Hur monterar ni iPads och dylikt i flygplanen?

Diskussion i '060 Navigation' startad av Fredrik, 25 Januari 2013.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 5 medlemmar.
  1. Fredrik

    Fredrik Moderator Flygfyren Operations

    Som ni redan vet finns det ett antal pågående diskussioner som handlar om vilka tekniska hjälpmedel vi använder oss av när vi flyger. En vanlig variant verkar vara iPad med tillbehör. Min fråga nu är om/hur ni monterar utrustningen på något smart sätt i cockpit med fästen eller dylikt?
     
  2. control

    control Välkänd medlem

    • Gillar Gillar x 1
  3. control

    control Välkänd medlem

    huvudfästet köpte jag på elgiganten, extra fästfyrkanter på länken ovan.
     
    • Gillar Gillar x 1
  4. Fredrik

    Fredrik Moderator Flygfyren Operations

    Tack för länken. Det skulle vara intressant att få prova, typ SkyDeamon på en iPad, så att man får uppleva hur det fungerar rent praktiskt att jobba med en sådan uppe i luften. Den vanliga GPS:en har ju en ganska plottrig och otydlig karta, så skillnaden borde vara rätt stor.
     
  5. Lennart

    Lennart Välkänd medlem

    Jag har två 10" iPads när jag flyger. En sitter med ett yoke fäste på höger sida och en har jag i mitt knee board. Det funkar perfekt för mig. Jag tror nog att folk i klubben skulle ta illa upp om jag tog mig friheten att montera ett fastskruvat fäste i klubbkärran.
    Jag älskar SkyDemon eftersom man gör allt där.. Precis allt.!!!!
    Är dock en nörd vad det gäller appar och hjälpmedel. Jag har SkyDemon, Air Nav Pro med alla options, Jeppesen FD Skandinavien VFR, Xavion och Fore Flight..
     
  6. Lennart

    Lennart Välkänd medlem

    Just nu står denna högst på önskelistan för då får man riktig horisontgyro och gps som funkar perfekt utan att man behöver fast montering på panelen!! Synd att den inte släppts ännu... Väntar ivrigt.!!!!! :)

    http://www.aviation.levil.com/iLevil.htm
     
  7. Fredrik

    Fredrik Moderator Flygfyren Operations

    Wow! Ingen dålig setup du har där, Lennart. :) Vad har du för information på respektive iPad? Jag ska definitivt kolla närmare på SkyDemon. Har redan kollat på ett par klipp på YouTube. Det verkar riktigt lovande. När jag flyger så matar jag alltid in färdvägen på GPS:en så att jag har det som stöd. SkyDemon verkar ha en väldigt fin, högupplöst karta. Är flygplanet centrerat på kartan hela tiden allt eftersom flygningen fortskrider?
     
  8. BosseB

    BosseB Aktiv medlem

  9. Lennart

    Lennart Välkänd medlem

    Min setup beror nog mest på att jag tror att gräset är grönare på andra sidan och bara måste testa... Hehe...
    Har alla program i bägge paddorna...
    Jag flyger med Jeppesen på höger yoke mount (Inbillar mig att man slipper papperskarta när man har Jeppesen) och SkyDemon i knät..
    Men att inget slår SkyDemon på fingrarna är säkert.. Sista versionen nu har geo referenced vfr approach plates.. Programmet tar plates från AIP:n och integrerar dom i navigationen... Dock inte på taxi kartan (aerodrome chart) men det är bara en tidsfråga.
    Dom utvecklar allt med rasande fart och dom har en tät kontakt med oss användare så vi får tycka till om funktioner..
    Du planerar rutt, får metar och taf, alla plates, vikt och balans, bränsleplanering, skicka färdplan, pilot log, track log, alla radiofrekvenser kommer upp när dom behövs, varningar för terräng, Varning för TMA och CTR, visar glide range vid ev motorbortfall när du flyger över berg eller vatten, egna konfigurerbara varningar eller påminnelser för tex byte av tank, oändligt många scratch pads.. och mycket mer...
    Låter som om jag har procent på att ragga kunder va? Hehe
    Men jag skulle vilja ha en iPad mini också till mitt Air Nav Pro som har EFIS... Den måste ju vara underbar i mörker... Hmmmmmm....
    Hur ska jag få henne att förstå att man nog måste ha tre iPads?? Idéer mottages gärna.!!!!!! :)
     
  10. Lennart

    Lennart Välkänd medlem

    Har den men har inte testat den live ännu eftersom man måste montera iPaden fast i flygplanet.. Den verkar grymt smart.......Beräknar nödlandningar hela tiden!!!!!
     
  11. Lennart

    Lennart Välkänd medlem

    Då behöver jag fyra iPads...........:LOL:
     
  12. Lennart

    Lennart Välkänd medlem

    Glömde svara på detta... Svar ja... Och du väljer Norr upp, färdväg upp eller track upp..
     
    • Gillar Gillar x 1
  13. Fredrik

    Fredrik Moderator Flygfyren Operations

    Jag trot att jag har blivit frälst redan med dessa svar :woot:
     
    • Gillar Gillar x 1
  14. Fredrik

    Fredrik Moderator Flygfyren Operations

    Sammanfattningsvis verkar möjligheterna vara goda att kunna montera utrustning i flygplanet med hjälp av olika fästen (y)
     
  15. Lennart

    Lennart Välkänd medlem

    Jag skulle vilja få tips på nåt fäste för 10" iPad där man kan tex klämma den fast i övre delen på instrumentpanelen...
    Har inte sett nåt sånt..
    Du får gärna städa upp den här tråden så ska jag hålla mig mer "on topic" i framtiden. Blev mest reklam här.. Vi drar igång en flight app tråd i stället..
     
  16. Lennart

    Lennart Välkänd medlem

    Jag skulle vilja hitta ett fäste för 10" iPad som man kan klämma fast tex i överdelen på instrumentpanelen.. Så den sitter stumt.. Gillar inte sugkopp varianten då man blir så låst med placeringen... Någon?
     
  17. Fredrik

    Fredrik Moderator Flygfyren Operations

    Ingen fara. En särskild tråd om SkyDemon kanske kan vara en god idé där man kan diskutera allt som har med den applikationen att göra? Såg att följande tråd (http://www.flygfyren.nu/community/index.php?threads/nytt-planeringsverktyg-skydemon.2021/#post-13031) fanns när jag gjorde en sökning.
     
    • Gillar Gillar x 1
  18. cumulus

    cumulus Medlem

    Tankar om kneeboard+ipad. Vad använder ni för någon kneeboard? En annan sak jag funderat på och som jag själv gärna ser är att kunna rita in direkt i appen/kartan på ipaden vilken klarering man fått osv, inuti tex CTR med ev holdings osv. Finns den funktionen i någon av ovan nämnda appar? Skydemon tex? I såna fall guld värt!!
     
  19. Lennart

    Lennart Välkänd medlem

    Bifogade filer:

Laddar...

Dela sidan