Vad kostar det att äga ett eget flygplan?

Diskussion i 'Café Flygfyren' startad av flygisen, 26 Augusti 2012.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 30 medlemmar.
  1. LeifsHobby

    LeifsHobby Medlem

    Tack, siffrorna uppskattas!
     
  2. Flowerpot

    Flowerpot Ny medlem

    Hej!

    Mitt val föll ganska enkelt på en relativt ny Super Dimona. Eftersom jag har PPL, UL och segelflyg-cert blev valet nästan självklart. Lite dyrare att köpa in, kanske. Kan flygas med både PPL och segelflygbehörighet. Stor uthyrningspotential tillsammans med extremt låga driftskostnader har jag gjort att jag förmodligen har ett av de mest ekonomiskt förmånliga flyglanen som går att äga idag privat idag. Dessutom helt fantastiskt att flyga!
     
    • Gillar Gillar x 2
  3. Jonas

    Jonas Moderator Flygfyren Operations

    Dags att sparka igång denna tråd igen med lite naiva funderingar. Det ju fortfarande folk i denna tråd som inte äger ett flygplan än ;)

    Om man hypotetisk är ute efter att köpa ett normalklassat plan med IFR möjligheter till sig själv med en budget tex runt 300K (X-klass är reservplanen, då det är svårt att hitta IFR utrustade X-klassade samt ev hinder att flyga utomlands IFR). Mål vore en maskin som har minst 500h kvar på motorn. Främst orsaken är att ha tillgång till en maskin som alltid finns där för längre turer och inte behöver vara tillbaks för att någon ska flyga 30min runt fältet ;)

    Kanske närmaste valet är en äldre (tex >1972) C172 eller PA28 med tanke på att de är så pass vanliga och borde vara billigast att serva? Det sitter väl en snarliknande motor i tex 180hp modellerna, Lycoming O-360xx/IO-360xx (vad är det för skillnader)?

    Om man skulle ha underhållskostnader som motivering i flygplansköpet;

    Är det stor skillnad att serva en 180hp jämför med 160hp motor? Reservdelar mm? Om man inte avser att sitta mer än 2-3 personer i planet. Lönar det sig med en 160hp istället. Tex jag har flugit PA28 med både 160 och 180hp som i princip haft samma prestanda gällande fart (dock inte tex lastförmåga).

    Lågvingar eller högvingat? Bränslesystem, bränslepumpar etc?

    Lönt att lägga ner energi på att hitta en maskin som är godkänd för MOGAS? Helst vill man ju slippa betala flygbränsleskatten ;). Är enda alternativet att fylla dunkar med bilbensin på en mack? (Är ju ett alternativ till att få ner bränslekostnaden om man inte ger sig på Diesel som just nu verkar vara förenat med rätt mycket underhållskostnader).

    Om man är inne på tex en PA28 så har någon i forumet nämnt Socata TB9/10 som ett ekonomiskt alternativt om man inte avser ha den i klubbmiljö. Det är ju ett riktigt fint alternativt. Verkar rymlig och dessutom två dörrar jämför med PA28. Är det någon som har erfarenhet av den och hum om kvalité och driftkostnader? TB9 har fixed pitch, men TB10 har constant speed. Lönar det sig med constant speed, ekonomiskt? Driftkostnaden för CS större än prestandaökningen? Samma gäller väl för infällbart ställ. Tex en Piper Arrow gör ca 15kt mer, men kostar mer att underhålla jämfört med de extra NM man får per h (Drömmen vore ju en TB20, men det är nog för dyrt att äga själv ;) )


    Jonas
     
  4. LeifsHobby

    LeifsHobby Medlem

  5. Lennart

    Lennart Välkänd medlem

  6. stellann

    stellann Aktiv medlem

    Om jag inte tar helt fel så har det väl varit en del problem med vingstrukturen på TB:na. Kan tydligen bli väldigt kraftiga genomsjunk vid landning. Det finns en del TB:tior som är rätt skrynkliga i plåten ovanför huvudvingen vilket enligt uppgift ska bero på hårda landningar.

    Men som sagt här så ser dom moderna och bekväma ut med bättre insteg är Piprarna och bra sikt. (Även Cessnor är ju lite krampframkallande vid in- och utsteg trots dom två dörrarna).
     
