"Flygplan har sjunkit på sjö – en person saknas"

Diskussion i 'Nyhetstips' startad av Fredrik, 12 Maj 2020.

Taggar:
Bevakare:
Den här tråden bevakas av 7 medlemmar.
 1. Fredrik

  Fredrik Moderator Flygfyren Operations

 2. joflin

  joflin Medlem

 3. akg1486

  akg1486 Aktiv medlem

 4. Merf

  Merf Aktiv medlem

 5. Larscho

  Larscho Moderator

  Kan vara så också att flytvästen inte fungerade. Det vet vi inte i dagsläget.
   
 6. Bubblaren

  Bubblaren Ny medlem

  Om man lyssnar på Haveri kommissionens uttalande så var det vattentemperaturen som gjorde att det blev en tragisk utgång av olyckan.
   
 7. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Mjo, och överlevnadstiden i kallt vatten med flytväst är avsevärt bättre än utan. Det nämns ju att man ropat fram och tillbaka och jag har sett det angivits att avståndet var ~300 meter. Det nämns också från vittnessuppgifterna att överlevaren "försvann under ytan" flera gånger för att sedan dyka upp igen, så det gör mig lite orolig över att man kanske inte hade fungerande flytvästar...

  Men visst, vi vet inte säkert och havkom tänker inte utreda (som de nämner i klippet så anger de anledningen till det som att de A) inte behöver eftersom experimentklassat och B) inte ser någon poäng med det eftersom det verkar fullt fastställt hur olyckan gick till och att det blev dödsfall efteråt anser de inte ha med deras uppdrag att analysera flygkrasher att göra).

  Jag kan tycka det finns potentiella läxor att lära här. Antingen trycka på vikten av flytväst, på vikten av FUNGERANDE flytväst eller om fungerande flytvästar fanns och var på hur snabbt kallt vatten kan bli dödligt även med dessa hjälpmedel.
   
 8. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Regelverket kräver att det skall finnas flytvästar i ett sådant fall, men kräver inte att man skall ha dem på -- bara att de skall vara lätt åtkomliga. Det förekommer tydligen att folk flyger över vatten med flytväst ombord men inte påtagna. Jag har aldrig förstått det...
   
  • Gillar Gillar x 1
 9. andreasvibo

  andreasvibo Aktiv medlem

  Uppblåsbara flytvästar ska servas regelbundet också. Fola Airsafe-västar varje år, hos auktoriserat serviceställe. Baltic Winner-västar likaså men för dem finns i dokumentationen en beskrivning av en slags förenklad service man kan utföra själv.
   
 10. Bubblaren

  Bubblaren Ny medlem

  Det hade varit intressant att få reda på om de hade flytväst och om de fungerade som tänkt.
  Vatten tempen ligger kring 4 grader i sjön där olyckan skedde.

  I den temperaturen kan bli du oförmögen att handla så snabbt som inom 5 minuter.
  Dessutom kan du drabbas av köldchock. Den gör att du kan börja hyperventilera och risken är överhängande att du drar in vatten och drunknar.
  Har du däremot en flytväst som håller dig ovan ytan och förhindrar att du drunknar så kan du klara dig upp till 1 timme i vatten temperaturer strax över 0 grader.
   
  • Gillar Gillar x 2
Laddar...

Dela sidan