Vilken ny actionkamera ska jag välja?

Diskussion i 'Café Flygfyren' startad av Fredrik, 2 April 2016.

Taggar:
Bevakare:
Den här tråden bevakas av 9 medlemmar.
 1. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  Min nuvarande actionkamera är en GoPro 2 och den har hängt med i flera år nu. Primärt har jag använt den för att dokumentera när jag är ute och flyger. Det börjar nu bli dags att ersätta denna kamera med någonting nytt och med lite bättre bildkvalitet. Jag har precis börjat titta på vilka märken och modeller som finns att välja mellan på marknaden.

  I ett tidigare inlägg visade @Dimme ett klipp filmat med en actionkamera från Garmin som går under namnet VIRB. Det som är lite speciellt med den modellen är att den har sensorer som exempelvis registrerar pitch- och rollvinkel, fart, höjd, position med mera som man sen kan lägga på som ett lager på den färdiga filmen.
  Nu är jag nyfiken på att höra vad ni andra använder för actionkameror samt vad ni har för erfarenheter av dessa?
   
 2. control

  control Välkänd medlem

  Jag kör den enklaste GoPro4 "Hero" nu. Bildkvaliten tycker jag är utmärkt men jag saknar att inte kunna ställa in bländare och annat manuellt. Det hade varit kul med 4K men en Hero4 Black kostar över 5k :(

  Om jag väljer ett garminsystem i min RV så kommer jag nog köpa garminkameror också, eftersom de då kan styras och visas på EFISskärmen.
   
  • Gillar Gillar x 1
 3. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  Jag har varit GoPro trogen i många år. Nu när det är dags att köpa en ny kamera vill jag ta reda på om det finns konkurrenter som seglat upp som värdiga utmanare. För det har jag ju minst sagt hänt en hel del på detta område de senaste åren.
  Känner du till något märke/modell som har dessa funktioner?

  Garmin VIRB är ett märke som jag utvärderar närmare för att se hu dessa kameror mäter sig med GoPro.

  Ytterligare förslag på modeller/märken tas tacksamt emot.
   
 4. Dimme

  Dimme Aktiv medlem

  Det är Garmin VIRB Elite som har GPS, barometer, accelerometer, gyroskop och WiFi. Inte den vanliga Garmin VIRB. Jag har dock 2 st, en vanlig VIRB och en VIRB Elite. De två kamerorna kan kommunicera med varandra vilket är väldigt bra om man vill ställa upp en kamera någonstans där man inte kan komma åt, t ex under en vinge. Då kan man starta båda två kamerorna samtidigt genom att bara starta en av dem. Jag gillar också att startknappen är väldigt stor och tydlig.

  Nu ska Garmin ha kommit ut med nyare kameror (VIRB X och VIRB XE) som ska vara ännu bättre, men de har jag inte testat än: http://virb.garmin.com/sv-SE/virb-xe
   
  • Gillar Gillar x 1
 5. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  Tack för den redogörelsen, @Dimme! Det jag gillar med Garmin är funktionen som gör att man kan samla in ytterligare parametrar som kan göra en film ännu mer intressant att titta på.

  Ska titta närmare på VIRB X och VIRB XE och jämföra dessa med GoPro-utbudet.
   
 6. control

  control Välkänd medlem

  Både GoPro black och silver samt även session, tror jag medger manuella inställningar, bara min snikvariant som är endast auto.
   
 7. FarewellFire

  FarewellFire Aktiv medlem

  Jag har en Sony AS20 (http://www.sony.se/electronics/actioncam/hdr-as20). Köpte den för något år sedan inför en utlandsresa för att ha något enkelt att filma med men har sedan kommit att använda den när jag flyger. Valde denna framför en GoPro enbart för att den var så pass billig (tror att jag betalade runt tusenlappen för den). Man fick med ett transparent hus för undervattensbruk och ett par monteringsgrejer för platta och konkava ytor. Pluspinnar för att den har WiFi och att man med hjälp av en gratis app kan använda mobilen som sökare.

  Fördelen med GoPro är dock att det finns tonvis med tredjepartsgrejer att inhandla och i många plan jag har hyrt har det funnits GoPro-upphängningar inne i kabinen - smidigt för den som då har en GoPro - noll nytta för undertecknad.

  Dock mycket nöjd i övrigt.
   
  • Gillar Gillar x 1
 8. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  Tack för tipset om Sony AS20, @FarewellFire. En sak jag måste bestämma mig för är huruvida 4K är viktigt eller ej. Om det är viktigt så är det vad jag kan se bara GoPro Hero 4 Black som erbjuder det just nu av de modeller som jag har tittat på.
   