  7. Jonas

    Jonas Moderator Flygfyren Operations

  8. Fredrik S

    Fredrik S Medlem

    Hej Lennart
    Du skriver att du utelämnade CAMO och motorfond. Jag flyger själv X-klass och drabbas då i varje fall inte av CAMO ( motorfond väljer man ju själv).
    Jag har hört skräckhistorier om enorma kostnader för pappersarbetet. En klubb berättade att de lät bli att montera ur ej fungerande och ej behövda instrument pga att det kostade tiotusentals kronor att hantera pappersarbetet?
    Orsaken till frågan är; Lönar det sig inte att köpa en "vettigt" prissatt maskin (normal klassad) med äldre instrument/avionik och sedan uppdatera den?
     
  9. Lennart

    Lennart Välkänd medlem

    Hej Fredrik S.
    Jag är helt säker på att det INTE lönar sig att montera ny avionik i ett gammalt flygplan. Hur fint det än må vara. Bara pappers arbetet fördubblar kostnaden.
    Det är klart billigare att leta ett färdigt flygplan.

    Jag kollade på skoj vad det skulle kosta att diesel konvertera min 182:a.
    Motorn är ju dyrare än bensin versionen. Så jag gissade på 600000kr...
    Räkna med en million var svaret. Det kostar ca 300000kr att byta till en original motor så det lönar sig rätt så dåligt med konvertering.
    Man har ju 700000kr att tanka för innan nästa motorbyte.
     
  10. litens

    litens Aktiv medlem

    Allt som bidrar till prestandan är ofta svårt att motivera var för sig men sammantaget blir det en stor skillnad.

    Ta PA 28 som exempel (siffror från pilotfriend.com)




    150hp inget extra = 117 knop

    180hp inget extra = 127 knop

    180hp Arrow (första generationen, rak vinge, infällbart ställ och CS propp) = 141kt

    200hp Arrow = 144 kt

    200hp Arrow med turbo (och syrgas för att utnyttja turbon)= 172 kt

    Dvs när du lägger på 50 hp motor, ställbar propeller, infällbart ställ och turbo vinner du 55 knop i marchfart (och över 150kg i tillsatsvikt) så det är här det svåra ligger, var drar man gränsen?

    Liksom, skall det vara en Cessna 150 eller Piper Tomahawk som faktiskt tar dig fram IFR på mogas i 180 km/h vilket egentligen är ganska snabbt, eller skall man börja lägga på "lyx" och börja klättra på stegen mot värre och bättre. Ibland vill jag byta jobbets fina av isade tvåmotorkärra mot en C152 bara för att det skulle duga lika fint på många resor och kosta mycket-mycket mindre.
     
  11. litens

    litens Aktiv medlem


    Mer reflektioner, uppfattningen jag har är att extra effekt gör mycket för flygglädjen så jag skulle titta på 180 hp varianterna av de maskiner du talar om.

    PA28 och C172 vill jag påstå är nästan identiska i underhållskostnader, tala med en flygverkstad och de säger nog samma sak, möjligtvis att cessnan är lite billigare och tåligare på vissa saker.

    Det handlar om vad du gillar mest, själv skulle jag ta en C172 med 160 eller 180hp. De är mysiga för passagerarna, har två dörrar, är ganska vackra med hjulkåpor, höga vingar är bekväma för man slipper kräla under i trånga hangarer eller gå långt runt, de ger regnskydd vilket är bra om man inte bara flyger på soliga söndagar. Vidare har de en vingprofil/vingar som ger mindre motstånd vid låg fart i utbyte mot högre motstånd i hög, det gör att de lättsammare stiger och jobbar på små fält.

    Har själv flugit mest PA28 Warrior 2 med 150hp, det går bra och de är ganska snabba (gör 115 riktiga kt på 8000fot och 75% med 28- 32lit i förbrukning. Dock har de en ganska hög anfallsvinkel i stigning och det känns segare än i Borlänge flygklubbs C172 med likadan motor som stiger bättre och behagligare med en styvare känsla i rodren.

    Utan att ha flugit Piper Arrow själv tror jag PA28ans vinge kommer till rätta med 200hp och infällbara ställ så den får glänsa med sin semilaminära profil i högre TAS. 172 är lite mer nöjd med svaga motorer.

