  Så där ska inte gnälla mer ;)
   
  Senast redigerad: 27 Juli 2020
  • Gillar Gillar x 1
 4. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  SD har mycket bra support om de håller med om att det finns ett problem, om de inte gör det -- antingen för att det "skall fungera så" eller för att "det bryr sig väl ingen om" så har de mycket svårt att lyssna. Det har i alla år funnits fel i deras metod att beräkna minimiflyghöjder. När jag tog upp det i SD-forumet så möttes jag av total oförståelse -- "det bryr sig väl ingen om". Efter en del argumentation och stöd från andra användare så gjorde de en halvfix så att det blivit bättre, men fortfarande inte bra.
   
  • Gillar Gillar x 1
 5. scrooge

  scrooge Ny medlem

  Det börjar bli dags för mig att välja en av dessa appar. Vad jag förstår så är SkyDemon guldstandarden även om jag personligen inte ser några stora skillnader när jag jämför FF och SD test-versionerna.

  Jag hittade denna artikel om SD och deras bristfälliga säkerhet, skriven 2017. Jag bestämde mig för att kolla om det fortfarande stämmer, vilket det gör. Kommunikation mellan app/pc och SDs server är okrypterad (http). Loginförfarandet är med url-parametrar: POST http://data.skydemon.aero/data/loginuser.aspx?login=username&password=hashPwd. Trist.

  Så till min fråga: Om jag väljer Foreflight, vad går jag miste om för trevliga funktioner som jag skulle kunna få med SD? För jag har reservationer om att välja SD gällande säkerhet. :(
   
 6. Larscho

  Larscho Moderator

  Vad är det rent konkret som man riskerar med SDs dåliga säkerhet? Vad kan någon komma åt?(helt nyfiken fråga)

  Svenska Flygfält kan man ju ha integrerat i SD(extra köp) vilket jag tycker är fenomenalt. Hur ser det ut med det för FF?
   
 7. jimmyekdahl

  jimmyekdahl Medlem

  Min uppfattning är att svff inte är tillgängligt för FF, och det är verkligen en tillgång i SD tycker jag. I FF är det Jeppesen som gäller.
  Flyger man bara i Sverige så är det SD med Svff-tillägget som gäller och flyger man i Europa så kanske fördelarna hos SD inte är lika stora. (?)
   
 8. scrooge

  scrooge Ny medlem

  Jag tror faktiskt att risken är ganska liten att något faktiskt skulle hända. Appar som SD har en ganska liten användningskrets, och de drar inte till sig uppmärksamhet på samma sätt som andra appar.
  Med det sagt så skulle jag tro att man kan komma åt all data knuten till din profil för att läsa och skriva.
   
 9. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

 10. scrooge

  scrooge Ny medlem

  Foreflight och EasyVFR följer industristandarder vad jag kan se. HTTPS, användardatan skickas i bodyn och inte som url-parametrar.

  Jag känner mig inte kompetent nog att avgöra risker, så jag välkomnar din input och att det inte är någon större fara, det är skönt.
   
 11. jekroth

  jekroth Aktiv medlem

  Jag har under de senaste 4 åren enbart haft SD för navigering även när jag flyger i Europa. Planerar vilken rutt som helst på några minuter trycker på knappen så är färdplan en skickad och navigeringen med sökfunktion fungerar urmärkt. Säkerhets aspekten bryr jag mig inte om
   
 12. Dimme

  Dimme Aktiv medlem

  Ja http är inte bra, men välj ett lösenord som du inte använder på andra ställen och värsta fall loggar någon in på ditt SD konto, inte hela välden.
   
Laddar...

Dela sidan