Startavgift Norrköping

Diskussion i 'Café Flygfyren' startad av Peo, 2 September 2006.

 1. Peo

  Peo Ny medlem

  Då det verkar finnas några aktiva Norrköpingsflygare på detta forum verkar det vara rätt plats att ställa denna fråga.

  I fredags så flög jag en tur som jag gjort ett antal gånger, ESSL-ESSP t.o.r. för lunch. Denna tur är alltid uppskattad av vänner och arbetskamrater för att 1) Det blir hyfsat billigt 2) Maten är bra på flygterminalen. 3) Man hinner med det under en lagom lång lunchrast.

  När vi skulle lämna terminalen och bli utsläppta på plattan så frågade ramp-killen om jag hade fyllt i lappen om startavgift. Jag stod som ett frågetecken eftersom LFK har årskort på sina kärror. Jag frågade honom om det inte gällde längre. Svaret blev att han inte visste och han släppte ut oss ändå. Ringde sedan Kungsängentornet när jag kom hem och frågade om de visste något. Svaret blev att de inte var helt säkra heller och jag blev uppmanad att ringa till flygplatschefen som dock var bortrest denna vecka.

  Är det någon här som vet vad som gäller? ESSP tillhör ju inte Luftfartsverket längre, men det finns ju många andra flygplatser som inte gör det som ändå ingår i årskortssystemet. Det är ju riktigt tråkigt om man inte ska kunna flyga denna tur utan att behöva punga ut med en saftig slant.

  Tyvärr verkar det ju vara en trend att flygplatser går ur årskortssystemet, men flera, ex Västerås och Eskilstuna, får man ju landa gratis på ändå om man skriver upp sig hos de lokala flygklubbarna. Min gissning är att flygplatserna inte tjänar speciellt mycket pengar på att införa landningsavgifter för privatflyg. Det slutar ju bara med att vi inte flyger dit... Och då får de inte sälja något bränsle eller mat. Alla förlorar på det!
   
 2. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  Hej Peo!

  Jag har forskat lite i det här med årskortssystemet och vilka flygplatser som för närvarande är anslutna dit. Detta dokument åter fann jag i svenska AIP (http://www.lfv.se/upload/ANS/AIP/AIC%20A/A4-05.pdf)

  Enligt punkten 2.2.6 är följande flygplatser anslutna till årskortssystemet:

  Arvidsjaur
  Arvika
  Barkaby
  Borlänge
  Borås/Viared
  Gällivare
  Gävle-Sandviken
  Göteborg/Säve
  Hudiksvall
  Hultsfred
  Höganäs
  Karlskoga
  Kramfors
  Landskrona
  Lidköping
  Linköping
  Ljungby/Feringe
  Ludvika
  Lycksele
  Mora/Siljan
  Norrtälje
  Skövde
  Stockholm/Skavsta
  Sveg
  Sövdeborg
  Trollhättan-Vänersborg
  Uppsala-Sundbro
  Västervik
  Västerås/Johannisberg
  Växjö/Kronoberg
  Örebro

  Den årliga startavgiften inkluderar också gratis flygplansparkering när flygplanet är parkerat på anvisad plats av flygplatspersonal.

  Gratis parkering gäller vid följande flygplatser:

  Halmstad, Jönköping, Kalmar, Karlstad, Kiruna, Norrköping, Skellefteå, Sundsvall/Härnösand, Umeå, Visby, Ängelholm, Örnsköldsvik, Luleå, Ronneby, Östersund och andra flygplatser anslutna till det gemensamma årskortssystemet, enligt punkten 2.2.6.

  Min tolkning av den här listan är att Norrköpings flygplats inte längre är anslutna till årskortssystemet. Å andra sidan talar punkten 2.2.3, i samma dokument, om att gratis parkering finns vid Norrköpings flygplats. Det är lite motsägelsefullt. Hur som helst är detta det dokument avseende avgifter som finns att tillgå på LFV AIP AIC A.

  Hoppas det klarnade lite!

  Mvh

  Fredrik
   
 3. goreri

  goreri Ny medlem

  Hej. Enligt min uppfattning gäller fortfarande årskortet på Kungsängen. Att huvudmannaskapet överförts från LFV till Norrköpings kommun innebär inte nödvändigtvis att man hoppar av det gemensamma årskortssystemet. SE AIC A4/2005. Batalt årskort ska gälla året ut och vi på NAFK har inte fått några signaler flygplatsledningen som indikerar att man avser att hoppa av. Om man kommer på sådana ideer kommer vi att kraftfullt agera för att vi ska vara kvar.
  Nälsningar Göran E
   
 4. Peo

  Peo Ny medlem

  Hej Fredrik

  Samma dokument anger ju dock Norrköping som en av Luftfartsverkets flygplatser och att kortet då bör gälla där. Bevisligen så tillhör ju inte ESSP Lfv längre, så jag vet inte hur stark dokumentets giltighet är.

  Den lista som du raddade upp är ju de flygplatser som inte tillhör Lfv men ändå är anslutna till årskortssystemet. Och de är ju rätt så många, så man kan ju hoppas på att även ESSP gör det rätta och fortsätter vara anslutna.

  Mvh/ Peo
   
 5. Peo

  Peo Ny medlem

  Hej Göran

  Tack för den informationen!

  Mvh/ Peo
   
Laddar...

Dela sidan