Vilken ny actionkamera ska jag välja?

Diskussion i 'Café Flygfyren' startad av Fredrik, 2 April 2016.

Taggar:
Bevakare:
Den här tråden bevakas av 12 medlemmar.
 1. Dahlbäck

  Dahlbäck Aktiv medlem

  Jag har nu visserligen bara en Hero5 Session, men jag har inte sett några tecken på att fästena skulle variera mellan "årsmodellerna". Där fästen och såna tillbehör säljs specas det i princip aldrig vilken modell de passar till (audio-kablage och USB är en annan femma).
   
  • Gillar Gillar x 1
 2. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  @Dahlbäck, tack för snabb återkoppling. Har jämfört min kamera med några olika bilder och fästena ser ut att vara likadana.
   
 3. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

 4. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  Jag skrev i ett tidigare inlägg under våren att jag mer eller mindre hade bestämt mig för en GoPro. Nu har jag ändrat mig och det kommer med all sannolikhet att bli en VIRB Ultra 30 som är det senaste tillskottet från Garmin. Kameran är mer avancerad än föregångarna VIRB X och XE.

  https://www.dcrainmaker.com/2017/03...opro-hero5-black-vs-garmin-virb-ultra-30.html

  Något annat som är intressant med denna kamera är att den är Connext-kompatibel:
  https://buy.garmin.com/en-US/US/p/577075#overview
   
  Senast redigerad: 6 Juni 2017
 5. Larscho

  Larscho Moderator

  Hur har det gått här? Jag funderar på att köpa en eller två kameror för att filma lite flygning.
  Vad har ni att rekommendera?

  @Fredrik, blev det en VIRB för dig?
   
 6. hans_p

  hans_p Moderator Flygfyren Operations

  GoPro Hero Session om du ska filma flygning. Köp 2 på en gång och ta olika vinklar så blir det roligare.
   
 7. jimmyekdahl

  jimmyekdahl Medlem

  Funderar själv på en 5:a (session eller Black) Session är ju väldigt smidig men nackdelen är väl att du inte kan ha reservbatterier med dig som till Black?

  Anledningen till att jag vill ha 5:an är stabiliseringen som även ger en cool bieffekt så det ser ut som att kamera hänger lite löst i cockpit, dvs. att cockpit rör sig pytte lite runt kamerans axel.
   
 8. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  @Larscho: Jag är nöjd med min Garmin VIRB. Filmade en hel del med den förra säsongen. Tycker det är bra kvalitet på den och den har många vettiga funktioner (som jag iofs i praktiken inte riktigt använder mig av). Bra tips från @hans_p om att köpa två GoPro sessions (om man nu redan har en huvudkamera) för att få fler vinklar. Filmar sessions i 4K?

  En annan modell som jag har tittat närmare på och överväger att köpa inför den här säsongen (som ett komplement till den jag redan har) är SONY FDR-X3000. Det som är bra med den är att den har optisk bildstabilisering jämfört med GoPro som har digital bildstabilisering. Om jag har förstått det hela rätt så kan du inte skjuta i 4K med GoPro om bildstabilisering är aktiverad (då man beskär/roterar bildmaterialet i 4K till en lägre upplösning). I Sonys variant så ska det däremot gå bra att skjuta i 4K då stabilisiering sker på optisk väg.
   
 9. hans_p

  hans_p Moderator Flygfyren Operations

  Stämmer det, en 5a är det jag har. Har bara filmat ytterst lite med den i flygplan men effekten är precis som du beskriver, vilket syns i denna film (borde börja vid 2:37 där GoPron används).
   
 10. jimmyekdahl

  jimmyekdahl Medlem

  Precis! Är det session du filmar med där? Velar mellan den och Black, skiljer ju iofs. "bara" 900:- mellan dom.
   
 11. hans_p

  hans_p Moderator Flygfyren Operations

  Ja, en Session 5. Passade på när vi hade en kupong med 25% rabatt på Clas Ohlson så den blev lagom dyr för vad jag ska ha den till. :)
   
 12. FarewellFire

  FarewellFire Aktiv medlem

  Jag hade satsat på GoPro i dagsläget av den enkla anledning att det finns tonvis med tillbehör till mer rimlig penning än bland konkurrenterna.
   
