Inköp av ny iPad - vilken modell ska jag välja?

Diskussion i 'Café Flygfyren' startad av Fredrik, 19 Oktober 2016.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 14 medlemmar.
  1. Albin

    Albin Medlem

    Jag har en Garmin GLO extern GPS-mottagare till min WiFi padda, det fungerar alldeles utmärkt. Den har dessutom GLONASS (Ryssarnas variant) som fungerar bättre än GPS på norra halvklotet. Man kan också ansluta upp till åtta (tror jag) enheter på samma GPS om man skulle vilja.
    Jämfört med den inbyggda GPS-en jag hade i min gamla padda så upplever jag precisionen som bättre men skillnaden är inte markant.
    Glöm bara inte att stänga av den efter flygningen så det finns batteri kvar till nästa flygning.

    Angående storlek rekommenderar jag an IPAD-Mini eller en av Androids mindre varianter, det är sällan gott om plats i våra maskiner, speciellt inte om du har med en eller flera passagerare.

    Tänk också på att IPAD har en temperaturvakt som stänger av paddan om den blir för varm, det händer ibland på varma sommardagar i dåligt ventilerade maskiner med mycket glas (läs SK50). Det är väldigt irriterande, så ha alltid en backup med (telefonen använder jag).
     
  2. akg1486

    akg1486 Aktiv medlem

    Precisionen i den inbyggda gps:en är mer än tillräcklig. Den fungerar också till och med från baksätet i en Cherokee och som passagerare i reguljärflyg. En version utan gps plus extern gps är något billigare än en med inbyggd, men då ska man släpa med sig mer prylar.

    Jag köpte en Ipad Mini v4. Jag hade en fullstor tidigare, men mini är absolut bättre. Inte bara för flygningen--där man kan ha den på ett kneeboard--utan även för att glo på film eller surfa. Jag hade den som navigationsverktyg under en sommarresa: funkade perfekt.

    Kneeboards är inte direkt billiga. Jag köpte en sådan här på Hangar 11-29: http://hangar11-29.com/index.php?route=product/product&path=9_73&product_id=417. KSAB har en billigare: http://www.pilotshop.se/product/knabord-ipad-mini--slimline. Fördelen med den jag köpte är att det finns en "framsida" med klämma för papper (plog).

    /Peter
     
  3. Dimme

    Dimme Aktiv medlem

    Den inbyggda mottagaren i iPad är av typ GNSS, inte GPS. GNSS betyder Global Navigation Satellite System och använder sig av GPS (USA), GLONASS (Ryssland), Galileo (EU) och Beidou (Kina) samtidigt =)
     
    • Gillar Gillar x 1
  4. Arnaud

    Arnaud Medlem

    Jag hade en vanlig Retina iPad innan, men den var för stor, det är redan trångt som det är i en PA28.
    Har istället skaffat en iPad Mini 4 med cellular/GNSS samt 64Gb, det är en mycket bättre kompromiss. Tar ingen plats, snabb och smidig.
     
  5. hans_p

    hans_p Moderator Flygfyren Operations

    Förra året hade Elgiganten 10% rabatt på alla Apple-produkter under Black Friday. Då köpte jag en iPad Mini. Svårt att se att man måste ha en större, oavsett flygplan.
     
    • Håller med Håller med x 1
  6. Lai

    Lai Ny medlem

    Jag köpte en Ipad mini 2 med 4G begagnad på Tradera för under 2000 kr. Helt suveränt att ha i flygplanet!
     
  7. Swip

    Swip Medlem

    Det kanske är någon på forumet som har en Iphone? I så fall kan jag tipsa om att en Ipad utan GNSS-mottagare kan använda Iphonen som en extern GNSS-mottagare. Det är bara att koppla ihop dem ("tethering").

    Jag är själv anhängare av "less is more" när det gäller prylar att ta med sig. Men råkar du ha för vana att ta mig den din Iphone ändå så är det i praktiken ingen ytterligare pryl att ta med dig och hålla laddad.
     
  8. Swip

    Swip Medlem

    Smaken är som baken. Min uppfattning är nog att det är tvärt om för de flesta, dvs att de flesta tycker att film och surfning gör sig bättre på en större ipad. Jag skulle dock inte våga skriva att det "absolut" är så :).

    Jag har använt alla tre storlekarna en hel del (jag får ofta välja sist i familjen...) och kan konstatera att min åsikt är att minin bara har en fördel - den totala storleken. Och den är i allra högsta grad relevant för små flygfartyg. Men för att se på film eller surfa älskar jag Ipaden med 12.9" skärm. Bl.a. suveränt att kunna lägga upp två "flikar"/websidor bredvid varandra när man jämför saker eller letar information och ändå få en riktigt användbar storlek på vardera websida :).
     
  9. Volare

    Volare Medlem

    Jag använder också samma knäbord till min iPad Mini 2 med SkyDemon, både i min Dyn'Aéro och RV9, dvs flygmaskiner med spak. Speciellt Dyn'Aéron har spaken placerad så att utrymmet för knäbord är begränsat och har knäbordet lucka, så måste den öppnas åt höger, vilket detta gör. Mitt går att stänga, och magnet av/på stänger jag av under inställningar i paddan. Dock lite svårt att nå att peka ända ut i skärmens kanter.
     