 9. Arnaud

  Arnaud Medlem

  4K filer blir väldigt stora, konvertering tar en massa tid, och uppladdning till exempelvis YouTube med, och så måste du ha en lämplig skärm att titta filmerna på.
  Går du på 4K så måste hela kedjan hänga med.
   
 10. FarewellFire

  FarewellFire Aktiv medlem

  Jag säger som jag alltid gör när det kommer till elektronik: Köp det du har råd med. Som Arnaud påpekar - hela kedjan måste hänga med. Men 4K är sanslöst vackert att beskåda om man har en kompatibel TV. Som fotograf är jag dock lite skeptisk till hur pass vassa actionkamerorna med 4K egentligen är. Jag har exempelvis en Sony Xperia-mobil med sanslöst hög upplösning (+20 megapixel). Men eftersom sensorn i sig är så liten spelar det egentligen ingen roll hur många pixlar du smäller in på den - resultatet är ändå typ identiskt med vad du får med en mobilkamera som erbjuder halva pixelantalet. Jag tänker att samma logik borde gälla video...
   
  • Gillar Gillar x 1
 11. control

  control Välkänd medlem

  Idag är det olidligt med VHS kvalite, trist med 720 och bra med 1080, kommer stegen flyttas lika mycket framöver?

  En parallel är fps, för 10-15 år sedan argumenterade jag mot en fanatisk skara som på allvar påstod att människan bara kan uppfatta krin 15fps och att allt över var onödigt, i flera år har de flesta nu ansett att över 60fps så minskar nyttan kraftigt och jämnheten blir viktigare, nu med den nya VR boomen så är det plötsligt 90fps som krävs för att användare inte skall bli åksjuka eller klaga på bristande inlevelse...

  Vad vill jag säga med detta, jo att precis som ovan sagts så bör man nog köpa det bästa man kan, åtminstone om det är för att filma något som kan vara kul att visa barnbarn eller likn.ande
   
 12. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  Plockar upp den här tråden igen.

  Det blev inget nyinköp förra året. Körde vidare med min GoPro från 2011. Den börjar dock bli gammal och sliten. Batteriet har jag ersatt med icke orginalbatteri (orginal nyproduceras ej) och det har fungerat allt annat än bra. Tror det är strömstyrkan som inte är exakt densamma i ersättningsbatteriet vilket leder till att kameran stängs av i tid och otid.

  Mot bakgrund av detta så kommer jag nu inom kort införskaffa en ny actionkamera. Det känns som att det står mellan en GoPro HERO5 Black och en Garmin VIRB XE.

  Nu tänkte jag kolla om det är någon här som kör med någon av dessa kameror och kan säga vilken som drar det längsta strået i en jämförelse?
   
 13. Larscho

  Larscho Moderator

  Ingen som råkat göra en fin jämförelse i tabellform med priser, funktioner och så vidare? Vore intressant att se.
   
  • Gillar Gillar x 1
 14. Dahlbäck

  Dahlbäck Medlem

  • Gillar Gillar x 2
 15. control

  control Välkänd medlem

  Väldigt bra stabilisering på senaste session5. (även om man kan fixa till det nästan lika bra på youtube eller med lokala verktyg)

  Jag gillar GoPro för att det mer eller mindre blivit en standard och många klubbplan har fästen installerade. Gillar Garmin för informationen om track, g-krafter GPS fart som man kan få på filmen.

  Jag har den enklaste GoPro Hero idag och det jag saknar mest är möjligheten till externt ljud.
   
  • Gillar Gillar x 1
 16. LEE

  LEE Medlem

 17. FarewellFire

  FarewellFire Aktiv medlem

  Jag tuggar vidare med min Sony-kamera men ska ju villigt erkänna att man blir sugen på något fetare efter den senaste flygningen då svågerns mobil (iPhone 7) fångade vassare video, ha ha. Vill bara inflika en fördel med VIRB-burkarna - om du har en pilotklocka från Garmin kan den användas som fjärrkontroll till dessa, inte så pjåkigt för den som monterar kameran på svåråtkomliga ställen!
   
 18. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  Återigen tack för alla inputs. Jag tror mer eller mindre att jag har bestämt mig för en Hero5 Black. I den här versionen finns det också stöd för att lägga på olika lager med information som i bilden nedan:

  Gopro.PNG

  Om jag har uppfattat det hela rätt så går det att använda fästen från den gamla kameran. Stämmer det?
   
  • Gillar Gillar x 1
 19. Dimme

  Dimme Aktiv medlem

  Den viktigaste egenskapen för mig är batteritiden. Det har tyvärr bara blivit sämre och sämre på den fronten. T o m nya Garmin har nu kortare batteritid. En av anledningarna till varför jag inte har uppgraderat till nyare Garmin.
   
 20. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  Någon som kan bekräfta detta?
   
Laddar...

Dela sidan