Smugglade narkotika i flygplan - stort tillslag på Landskrona flygplats

Diskussion i 'Nyhetstips' startad av zhaxxor, 31 Mars 2016.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 11 medlemmar.
 1. zhaxxor

  zhaxxor Medlem

  • Gillar Gillar x 1
 2. zhaxxor

  zhaxxor Medlem

  ”Det misstänkta smuggelflygplanet tillhör inte den lokala flygklubben utan en flygklubb i Småland, enligt typbeteckningen[sic!].
  […]
  Ordföranden i den småländska flygklubb som äger flygplanet har bara fått knapphändig information om tillslaget i Landskrona.

  – Det jag vet är att vårt plan inte landade här hemma i går, säger ordföranden.

  Planet har inte stulits.

  – Det har varit bokat. Men om det är den personen som bokat som sedan använt planet vet vi inte.”

  http://www.sydsvenskan.se/skane/polisen-slog-till-mot-flygplan-lastat-med-narkotika/
   
 3. jekroth

  jekroth Aktiv medlem

  Det är väl fan va skit det blivit en smugglar narkotika en annan fyktingar. Sådana här händelser kan komma att ge restriktioner för alla andra. Hoppas dom får riktigt hårda straff
   
 4. Tomcaten

  Tomcaten Aktiv medlem

  Sicka idioter, hur kom det sig att man fattade misstankar mot det?
   
 5. hans_p

  hans_p Moderator Flygfyren Operations

  Bra fråga, framförallt eftersom planet divertade från destinationen till ESML, och där fanns minsann både polis och tänkt mottagare av paketet. Något säger mig att piloten kanske inte är fullt så involverad som vi skulle vilja tro.
   
 6. jekroth

  jekroth Aktiv medlem

  Om man gör en flygning och ens pax skulle köpa lite knark för att tillfälle gavs, så står det knappast en köpare och väntar i Sverige. Alltså måste avsikten med flygningen varit att hämta och leverera dråger. Om piloten var ovetande så måste,det varit en svartflygning och då kan man undra om omdömet av bekantskapskrets
   
 7. Erik Berglund

  Erik Berglund Aktiv medlem

 8. Arnaud

  Arnaud Medlem

  När vi var på väg hem från förra vårens eskader runt Tyskland så fick vi oanmält besök från Polisen i EDXR. Vi kom precis från EDWQ och hade inga ATS-färdplan, men de kom bra lämpligt när alla plan hade landat och vi började lunchen.
  Det fanns fler flygare på restaurangen, men det var vår grupp de ville prata med. Dom frågade var vi hade varit, specifikt om vi hade varit i Holland, och vart vi var på väg.
  När de uppfattade att vi hade bara flugit kors och tvärs Tyskland, och missbrukat inget värre än öl, sparris och schnitzel (iofs i knappt rimliga mängder...) så gick de vidare.
  De kan ha haft fler fall där nere, och lärt sig hitta mönster.

  Och mycket publicitet om det, så det blir stopp på en gång.
   
  • Gillar Gillar x 1
 9. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  En gång för snart 30 år sedan flög jag och min fru till Lissabon. Sista mellanlandning var på Madrid Cuatro Vientos. Vi blev inkallade till tullen, ombedda att sitta ned och fick frågan: "So! You are going to Lisbon?" varefter följdes en stunds grillning. Det var tydligt att privatflyg till Lissabon av skandinaver ansågs oerhört suspekt.
   
  • Gillar Gillar x 2
 10. Tomcaten

  Tomcaten Aktiv medlem

  Det är mer än färdigflygit för piloten, han kommer skaka galler ett tag med sina pax.
   
 11. Jonas

  Jonas Moderator Flygfyren Operations

  Om nu piloten var inblandad och döms. Undrar om han får behålla certet eller har har möjlighet att ta det på nytt? Verkar ju rätt generöst från TS sida. Tänker på Thomas Salme som flög 13 år som trafikpilot utan giltigt cert. Vad jag läst så hade han bara typ ett års flygförbud eller liknande, om det nu stämmer.
   
 12. Tomcaten

  Tomcaten Aktiv medlem

  Han får nog svårt att bevisa sin oskuld. Som att han inte skulle ha aning om vad grabbarna tog med sig...
  Döms han så tror och tycker jag att han inte ska få ta om sitt cert. Person med cert som smugglar knark i plan har ju satt ribban riktigt lågt.
  Salme dömdes till vilkorlig dom och kan tycka att den här historian med knarkplanet är värre än hans story som grunda sig i att han förfalskade sina loggtider och därmed flyg-cv.
   
 13. Fredan

  Fredan Medlem

  Förlorar man körkortet om man har knark i bilen. Vet inte men jag skulle satsa på Nej.

  Eller får man indraget flygcert om man körde för fort med bilen och fick körkortet indraget?

  Man skulle ju kunna argumentera att en person som smugglar knark har så dåligt omdöme att det kan spilla över på flygsäkerheten. Men personligen tycker jag det känns lite godtyckligt.
   
 14. jekroth

  jekroth Aktiv medlem

  Har körkort samma hårda regler med återkommande medic eller medicin krav på hur frisk du behöver vara för att få fortsätta framföra fordonet. Nej.
  Så jag anser inte det blir godtyckligt att återkalla certet. Att få framföra ett flygplan där myndigheterna inte har någon kontroll när/och med vad vi korsar landsgränser kräver tillit, den kan man inte få efter en smuggelflygning.
   
  • Gillar Gillar x 2
 15. Tomcaten

  Tomcaten Aktiv medlem

  Och får man en Lob(lag.omhänd.vid berusn.) och har flygcert så döms man hårdare i det fallet för att man just har flygcert. Enl. min flygläkare som lät kunnig, vi diskuterade även germanwingsdåren som enl. honom var "kraftigt bipolärt sjuk" Rip.
   
 16. Jonas

  Jonas Moderator Flygfyren Operations

 17. jekroth

  jekroth Aktiv medlem

  Vicka j-a puckon
   
 18. zhaxxor

  zhaxxor Medlem

  Nä, om man ska smuggla knark lite diskret så bör nog inte försöka ta en springnota från en flygplats, upprepade gånger avvika från färdplanerna, hålla på och mippla med transpondern och bete sig allmänt skumt.

  För ytterligare detaljer rekommenderas artikeln i Leeuwarder Courant, https://www.lc.nl/friesland/Reconstructie-van-een-mislukte-drugssmokkel-21249330.html

  Den är visserligen skriven på nederländska, men om man först har läst artikeln i Sydsvenskan, kisar med ögonen och använder lite fantasi, så är den tämligen begriplig. Eller så använder man Google Translate – fast jag tycker min fantasi är bättre. ;)

  Om jag fattat artikeln i Leeuwarder Courant rätt så rör det sig om det största narkotikabeslaget i Sverige sedan nittiotalet. (”De dagen erna verneemt de Drachtster vrijwilliger dat het om de grootste Zweedse drugssmokkel sinds de jaren negentig gaat.”)

  En fråga som fortfarande inte är besvarad efter att ha läst den detaljerade artikeln i Leeuwarder Courant är hur polisen i ett huj lyckades skaka ihop ett trettiotal personer och befästa flygplatsen i Landskrona, som planet plötsligt divergerade till.
   
  Senast redigerad: 6 April 2016
  • Gillar Gillar x 1
 19. jekroth

  jekroth Aktiv medlem

  Dom måste vetat om det tidigare, det var inte stundens ingivelse som fick dom att landa i Landskrona utan en förutbestämd mötesplats, varför skulle annars bilen med den 3e gubben stått där o väntat
   
 20. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

Dela sidan