Tillåtet att posta flygfoton i sociala medier?

Diskussion i 'Café Flygfyren' startad av GhostRider, 8 Augusti 2020.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 3 medlemmar.
 1. GhostRider

  GhostRider Medlem

  Hur är det egentligen, får man posta landskapsbilder man tagit uppifrån luften på sociala medier? Man ser ju många som gör det, men är det tillåtet? Jag har fått olika svar av dom jag frågat.. Vissa säger att det är lugnt så länge man inte fotar detaljerade bilder av militära skyddsobjekt och liknande.. Andra säger att ALL landskapsfotografering är förbjuden utan tillstånd av länsstyrelsen?
   
 2. Fredan

  Fredan Medlem

 3. GhostRider

  GhostRider Medlem

  Vad är straffet om man skulle posta en bild utan att ha sökt om tillstånd?
   
 4. Fredan

  Fredan Medlem

 5. GhostRider

  GhostRider Medlem

  Samtidigt står det också i lagtexten att "I ringa fall skall inte dömas till ansvar". Detta lämnar ju öppet för en viss gråzon och "fri tolkning" så att säga. Är det kanske så att i praktiken ser myndigheterna genom fingrarna om det handlar om enstaka bilder..? Hade varit intressant att veta om det finns något prejudikat att luta sig mot.
   
 6. Per D

  Per D Aktiv medlem

  Jag hängde ett tag på ett drönarforum på facebook och där blev det allt som oftast ett jäkla liv i just den här frågan, eftersom ett av de huvudsakliga användningsområdena är just video/foto. ”Den laglydiga” falangen och ”jag-gör-väl-som-jag-vill”-boysen hittade olika sätt att gå varandra på nerverna.

  Det är lätt att ansöka, behandlas vanligen på några dagar, och det finns också tydliga undantag (t.ex. bilder utan horisont m.m.). Men visst är det milt stönigt att man riskerar bli lagbrytare bara för att man vill visa upp sitt flärdfulla liv i luften för vänner och bekanta...
   
 7. GhostRider

  GhostRider Medlem

  Ja det är löjligt tycker jag.. Speciellt eftersom det redan finns högupplösta satellitbilder och google street view bilder ute på nätet över hela Sveriges yta och varje litet gathörn.. Och dessa bilder har ju mycket högre skärpa och detaljrikedom än vad man kan åtstadkomma med en handhållen kamera från flera tusen fots höjd. Byråkratifasoner och överförmynderi är vad det är.
   
 8. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Njae det håller jag nog inte med om. Streetview har såklart bättre detaljbilder från just gatuperspektivet, men med flygfoton får man en helt anna sorts överblicksbild och dessa tenderar att vara av betydligt högre upplösning än "sattelitbilder", så jag kan helt klart se att privatpersoners flygfoton kan ge mer information än de andra nämnda källorna.

  Med det sagt håller jag helt med om att det fortfarande är överdrivet och handlar säkert till del av gamla regler som lever kvar. Det är väl också fortfarande så att flygradiotraffik egentligen är sekretessbelagd och inte får spridas heller? Jag vet inte om jag skulle kalla det "byråkratifasoner och överförmynderi", men håller med om att här skulle behöva moderniseras i lagarna och reglerna kring detta.
   
Laddar...

Dela sidan