Snabbaste vägen att bli pilot?

Diskussion i 'Flygutbildning' startad av Henricos, 14 Juni 2016.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 4 medlemmar.
 1. Henricos

  Henricos Ny medlem

  Hej!

  Hur lång tid tar det att bli kommersiell pilot från start till mål på snabbast möjligast sätt, dvs när jag kan tidigast börja ansöka om jobb på ett flygbolag?

  Har kollat med CSN och de godkänner tydligen fem utbildningar i Sverige. Är det i Sverige man gör gå eller ska man söka sig utomlands?

  Jag tänkte gå på denna pilotmässa nu på lördag
  http://www.pilotcareernews.com/live/stockholm/?lang=sv
  för att höra se om jag kan få lite tips men jätte värdefullt om någon här också kan svara.
   
 2. Tomcaten

  Tomcaten Aktiv medlem

  Ja tror att de säger 1,5 år till 2 år.

  Det finns inte många bolag som du är förkvalificerad till att söka efter avslutad grundutbildning.
   
 3. Larscho

  Larscho Moderator

  Först och främst:
  1. Var beredd att du kan behöva falla tillbaka på ditt tidigare jobb/utbildning för att kunna leva under tiden som du söker pilotjobb.
  2. Om du har bråttom så är det nog smidigast att gå en kommersiell skola direkt, det är dyrare men allt är "serverat".
  3. Om du orkar vänta så skulle jag försöka med de statligt finansierade utbildningarna först.
  4. Betala aldrig mer i förskott än du har råd att förlora.
  5. Om du har familj så ska du nog verkligen fundera på om det är rätt grej. Om du har tänkt att satsa allt för att få ett pilotjobb så får du räkna med att "förlora" familjen på kuppen, det har hänt innan dig och det kommer fortsätta att hända även efter. Jag skulle inte rekommendera någon med familj att ge sig in i det här.
  6. Se till att verkligen få en korrekt bild av pilotyrket, det finns väldigt många myter. Prata runt med både arbetande och arbetssökande piloter så får du nog en rättvis bild.

  7. Lycka till!
   
  • Gillar Gillar x 2
 4. Henricos

  Henricos Ny medlem

  Tack så mycket för tipsen och råden! Då får det bli kommersiell skola godkänd av CSN.
  Men lite oroad av råd nummer 5 av Larscho :)
   
 5. Larscho

  Larscho Moderator

  Lika bra att höra det nu. Det är givetvis så att det kan gå men det är väldigt vanligt att familjen tar stryk för den som sätter karriären i första rummet.
   
 6. PerL

  PerL Ny medlem

  Jag gick utomlands, Integrerad utbildning. Det tog 1,5 år och fick jobb på det näst direkt efteråt. Finns väldigt bra flygskolor utomlands där det är billigare men även bra instruktörer och många möjligheter att utvecklas. CSN funkar med om man väljer en väletablerad skola.
   
  • Gillar Gillar x 1
 7. Larscho

  Larscho Moderator

  Får man fråga var du fick jobb? Alltid roligt att höra när man får jobb snabbt. Arbetsmarknaden för piloter är betydligt bättre idag än för några år sedan. Den stora majorieten får idag något jobb inom 12 månader.
   
 8. PerL

  PerL Ny medlem

  Jobbar på Ryr. Blev precis det jag hade önskat. Min pluggkompis som jag höll ihop med under utbildningen och tog examen med samtidigt fick jobb på ett annat bolag samma vecka.
  Allt beror på en själv i slutändan. Hur hårt man jobbar och hur mycket man satsar. Och speciellt vilken motivation man har. :)
   
 9. Larscho

  Larscho Moderator

  Grattis till jobbet!

  Så är det såklart till mycket stor del men det fanns också en tid där det inte riktigt hjälpte heller.
   
 10. PerL

  PerL Ny medlem

  Ja branschen har ju förändrats, helt klart. När jag bestämde mig var det på god väg att vända, det är fortfarande tufft (av de andra i min grupp på 13 personer är det 3 som fått jobb sedan i somras). Men nu är det helt rätt tid, vem vet hur det kommer se ut i framtiden.
  Det intryck jag har fått som arbetssökande är att man får givetvis ligga i (skickade ca 70 ansökningar) och man får vara beredd på att få många avslag. Många bolag söker de med över 500/1500h samt de med type rating och det har ju ingen kadett i början. Som det ser ut nu så kommer timkraven sänkas ytterligare i och med att många går i pension, flottorna utvidgas osv. Men det kan ändras, vem vet.
   
  • Gillar Gillar x 1
 11. Tomcaten

  Tomcaten Aktiv medlem

  En sak glömde du, Pengar! Från dig, föräldrarna eller banken, det är också mycket det det handlar om.
   
  • Gillar Gillar x 1
 12. PerL

  PerL Ny medlem

  Finns även statligt finansierade utbildningar. Så har man turen att komma in där så ska man vara nöjd. Men går åt en hel del pengar ändå förr eller senare. Vet inte om man kan få CSN för en type rating men flygskola går bra.
   
Laddar...

Dela sidan