    Tråden heter ju kostnad för eget flygplan och kan delge att den PA28 jag var delägare i kostade ca 90 000kr per år i fasta kostnader inklusive allt (hangarhyra på ca 12 000 per år) och vi flög den 200 tim per år för 950kr airborne, krånglade nästan aldrig trots motor med 1700 tim och den var (är fortfarande) i toppskick, IFR utrustad och allt.
     
  12. control

    control Välkänd medlem

    PA28: Lite bredare cockpit och lastar generellt något mer, som skolkärra är det bra att en skolmässig stall kan utföras
    C172: Två dörrar, bättre utsikt för pax, bättre på korta fält

    Mitt tips: C177, utan stöttor blir Cessnan plötsligt vacker! Alternativt skaffa något riktigt billigt och/eller roligt och hyr när du behöver något förnuftigt ;)
     
  13. Jonas

    Jonas Moderator Flygfyren Operations

    Tack för era kommentarer, skall fundera vidare på detta :)
     
  14. Jonas

    Jonas Moderator Flygfyren Operations

    Väcker tråden åter igen...

    Har kollat lite på priser. Inser att hangarplats också kan bli en dyr/problematisk komponent i flygplansägandet. Om man nu har turen att hitta hangarplats på sin ort så kanske det kostar ett par tusen i månaden ....

    Låt säga att man hittar en plats på annan ort och ställer den där under perioder som vinter och sämre väderperioder. Kanske att man låter den stå ute från maj till sep i hemtrakten med kapell eller dyl.

    Någon som kör sådan lösning? Vilka konsekvenser kan detta få på maskinen?

    Jonas
     
  15. Larscho

    Larscho Moderator

    Att låta kärran stå ute är ingen bra idé. Det sliter och kan om man har otur leda till dyrare underhåll vilket blir dyrare än att ha hyrt den där hangaren från första början. En vanlig kallhangar bör inte kosta mer än 2000 kr i månaden. Varmhangar kan ju givetvis vara hur dyrt som helst!
     
    • Gillar Gillar x 1
  16. litens

    litens Aktiv medlem

    De sjöflygplan jag flyger står utomhus hela snöfria delen av året och i hangar på vintern.

    Är det en fräsch duk som man håller vaxad håller den många år, metall är mest en fråga om looken på lackeringen. Cessnor på sjö verkar omlackeras ca var 20 år och då står de utan kapell.

    Cecognite verkar hålla över 20-30 år.

    Det kan dock bli problem relativt fort om man flyger för sällan så nyckeln är att flyga regelbundet för förutom att det håller motorn frisk så torkar det strukturen.

    Köper du en vanlig aluminium-maskin är det nog inga problem alls.

    Sjö cessnan SE-LVP som jag flyger är från 1968 och har legat i vattnet i princip varje sommar, en MFI-9 som absolut haft flottörer hela livet sedan 60-talet är SE-EUH, den är luftvärdig och original.
     
    • Gillar Gillar x 2
  17. Jonas

    Jonas Moderator Flygfyren Operations

    Tack för era reflektioner. Även om man vill lägga pengar på hangar så är det inte säkert man kan få någon :(, vilket kanske innebär att man får ställa den på annan plats....
     
  18. litens

    litens Aktiv medlem

    Vad är det för maskin du funderar på? Jag skulle ställa mig ute på sommartid och sedan bevaka läget, blir väldigt lätt moment 22 inget flygplan för man inte har hangar, ingen hangar för man har inget flygplan att ställa där. Allt i metall och duk eller aluminium eller komposit kan stå ute. Har hört att ca 1/3 av alla GA maskiner i England står ute hela året.
     
  19. Jonas

    Jonas Moderator Flygfyren Operations

    Jag ser över alternativen ... Men lutar åt en IFR kapabel Pa28/TB10/C172...för 200-300k
    Men långt kvar innan beslut. Tack för bra input!
     
  20. Björnen

    Björnen Ny medlem

    Miljöpåverkan på maskinen om den står ute varierar mycket med geografiskt läge.
    Kustnära med hög salthalt och luftfuktighet är naturligtvis tuffast.

    Om bränsleförbrukningen är viktig skulle jag välja maskin med växlad motor.
    Svårt att få vettig bränsleekonomi med propellern på vevaxeln.
     
Laddar...

Dela sidan