MB Chron och medical class 1

Diskussion i 'Flygmedicin' startad av Mknchrima, 9 April 2018.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 4 medlemmar.
 1. Mknchrima

  Mknchrima Ny medlem

  Hej på er,

  Ska söka Medical class 1 för CPL utbildning. Det som är lite svårt att hitta något definitivt svar på är såklart vilka typ av åkommor som är eller inte är något problem. Såklart är det svårt att säga. Men vill ändå skicka en fråga till er som sitter på mycket info om vad ni tror om min situation.

  Läser man EASA direktiv för Medical class 1 så får man inte ha några kroniska sjukdomar i mag-tarm kanal. MB Chron är en kronisk sjukdom som är förhållandevis vanlig, men ganska individuell så kanske därför svårt att säga.

  I mitt fall så har det varit lite besvärligt i yngre år. Fram till jag var ca 21 år (26 idag). Ett vanligt sjukdomsförlopp. Idag behandlas jag med en medicin som i sig inte är något problem för klassificeringen, och den gör att jag inte har några som helst symptom. Min gastro läkare har skrivit ett intyg att sjukdomen inte påverkar mig på något sätt. Jag har varit symtomfri i 4 år.

  Tror ni detta är något som en flygläkare skulle slå ner på?

  Med vänlig hälsning, Martin
   
 2. pejron

  pejron Ny medlem

  Hej! Man vet aldrig. Transpotstyrelsen kan vara rätt fyrkantiga. Jag föreslår att du ringer till ett AMC (ett flymedicinskt centra som utfärdar ditt första class 1) och diskuterar med en flygläkare som har kunskapen, alternativt till en medicinhandläggare på Transportstyrelsen (med risk för att hamna hos nån pappersvändare som inte har en aning om flyg). Hoppas det går bra!
   
 3. Larscho

  Larscho Moderator

  Jag har ingen aning om vad flygläkaren på TS kommer säga när de ska granska, tyvärr är de ganska jävla sura där och verkar ha som agenda att stoppa allt de kan...

  Hur som, här kommer lite regelverk som du kan söka i.

  Först och främst själva regelverket:
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:02011R1178-20150408&from=EN
  Kolla från sidan 213 och framåt för de medicinska delarna.

  Här är vägledning på engelska som kallas för AMC. Man kan säga att det är förklarande och utökad text som beskriver mer om vad man menar i själv regelverket. Tyvärr finns det bara på engelska:
  https://www.easa.europa.eu/sites/de... pilots and medical fitness of cabin crew.pdf


  Lycka till! Jag håller verkligen tummarna. Mitt tips till dig är att få så mycket information som möjligt UTAN att skicka in en ansökan om själv intyget. För så länge du inte har gjort det så kan du inte bli nekad något. Om du får reda på att Transportstyrelsen inte kommer godkänna dig så kontakta ett annat EU-lands myndighet för att få ditt medicinska tillstånd. Om du väl skickar in en ansökan till Transportstyrelsen och får avslag så kommer det påverka dina chanser att få ett medical i ett annat land.

  Tyvärr är det lite såhär det funkar, TS klankar ner på saker som egentligen är enligt reglerna. Just på medicinska sidan verkar de ha mer fria händer att göra bedömningar istället för att rakt av följa reglerna, något som de inte nyttjar till pilotens fördel.
   
 4. aasweden

  aasweden Ny medlem

  Hur gick det med ditt medical? Jag ska själv göra min medicinska undersökning inom kort. Har också chrons men har varit symptomfri i ca 10 år. Tar inte heller några läkemedel sedan ett par år tillbaka.
   
 5. Mknchrima

  Mknchrima Ny medlem

  Nu är detta en ganska gammal tråd men jag tänker att jag skriver hur det gick iallafall.

  Väl på plats hos Aleris i stockholm så gick allt som smort tills jag nådde själva läkaren. Han var en mycket sympatiskt och trevlig man. Vi pratade en del om sjukdomshistoriken mm. Han personligen tyckte inte att det var några problem men ville gå igenom mina journaler och göra en bedömning tillsammans med medical board.

  Jag fick efter ca en och en halv vecka beskedet att de kommer godkänna mitt medical ifall min egen specialistläkare skriver ett intyg att han inte ser något problem med det.

  Jakten på det intyget var intensiv. Jag jagade läkaren oavbrutet i 2 veckor då det var exakt två veckor tills ansökan till flygskolan skulle vara inne. Torsdag eftermiddag kom intyget och jag fick mitt medical på fredagen. Ansökan skulle vara inne på söndagen. Så det var på vippen. Men allt gick bra.

  Som svar till aasweden så säger jag såhär. Jag har behandlingen Entyvio sedan ca 5år tillbaks och är helt symtomfri sedan dess. Innan det så har sjukdomen varit besvärligare, vilket som du vet är vanligt i unga år. Jag har en restriktion på mitt medical och det är att jag måste ha ett nytt intyg varje år när jag förnyar.

  Mitt tips till folk med sjukdomen är naturligtvis att prata med sin läkare innan man bokar medicalen. Be då också om ett intyg. Se sedan till att vara redo att ge journalerna till flygläkaren.

  Vad det beträffar Chron så verkar det vara väldigt mycket från fall till fall,och svårt att avgöra på förhand om det kommer att gå eller inte.

  Jag vet att inlägget är gammalt och att aasweden förmodligen redan fått svar. Men det kanske kan hjälpa någon annan i samma sits.

  Väl mött
  // Martin
   
  • Gillar Gillar x 4
 6. Larscho

  Larscho Moderator

  Tack för återkopplingen och riktigt kul att det löste sig på bästa sätt!
   
Laddar...

Dela sidan