Tips på mindre flygplatser att besöka i Sverige?

Diskussion i 'Café Flygfyren' startad av Mikael Olsson, 8 Augusti 2017.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 19 medlemmar.
 1. Mikael Olsson

  Mikael Olsson Medlem

  Väcker tråden lite, har för avsikt att köra igång med PPL nu i höst. Men finner inte så många länkar till mindre flygplatser, några tips?
  Dit jag själv vill flyga när allt är klart är tex Varberg, Bergslagen (Lindesberg tex) , kanske även lite längre upp i landet.
   
 2. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Brattforsheden (ESSM), om du hinner med... verkar hotas av nedläggning. Trevligt fält med trevligt folk och intressant historia (själva området).
  Länk: http://www.brattforsheden.se/

  Visingsö (ESSI). Trevligt fält precis bredvid både vatten (med strand) och en golfbana. Även detta ett fält med viss historik.
  Länk: http://www.jfk.nu/visingso/ (men kanske gör sig bättre med lite youtube-sökningar om man vill få en bättre bild av hur det ser ut?)

  Ålleberg (ESGC). Ojämnt och lutande gräsfält i lite knepig terräng (platåberg som trots att det itne är så högt ger en del stökiga vindar på final om vinden ligger på). Utmanande och kul. Finns under vissa delar av året mat/fik alldeles invid fältet. Finns också segelflygsmuséum och det finns oftast köttspärrballonger...uh... jag menar hängglidflygare att titta på när man äter/fikar.
  Länk (muséum): http://www.vastsverige.com/falkoping/b/50135/Allebergs-Segelflygmuseum
  Länk (Café): http://www.allebergscafe.se/Start/

  Info för själva pilotandet kan hittas bland flygplatskorten i KSAKs "Svenska Flygfält".
   
  • Håller med Håller med x 1
 3. hans_p

  hans_p Moderator Flygfyren Operations

  Borglanda/Borgholm på Öland! Var där i förrgår, mycket fint fält med cyklar att hyra (30 kr/dygn) så att man enkelt tar sig in till Borgholm, eller till Borgholms slottsruin om man vill. Rekommenderas!
   
  • Gillar Gillar x 1
 4. sobjerke

  sobjerke Aktiv medlem

  Da var vi der kanskje på samme tid. Vi kom ca 1800 på mandag og reiste hjem i går ca 1100 med LN-EDB (C182). Vi gikk inn til Borglund. Tipper det tok en knapp halvtime. Veldig fin by som var vel verdt et besøk. Fin og jevn gressbane.
   
  • Gillar Gillar x 2
 5. Stjärnan

  Stjärnan Aktiv medlem

  Stegeborg vid Söderköping är fint. Gräsfält men välskött.. kan promenera till hamnen och fika under sommartid.
   
 6. Thord

  Thord Aktiv medlem

 7. C42

  C42 Medlem

  Skall man flyga för en "100$ hamburger" kan Backamo (ESGA) vara ett alternativ. Inte hamburgare men väl en räkmacka på Cafe Gläntebo http://cafeglantebo.se/
  Lite längre norrut ligger Uddevalla Rörkärr (ESGA), där kan man ta en liten fotvandring till golfklubbens restaurang när det är säsong för den. http://uddevallagk.se/bistro/
  91/96UL finns på båda ställena.
   
  • Gillar Gillar x 1
 8. stelaninja

  stelaninja Medlem

 9. hans_p

  hans_p Moderator Flygfyren Operations

  Gott nog, men kan du beskriva varför man ska åka till VG FK? Det är ju en tips-tråd för att hitta de där platserna som erbjuder som är något extra! :)
   
  • Håller med Håller med x 1
 10. CaptPete

  CaptPete Ny medlem

  Vill precis som Stjärnan slå ett slag för Stegeborg. Charmigt, välskött med tankanläggning, gästhamn för båtar, fika Och mat. Bra kök, bedövande långsam servering. En historisk plats komplett med slottsruin och allt.
   
  • Gillar Gillar x 2
 11. stelaninja

  stelaninja Medlem

  Det är ett trevligt fält som är bemannat nästan varje helg. Ofta är det folk på plats även på vardagar. Är det folk på plats finns det sannolikt nybryggt kaffe. Under sommarhalvåret finns det möjlighet att låna hangarplats för besökande flygplan. Klubben erbjuder även billigt boende.

  Det är "gångavstånd" till Kungsgården som har butik, pizzeria och bageri. Ringer man och berättar om sitt besök är möjligheterna stora för att någon bistår med bilassistans också.

  Fältet har inga begränsningar tidsmässigt eller i antal rörelser så varför inte öva lite landningar på en gång? Det är heller ingen landningsavgift. Rekommenderar att ringa i förväg under vintertid för att säkerställa att banan är snöröjd.

  Bränsle erbjuds i form av 91/96UL och JET A1.
   
  • Gillar Gillar x 2
 12. LeifsHobby

  LeifsHobby Medlem

 13. Thord

  Thord Aktiv medlem

  Läste på sidan och kunde där läsa att bantröskeln på bana 16 är inflyttad 1000 m. Hur lång bana har ni i Piteå?
   
 14. LeifsHobby

  LeifsHobby Medlem

  Längden på den bana som klubben använder är 1000 meter. Den ursprungliga längden är 2000 meter men den övre delen används några (få) gånger till bl a dragracing.
   
 15. Thord

  Thord Aktiv medlem

  Den ska vara så lång ursprungligen. När jag tittar på bilderna så ser det ut att bara vara några hundra meter kvar av bana 16.
   
 16. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Hmmn, vilka bilder pratar du om?
  På de som är på sidan så skulle jag säga att bara biten från taxivägen som går till plattan för klubben till banänden 34 är 2-300 meter. Tröskelmarkeringarna är väl ~30 meter "höga", vilket du kan använda för lite perspektiv.
   
 17. Thord

  Thord Aktiv medlem

  Det var väl mest den här bilden jag slängde ett öga på [​IMG]
   
 18. control

  control Välkänd medlem

  Du luras av banans bredd, den är stor!
   
  • Gillar Gillar x 1
 19. LeifsHobby

  LeifsHobby Medlem

  Som sagt. Banan är 2000 meter men 1000 meter används enligt de markeringar du ser på bilden. Att utgå från en bild och bara där bilda sig en uppfattning om en banas längd blir klart missvisande. Välkommen till Piteå!
   
 20. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Tittar man på Google maps ser man tydligt att den inflyttade tröskeln ligger vid banans mitt.
   
Laddar...

Dela sidan