Vildsvin

Diskussion i 'Café Flygfyren' startad av Anders Lidén, 7 Januari 2020.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 3 medlemmar.
 1. Anders Lidén

  Anders Lidén Aktiv medlem

  Just nu finns det Notam på 4 flygplatser om problem med vildsvin: Öresten, Skå-Edeby, Borås och Avesta. Dessutom finns vetskap om Sövde från tidigare i Flygfyren, Gagnef, Hässleholm och nu tydligen också Vängsö med liknade problem. För att inte alla ska behöva uppfinna hjulet kanske det kan vara på sin plats med en tråd med råd och dåd vad som funkar och vad det kostar. Jag har uppfattat att Hässleholm har satt upp elstaket runt hela flygfältet och Gagnef har plöjt upp hela sitt fält för att senare troligen också satsa på elstaket.

  Asfaltering löser givetvis problemet på själva rullbanan men om stråket bredvid blir fullt med stora gropar är är det ju fortfarande tveksamt om fältet är användbart och är givetvis hutlöst dyrt. Gagnef har begärt in offert på såna här gummi/plast-fyrkanter som man pressar ner i gräset och det verkar bli ungefär lika dyrt per kvm. Hårdpackat stenmjöl kan också vara ett alternativ till gräset, men kan väl medföra andra problem. Och så finns väl lösningen med att natt efter natt jaga vildsvinen.

  Så, ni som kan nåt och ni som river er i skallen av förtvivlan kan väl försöka mötas i tråden. Det verkar ju finnas fotbollsplaner som har drabbats hårt också som ju inte direkt vill asfaltera, men som kanske har hittat nån form av lösning.
   
  • Gillar Gillar x 3
 2. sobjerke

  sobjerke Aktiv medlem

  Fjällbacka (ESTF) har vel også elektrisk gjerde
   
 3. Magnus Eriksson

  Magnus Eriksson Ny medlem

  I Gagnef har vi under hela året haft problem med vildsvin. Skadorna blev så pass omfattande att vi beslutade att plöja upp hela fältet. Tanken är så nytt gräs och sätta upp eltråd för vildsvin innan nästa säsong. Jag kan återkomma med slutpriset om intresse finns.
   
 4. hans_p

  hans_p Moderator Flygfyren Operations

  Jo vi har elstängsel runt hela fältet i Hässleholm. Det funkar ganska bra men det är nästan lika mycket jobb att hålla efter stängslet som det var att laga vildsvinsskadorna... Vårt gräsfält är hårdgjort så grisarna går inte in på mitten av banan utan håller sig i kanterna. Då och då är det nån älg som brakar igenom stängslet och då händer det att det kommer in ett gäng svin, så problemet försvinner inte helt. Men jag antar att det ändå är bättre än om vi inte hade haft något stängsel alls.
   

Dela sidan