Var finns regler för formationsflygning?

Diskussion i 'Café Flygfyren' startad av Merf, 10 Februari 2020.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 4 medlemmar.
 1. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Spontan tanke, hur ser det ut med regler för formationsflyg numera? Jag vet att många pratar om att de måste vara utbildade för det, men tycker inte jag hittar något stöd för den tesen i regelverken men det är ju lätt hänt att jag missar något där. Samtidigt kan det också vara så att det är veteranflygare som minns saker från gamla regelverk som säger dessa saker till mig. Någon som vet?

  Liten disclaimer då: Nej jag tycker inte det är rimligt att ge sig på detta utan någon träning, utan det jag funderar på är vem som kan tänkas ha de erfarenheter som krävs för att lära ut detta; om det krävs någon fin officiell kråka i något papper utöver att besitta nödvändig kunskap. Vet att det hålls kurser i detta på Ållerberg med UL-maskiner, men vet att det finns klubbar med flera normalklassade maskiner där det här skulle kunna vara en aktivitet. Kan ju säkert locka till lite flyg om man som klubb skulle kunna annordna något sådant tänker jag...
   
 2. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Såvitt jag vet finns inget krav på utbildning för formationsflyg idag. I SERA.3135 står att den kompetenta myndigheten skall fastställa villkor för formationsflygning och anger minimikrav för sådana villkor. Transportstyrelsens villkor finns i TSFS 2014:71, 2 kap. 2§. Varken där eller i SERA nämns något om speciell utbildning. I del-FCL beskrivs ingen behörighet för formationsflygning.

  Däremot är det säkert en bra idé att gå utbildning i formationsflygning även om man inte måste.
   
  • Gillar Gillar x 1
  • Håller med Håller med x 1
 3. Larscho

  Larscho Moderator

  Låter som en bra idé att anordna en sådan utbildning. Hässlö Flygförening har haft flera lyckade sådana. Ta kontakt med någon som kan utbilda och börja fila på idén.
   
 4. akg1486

  akg1486 Aktiv medlem

  Varför vill man flyga i formation i civila sammanhang annat än avancerat uppvisningsflyg?
   
 5. Merf

  Merf Aktiv medlem

  För att det är roligt! Eller ja, jag förutsätter det i alla fall. Det är något nytt och utmanande och det brukar vara roligt. Sen ser det stiligt ut och är man flera ombord kan man ju få fina bilder också. Ett till sätt (som därmed ger lite variation) att hålla sig i god flygtrim på tänker jag!
   
  • Håller med Håller med x 1
 6. Staffan

  Staffan Aktiv medlem

  I EASA-regelverket är formationsflygning inte reglerat, men för UL som regleras av nationella regler finns krav på utbildning i Sverige.
   
 7. Staffan

  Staffan Aktiv medlem

  Exakt så, det är kul! Det kräver fokus och det blir en extra dimension till den vanliga flygningen, dessutom något man gör tillsammans med andra.
  Kul utbildning är det också, man blir en bättre pilot.
   
  • Gillar Gillar x 2
  • Ogillar Ogillar x 1
 8. Vlad

  Vlad Ny medlem

  Varför?

  Om man gillar att kolla på flygplan, och ännu mer att kolla på flygplan som flyger, då blir man överlycklig när man får titta på flygande flygplan på nära håll, i luften ;-)

  Och en formation betalar bara en landnings/startavgift ;-)

  Och gemenskapen, samspelet, dansen... Varför gör folk alla andra saker tillsammans? För att det är roligare!
   
  • Gillar Gillar x 2
Laddar...

Dela sidan