Lågtrycket till vänster vid medvind?

Diskussion i '050 Meteorologi' startad av Benji, 15 April 2020.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 3 medlemmar.
 1. Benji

  Benji Medlem

  Hej

  Jag kan inte förstå varför lågtrycket alltid är till vänster när man har medvind?
  Om nu vinden vrider av åt höger på norra halvklotet enligt corioliseffekten borde väl det låga trycket vara till höger eftersom vinden blåser från det höga trycket till det låga?
   
 2. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Se om inte den här illustrerar det väl för dig:


  Det har helt enkelt med att luft dras in mot ett lågtryck, vilket för att luft norr om lågtrycket sugs söderut, svänger höger (coriolis) och hamnar då strax till NW om lågtrycket. Men det behåller ju sin hastighet och fortsätter dras mot lågtrycket så det sugs sydöst men svänger av söderut (coriolis) och hamnar nu väst om lågtrycket... o.s.v. Det är lite grovt och egentligen så görs ju detta inte i steg utan kontinuerligt (i onändligt små steg kan man säga). Slutresultatet av hela dansen av samverkan mellan lågtycket och corioliseffekten blir att vinden rör sig motsols kring lågtrycket.

  Man får liksom inte titta på bara en effekt, utan det är flera saker som samverkar vilket kan göra metreologi lite komplext (men väldigt väldigt intressant kan jag tycka).
   
 3. Benji

  Benji Medlem

   
 4. Benji

  Benji Medlem

  Tack jo men nu förstår jag bättre. Trodde det var södra eller norra halvklotet som bestämde. Men har förstått det som att det är om lågtrycket är söder ut eller norr?
   
 5. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Nja, vilket halvklot man är på spelar också roll.

  Vilket halvkolt du är på styr åt vilket håll vinden böjer av vid rörelse mot/från ekvatorn. Lågtrycket funkar likadant oavsett var man är i det att luft rör sig från högtryck till lågtryck, men sedan gör corioliseffekten att den böjer av något när vind rör sig mot/från ekvatorn och denna avbjöjning är alltså olika på norra och södra halvklotet.

  Vind som rör sig bort från ekvatorn kommer alltid böja av i jordens rotationsriktning. Det blir höger när man rör sig ifrån ekvatorn på norra halvklotet och åt vänster när man rör sig ifrån ekvatorn på södra halvklotet. Rörelse mot ekvatorn, då "faller den efter" rotationsriktningen, vilket återigen blir en avböjning åt höger på norra halvklotet och vänster på södra.

  Så, om vi är på norra halvklotet, så spelar det inte någon roll om lågtrycket är till norr eller söder om oss. Luft kommer dras mot lågtrycket och corioliseffekten kommer böja vinden till höger. Det är just samverkan mellan corioliseffekten och lågtrycket som fortsätter dra i varje "luftpaket" mot sig, vilket leder till att vinden rör sig i en spiral runt lågtrycket.

  En kul sak man kan göra är att gå till t.ex. www.windy.com slå sedan på lagret som visar lufttryck och kolla hur vinden rör sig kring låg och högtryck. Det är i mångt och mycket tryckskillnaderna som får luften att röra på sig, och corioliseffekten är mer passiv kan man säga och verkar på luft som rör sig mot/från ekvatorn.
   
 6. Bertrud1

  Bertrud1 Ny medlem

  Tack jo men nu förstår jag bättre!
   
 7. Dimme

  Dimme Aktiv medlem

  Från högtryck till lågtryck och så svänger vinden höger (d v s du får medvind om du har lågtrycket till vänster på norra halvklotet):

  L ............ H
  L ..^......... H
  L ..^......... H
  L ..^<<<<<< H
  L ............ H
   
Laddar...

Dela sidan