 13. Larscho

  Larscho Moderator

  Tack för tipsen! GoPro har ju ett otroligt starkt varumärke på den här marknaden och man lär väl trilla det på en av deras. Vilka tillbehör brukar ni köra till era flygningar?
   
 14. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

  Skapa gärna en ny tråd som avhandlar vilka tillbehör som kan vara bra att ha i ett start-kit. Annars får vi diskussioner som bara växer och växer i omfång och riktning. Riktiga "monstertrådar" :) Du kan ju alltid göra en hänvisning till den här tråden.
   
  • Håller med Håller med x 1
 15. Thord

  Thord Aktiv medlem

  Jag har Garmin Virb XE och Garmin Virb Ultra. Tyvärr så har inte det var något bra väder sedan jag fick hem Ultra:n så den har jag inte fått testa. Jag har funderingar att på Wish skaffa hem några actionkameror för några hundralappar för att ha utvändigt och som jag inte behöver vara rädd om. De kostar så lite så är det skräp så är det bara att kasta och blir det bra så är det bara positivt. Det viktiga, har jag läst, är att om du har flera kameror oavsett märke är att filma i samma format/upplösning och du ska klippa ihop det i samma film.
   
 16. Jonas

  Jonas Moderator Flygfyren Operations

  Har precis skaffat en Go Pro Hero Black 7. Som Fredrik visade ovan så kan man lägga på info baserat på GPS-data. Dock undrar jag hur man kan få mer flyganpassad info. I tex Go Pro Quik så kan man endast välja mellan Mph och KPh. Vill förstås ha enheten Knots och lite annat som kurs, höjd, variometer etc. Kanske något annat redigeringsprogram som har stöd?

  Har inte gjort någon flygvideo på något år då min gamla GoPro 3 var trasig ett tag. Innan redigerade jag i iMovie på Mac. Ska nog gå över till Windows i år. Go Pro Quik var nytt för mig men jag vet inte vilka redigeringsmöjligheter det finns än.

  Tips?
   
 17. Dimme

  Dimme Aktiv medlem

 18. Jonas

  Jonas Moderator Flygfyren Operations

  Tack för tipset. Ingen .gpx fil men hittade nåt verktyg som kunde extrahera från filmen. Dock begränsad längd i demoversionen. Testade snabbt att lägga upp det Virb. Rätt många alternativ som overlay. Ska testa mer och se om jag få allt jag behöver.
   
 19. hans_p

  hans_p Moderator Flygfyren Operations

  Jag är lite fundersam över Quik, om det är en demoversion eller om det helt enkelt inte går att göra längre filmer än 1-2 minuter? Jag har inte hittat var man kan köpa nån licens, tidigare hade GoPro en mjukvara som hette Studio men den verkar vara avslutad. Har du info om hur man skulle kunna låsa upp Quik?
   
 20. Jonas

  Jonas Moderator Flygfyren Operations

  Har precis skaffat GoPro inkl Quik så jag är inte så insatt än.

  Har surfat runt lite och det sägs bara finnas en version och många klagar på den begränsade längden. Vilket skiljer sig mellan Desktop och Mobilversionerna. Vill dock förtydliga vad jag menade med demoversion. Jag laddade ner VIRB Edit (@Dimme's länk)och testade att lägga in mina GoPro klipp i den. Funkar bra men det kräver som Dimme sa en .gpx fil för att lägga på Overlay. I GoPros mp4 filer är det redan inbakat så det funkar inte. Så man behöver exportera en .gpx från GoProklippet någonstans. Hittade en desktop app för att exportera .gpx fil från klippen på http://racerender.com. Dock så var det en demoversion med en maxlängd på 3? min? Den exporterade filen gick att lägga in i VIRB Edit. Jag ska även kolla in http://www.dashware.net/how-it-works/ senare.
   
  Senast redigerad: 4 Januari 2019
  • Gillar Gillar x 2
Laddar...

Dela sidan