MB Chron och medical class 1

Diskussion i 'Flygmedicin' startad av Mknchrima, 9 April 2018.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 3 medlemmar.
 1. Mknchrima

  Mknchrima Ny medlem

  Hej på er,

  Ska söka Medical class 1 för CPL utbildning. Det som är lite svårt att hitta något definitivt svar på är såklart vilka typ av åkommor som är eller inte är något problem. Såklart är det svårt att säga. Men vill ändå skicka en fråga till er som sitter på mycket info om vad ni tror om min situation.

  Läser man EASA direktiv för Medical class 1 så får man inte ha några kroniska sjukdomar i mag-tarm kanal. MB Chron är en kronisk sjukdom som är förhållandevis vanlig, men ganska individuell så kanske därför svårt att säga.

  I mitt fall så har det varit lite besvärligt i yngre år. Fram till jag var ca 21 år (26 idag). Ett vanligt sjukdomsförlopp. Idag behandlas jag med en medicin som i sig inte är något problem för klassificeringen, och den gör att jag inte har några som helst symptom. Min gastro läkare har skrivit ett intyg att sjukdomen inte påverkar mig på något sätt. Jag har varit symtomfri i 4 år.

  Tror ni detta är något som en flygläkare skulle slå ner på?

  Med vänlig hälsning, Martin
   
 2. pejron

  pejron Ny medlem

  Hej! Man vet aldrig. Transpotstyrelsen kan vara rätt fyrkantiga. Jag föreslår att du ringer till ett AMC (ett flymedicinskt centra som utfärdar ditt första class 1) och diskuterar med en flygläkare som har kunskapen, alternativt till en medicinhandläggare på Transportstyrelsen (med risk för att hamna hos nån pappersvändare som inte har en aning om flyg). Hoppas det går bra!
   
 3. Larscho

  Larscho Välkänd medlem

  Jag har ingen aning om vad flygläkaren på TS kommer säga när de ska granska, tyvärr är de ganska jävla sura där och verkar ha som agenda att stoppa allt de kan...

  Hur som, här kommer lite regelverk som du kan söka i.

  Först och främst själva regelverket:
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:02011R1178-20150408&from=EN
  Kolla från sidan 213 och framåt för de medicinska delarna.

  Här är vägledning på engelska som kallas för AMC. Man kan säga att det är förklarande och utökad text som beskriver mer om vad man menar i själv regelverket. Tyvärr finns det bara på engelska:
  https://www.easa.europa.eu/sites/de... pilots and medical fitness of cabin crew.pdf


  Lycka till! Jag håller verkligen tummarna. Mitt tips till dig är att få så mycket information som möjligt UTAN att skicka in en ansökan om själv intyget. För så länge du inte har gjort det så kan du inte bli nekad något. Om du får reda på att Transportstyrelsen inte kommer godkänna dig så kontakta ett annat EU-lands myndighet för att få ditt medicinska tillstånd. Om du väl skickar in en ansökan till Transportstyrelsen och får avslag så kommer det påverka dina chanser att få ett medical i ett annat land.

  Tyvärr är det lite såhär det funkar, TS klankar ner på saker som egentligen är enligt reglerna. Just på medicinska sidan verkar de ha mer fria händer att göra bedömningar istället för att rakt av följa reglerna, något som de inte nyttjar till pilotens fördel.
   
Laddar...

Dela sidan