Inköp av ny iPad - vilken modell ska jag välja?

Diskussion i 'Café Flygfyren' startad av Fredrik, 19 Oktober 2016.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 14 medlemmar.
 1. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  Jag har bestämt mig för att införskaffa en iPad och kom nu precis på att det givetvis bör vara en modell som går att använda i samband med flygning. Ska jag välja en iPad Air 2 med Wifi eller Cellular? Är det Cellular-varianten som har en riktig GPS inbyggd? Wifi-alternativet skulle kräva en extern GPS ansluten?
   
 2. Jonas

  Jonas Moderator Flygfyren Operations

  Du behöver cellular för att få GPS!
   
  • Gillar Gillar x 1
 3. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  Tack för snabbt svar, @Jonas. Då får det bli den varianten.
   
 4. Mikael

  Mikael Medlem

  Det kan vara ide att köpa den dyrare iPAD Pro 9.7 för den har en mycket bra ljusstark skärm som fungerar fint även i solljus.
  Jag bytte från min urgamla iPAD2 till iPAD Pro och skillnaden var jättestor.
   
 5. Dimme

  Dimme Aktiv medlem

  Fast Pro är gigantisk! Köper man en Mini istället så kan man t o m fästa den på yoken och fortfarande kunna se instrumenten.
   
 6. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  Tack för tipset, @Mikael. Hur mycket minne behöver man? 32GB, 64GB eller mer?
   
 7. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

 8. Larscho

  Larscho Moderator

  Fundera också lite på hur du ska ha den. Ibland blir en vanlig för stor och i vägen och då kan det vara bättre med en mini. Kommer att använda den för inflygningar IFR så vill du ha ett mount till den och ett bra ställe att sätta den på.
   
 9. control

  control Välkänd medlem

 10. Jonas

  Jonas Moderator Flygfyren Operations

  Om du ska ha den främst för flyg och så rekommenderar jag en mini, speciellt om du har ont om utrymme så du kan ha den som kneeboard eller fästa på joke. Har du plats för montering någon annanstans på panelen så är det trevligt med en större.

  En mindre är smidigt att ta med som tex e-bok. En större om du ska göra "laptop"-grejer med den.
   
 11. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  Primärt hade jag tänkt att använda den som en vanlig surftplatta. Dock kom jag sen på att jag trots allt ändå vill kunna använda den i samband med att jag flyger och då har jag förstått att det är viktigt att man väljer den modell som har GPS-chipset inbyggt.
  Är black friday standard i Sverige också nu för tiden? Då kanske det kan vara intressant att vänta lite med inköpet för att få ett bättre pris.
  Går det att montera en 9.7 tums iPad, i låt säga en Cessna 172, på yoken eller vid sidan av instrumentpanelen? Finns det färdiga fästen att köpa?
   
 12. control

  control Välkänd medlem

  Jo, black friday får nog ses som ett etablerat koncept i Sverige sen förra året. Apple brukar inte vara mycket för tillfälliga rabatter men ex. MM lär säkert ge någon rabatt den dagen/helgen. Finns massor med fästen till olika Ipads, jag rekommenderar att gå på något känt märke ex. RAM så att delar av fästsystemet kan återanvändas även om nästa platta inte är en Appleprodukt.
   
 13. Mikael

  Mikael Medlem

  iPAD Pro finns i två storlekar, den normalstora 9.7 och den "gigantiska" 12.9.
  Jag tycker att om man får plats med en normalstor padda i planet så är det överlägset en mini.
  Får man inte plats så får man inte plats...

  Jag köpte versionen med minst minne.
  Det räcker gott för mig men ska man ha en massa filmer i den så räcker det förståss inte.
  Min gamla iPAD köpte jag med max minne för säkerhets skull men jag använde nästan inget av det.
   
 14. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Kollade lite snabbt på hur mycket plats SkyDemon verkar ta. Ser ut att ligga strax under 1 GB för mig (Android) och då har jag charts för hela Europa samt KSABs "plates" nedladdade. Skulle tro att krav på lagringsutrymme kommer styras mest av ditt användande av plattan i övrigt.

  Gällande storlek på platta verkar det i mångt och mycket vara en personlig preferens. Jag själv föredrar mindre varianter. ideallet vore väl om du kunde testa någon, allra bäst om någon bekant har platta i ungefär de storlekar du väljer emellan så du kan testa dem i mer naturliga situationer än ståendes i en butik.
   
 15. control

  control Välkänd medlem

  Vad jag verkligen skulle vilja ha (och som är skälet till att jag kommer gå över till en Garmin 660 istället för generell platta) är en ljusstarkare skärm som verkligen kan läsas i direkt solljus, jag har ännu inte sett någon Apple eller Androidplatta som kommer i närheten av den läsbarhet som flera flygGPS plattor har.
   
 16. lex

  lex Ny medlem

 17. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  Paddan ska primärt användas för vanlig surf. Då räcker kanske 32GB med råge?
  En normalstor padda hade jag bestämt mig för från början, så en sådan kommer det att bli. Återstår att bestämma sig för om det blir en Air 2 eller en Pro.
   
 18. Dimme

  Dimme Aktiv medlem

  Jag har samma knäbord och det är helt värdelöst. Det går inte att stänga om man har en padda i det, samt att magneten stänger av skärmen som gör att man tappar GPS signal ibland. Ska du köpa knäbord köp definitivt inte detta!
   
 19. Jokerswe2008

  Jokerswe2008 Ny medlem

  Ska du använda den i flygplanet medan du flyger:
  1/ mini med cellular och mycket minne 64/128 beroende på kassa. Endast vanlig storlek om du flyger jättestort flygplan- typ Airbus....
  2/ ENDAST planering / vanlig wi-fi iPad vanlig storlek
   
  • Gillar Gillar x 1
 20. Airbornejakob

  Airbornejakob Ny medlem

  Beträffande GPS och Wifi-version, har jag läst någonstans att en separat GPS -givare från till exempel Garmin skulle ha bättre precision. En sådan givare kan ju också läggas uppe på panelen vid vindrutan och få bättre mottagning. Någon som har åsikter eller erfarenhet av det. Å andra sidan har jag inte själv upplevt att min Samsung Galaxy Tab 10 (jag är en sådan där person med äppelmotstånd, skulle visa fel det har stämt bra när jag har flugit. Använder Air Navigation Pro och håller den appen för bra och billig.
   
Laddar...

Dela sidan