  10. Merf

    Merf Aktiv medlem

    Jag sällar mig till gänget som föredrar mindre plattor även för mer "vanliga" saker. Kolla på film kan jag inte uttala mig om, det gör jag aldrig riktigt på platta förutom något youtube-klipp då och då som skall visas för någon. Surfande i stil med läsa nyheter (Oftast via RSS-läsare), serier, kolla mail etc. då föredrar jag en mindre platta. En större gör mig trött och kräver oftast två händer vilket är besvärligt när man vill använda en hand till kaffe (el. dyl.).

    Det du beskriver med två flikar för jämförelser etc... det gör jag helt enkelt aldrig på platta då jag har en dator jag använder för det. Det är nog som du säger att det hela beror väldigt mycket på hur man är som person och hur ens användarfall för surfplatta ser ut. Min uppfattning i mitt bekantskapsgäng är dock det motsatta, alltså att fler föredrar lite mindre plattor primärt.
     
  11. FarewellFire

    FarewellFire Aktiv medlem

    Jag kör en mini (wifi) med tillhörande gps-puck. Fick den via jobbet och den saknade som sagt gps varför jag köpte till en gps-puck som funkat kanon. Monterar den på yoken med ett sjukt stabilt ställ från RAM.

    Att använda något större än minin i ett GA-plan tycker jag känns overkill. Skärmstorleken om man jämför med vad man har på en klassisk Garmin 430 är ju redan helt enorm!
     
    Senast redigerad: 24 Oktober 2016
  12. FarewellFire

    FarewellFire Aktiv medlem

    En separat puck har bättre mottagning och uppdateringsfrekvens men frågan är om det betyder något när man flyger i GA-farter/höjder. Skulle man däremot komma upp på lite höjd och tappa mobiltäckning så är det ju en annan fråga eftersom den inbyggda gps:en i mobiler och plattor lutar sig mycket mot just nättriangulering.
     
  13. Merf

    Merf Aktiv medlem

    Näe, det här stämmer inte riktigt. Nättriangulering etc används mest för att ge en vag fix när man inte har GPS fix, samt att snabba upp fix genom att då kunna ge en oprecis position snabbt innan GPS (Eller annat satelitnavigeringssystem som t.ex. GLONASS, eller en kombination av flera sattelitnavigeringssystem) tar över och kan ge en mer exakt position. Det fungerar alldeles utmärkt att få en GPS-fix utan cellnätverk och om något är det bättre att vara högt upp.
     
    • Gillar Gillar x 1
  14. FarewellFire

    FarewellFire Aktiv medlem

    Åh fasiken, då vet du mer än mig. Har själv upplevt att mobil-gps:en inte funkat borta i staterna när jag saknat data-paket men det kanske berodde på något annat vajsingens!
     
  15. Merf

    Merf Aktiv medlem

    Om jag fick gissa skulle jag säga att det var någon app som behövde datatrafiken till något (allt från licenskontroll, till nedladnding av karta). Flyger med platta utan cellnätverk vilket väl är lite av ett bevis i sig. Beroende på telefon så kan du också stänga ned cellnätverksradion och se att GPSen fortfarande fungerar (förutsatt då såklart att du har någon app där den inte behöver cellnätet till något annat).
     
  16. control

    control Välkänd medlem

    Jag körde min ipad version 1 med 3G, utan simkort under några år. Märkte absolut 0 skillnad jmf. när jag hade simkort i.
     
  17. Airborne again

    Airborne again Välkänd medlem

    För att en GPS skall fungera så måste den känna till satellitbanorna som varierar över tid. Denna information skickar satelliterna själva ut men bandbredden är mycket låg och det tar c:a 12 minuter att ladda ned. När GPSen slås på och beräknar sin första fix så utgår den ifrån sina senast nedladdade satellitbanor och senast kända position. Om den flyttas eller om det gått lång tid sedan den slogs på senast så att den måste ladda ned satellitbanorna igen så dröjer det längre innan den får sin första fix.

    GPSer i mobiltelefoner eller surfplattor tar i allmänhet hjälp av information i mobilnätet både för att få satellitbanor, att få sin ungefärliga position genom triangulering och att beräkna den första fixen, så kallad "assisted GPS" (A-GPS). När GPSen väl fått en fix så skall den kunna fortsätta att arbeta utan hjälp från mobiltelefonnätet. Vad jag förstår så finns det mobil/surfplatte-GPSer som inte kan "kallstarta" utan hjälp från mobilnätet.

    Det som hänt dig i USA kan alltså bero att du saknat nätassistans och antingen haft en telefon som kräver det eller att du inte väntat så länge att den själv kunnat få sin första fix.
     
    • Gillar Gillar x 1
  18. Arnaud

    Arnaud Medlem

    Fast Iphonen är backup till paddan, då vill jag inte slösa dess batteri på att agera GPS.
     
  19. Swip

    Swip Medlem

    Gott så :). Poängen var mest att peka på det du också skriver; det finns olika åsikter.
     
    • Gillar Gillar x 1
  20. Swip

    Swip Medlem

    Jag upplever att Ipaden tar så mycket ström av att ha skärmen igång att den laddar ur betydligt snabbare än Iphonen trots att Iphonen lånar ut GNSS-signalen. Ipaden äter ström :).

    Edit: Tror att jag missuppfattade dig. Du använder kanske Iphonen bredvid paddan som backup? Dvs att du har Iphonens skärm påslagen hela tiden? Det har jag inte provat och då är det säkert så att batteriet även på Iphonen ligger på marginalen och då gäller det att hushålla. En powerbank kan då vara till stor nytta både för Iphonen och Ipaden:
    http://m3.idg.se/2.1022/1.608152/megatest--17-externa-batterier-som-raddar-livet-pa-dina-prylar
     
Laddar...

Dela sidan