Stängda flygplatser?

Diskussion i 'Nyhetstips' startad av Stjärnan, 13 Juni 2013.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 5 medlemmar.
 1. Stjärnan

  Stjärnan Aktiv medlem

 2. Rogerjn

  Rogerjn Ny medlem

  Nej, verkligen inte..

  Men på tal om stängda flygplatser, våra större flygplatser här ner i söder, Halmstad, Kristianstad, Ängelholm osv har ju varierande öppettider. Kristianstad är t ex stängt på helgerna. Det betyder ju att CTR och TMA inte är upprättat. Men en fråga jag lurat på är, får jag starta och landa på dessa flygplatser även om de är stängda?
   
 3. Larscho

  Larscho Moderator

  Att landa på en stängd kontrollerad flygplats brukar inte vara några problem. Det bästa är att kolla SvFF och även ringa till den lokala klubben för att få den mest aktuella infon. På vissa ställen måste det finnas en på klubben som tar emot och hjälper till med in och ut-passering genom grindar och dylikt. Bara att flyga på!
   
 4. control

  control Välkänd medlem

  Minst 1 av 2 måste på sikt till för att rädda flygplatser på mindre orter:
  - Teknik med fjärrtorn, så att du kan landa IFR på en flygplats där trafikledning sker på distans
  - Ändrat regelverk, som i staterna där du kan landa IFR utan någon i tornet (Har inte koll på eventuella minimahöjningar etc.)

  Att som nu ha öppet bara när Ryan air eller liknande startar/landar och sedan kräva flera tusen för att öppna på andra tider är inte hållbart, ingen kommer på sikt att se flyg som ett realistiskt alternativ till dessa FP.
   
 5. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Skilj på att ATS (torn/AFIS) är stängt och att flygplatsen är stängd. Det är olika saker.

  Starta och landa på flygplatser där ATS inte är i tjänst får du göra utan vidare så länge inte flygplatsinnehavaren sagt att flygplatsen också är stängd. Båda varianter förekommer. Ibland är det PPR när ATS är stängd.
   
Laddar...

Dela sidan