Inbrott på Trosa flygfält

Diskussion i 'Allt om ultralätt' startad av hans_p, 22 April 2018.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 6 medlemmar.
 1. hans_p

  hans_p Moderator Flygfyren Operations

  I fredags gjordes inbrott i två hangarer på Trosa/Troslanda. Målet var Rotax-motorer och instrument, andra flygplan fanns i hangarerna men dessa lämnades orörda. Det här har ju varit ett problem "på kontinenten" så det är inte särskilt roligt men tyvärr kanske inte heller överraskande att man nu har kommit till Sverige. https://www.sn.se/trosa/inbrott-hos-trosa-flygklubb/
   
 2. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Fy vad tråkigt =(

  Har motorerna serienummer etc som kan användas för att spåra? Tänker om det är något man kan kolla upp om dessa börjar dyka upp på någon sorts köp-/säljsidor?

  Vad tror ni i övrigt är effektiva motmedel mot sådant här, i förebyggande syfte då alltså? Kameraövervakning och larm till något säkerhetsbolag? Försöka sig på att "låsa bättre" verkar ju smått omöljligt då det är enkelt att gå "genom väggen". Vore ju inte kostnadseffektivt att bygga hangarerna som bunkrar direkt. Känns som att det ändå måste ta ett tag att plocka loss mototer och instrument, så om det larmas och kameraövervakas (baserat på rörelsedetektorer kanske?) så bör man ha relativt stor chans att avstyra det hela tänker jag?
   
 3. hans_p

  hans_p Moderator Flygfyren Operations

  Självklart är där serienummer på allt och Rotax har en "spärrlista" som man anmäler till, lämpligen via svenska återförsäljaren Lycon. Övriga prylar, radio, transponder etc är det väl värre med.
  Hur man skyddar sig? Det är väl samma som med allt annat, du kan försöka avskräcka med larm, hänglås, hund etc men viktigast är att ha försäkring som täcker sådana händelser. På FB skrev den drabbade att man avslutade stölden med att tömma en 6 kg pulversläckare i kabinen vilket gör sanering & återställning oerhört mycket svårare för ägaren. Jävelskap på högsta nivå...
   
 4. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Det är ju dock lite olika hur man skyddar sig beroende på situation. Tyst larm t.ex. kan vara en bra sak om den som larmas kan hinna till platsen i tid (fungerar sämre på landsbyggd då t.ex.), medans ljudligt larm fungerar som avskräckare om det finns många i området som förmodligen kommer bli uppmärksammade på situationen. I vissa lokaler fungerar bastant dörr och galler för fönstren bra, medans detta fugerar dåligt i t.ex. ett bostadshus där galler för fönstren oftast inte är förenligt med önskan att bo trevligt.

  En hangar på ett litet flygfält är ju utsatt just eftersom flygfält tenderar att ligga avsides (hjälper kanske inte med ljudande larm då det ändå inte är någon där som kommer uppmärksamma det). Däremot funderar jag på om stjälandet av motorer och instrument är en så pass tidskrävande stöld att kameraövervakning samt larm till ett vaktbolag kan vara en effektiv åtgärd? Det bygger ju då på att det måste vara rimligt att någon hinner ut innan gärningspersonerna hunnit plocka det de vill åt och försvinna.

  Vafan...
  Stöld är illa nog, men där kan jag i alla fall förstå motivationen, men vad fn motiverar ren skadegörelse?
   
 5. jimmyekdahl

  jimmyekdahl Medlem

  Misstänker att de tömde släckaren för att eliminera ev. kvarlämnade spår efter dom själva.
   
 6. Stephan Cassel

  Stephan Cassel Ny medlem

  Helt fördjävligt.

  Jag och min maskin flyger långa turer i Europa varje år. Har därför installerat ett litet larm som skriker med obehagligt hög frekvens och som sänder en SMS till min mobil.
  Det aktuella svinet (tjuven alltså) vet att inbrottet ær oberserverat. Osækerhet uppstår vilket kan bidra att tjuven lämnar området.
  Dörrar och cowling är larmat.

  En annan sak vi har gjort i Hamar, Norge, är att tända upp hela området, när någon närmar sig, med starkt ljus och tydlig information om en filmkamera som går 24/7.
   
  • Gillar Gillar x 2
 7. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Bra idé. Men i Sverige får man (i praktiken) bara filma inuti hangarerna.
   
 8. jekroth

  jekroth Aktiv medlem

  Får är Väl snälla djur på Gottland .
  Hade jag haft min hangar avsides så hade jag nog satsat på just lyse med rörelsedeckare utanför hangaren samt skyltar om att området var kameraövervakat, Dessa åtgärder kan man göra utan tillgång till fast el (solceller och bilbatteri) hangarer brukar inte ligga så centralt att det stör någon och att söka tillstånd är bara omständigt och blir troligen ett avslag,
  Så vem skyddar min egendom om jag inte gör det själv.
   
 9. Stephan Cassel

  Stephan Cassel Ny medlem

  Kanske det är olika regler. Vi filmar inom ett område som är märkt "obehöriga äga ej tillträde" (men på norska). Då är det ok i Norge. Då det är stor vikt att hålla tjuvar borta, det handlar om flygsäkerhet, skulle jag prövat att söka om tillstånd. Varje kvadratmeter är idag under konstant kamerabevakning. Flygplatser bör inte vara ett undantag.
   
 10. Bek

  Bek Ny medlem

  Tror dessvärre att ljudligt larm fungerar dåligt om ingen kommer dit. Det är troligtvis "yrkesmän" som ligger bakom sådant här. De kan testa utlösa larmet, tysta larmdonet och vänta i närheten, om ingen kommer dit så fortsätter de. Ett villalarm som bara tjuter är, enligt vad som sägs, ganska meningslöst.
  Skulle satsa på larm kopplat till dig själv eller bevakningsföretag plus kamera. Då ser man om det är någon i lokalen och vad de håller på med. Problemet med larm är att det kommer gå en massa falsklarm av olika anledningar. Speciellt i en delad lokal. Det blir dyrt om väktare ska rycka på alla larm. Sedan är det inte helt ofarligt att åka dit själv.
  Rycktiden för väktare eller polis beror ju på var man bor. I värsta fall så får man trotts larm och kamera bara en fin film på när tjuvarna lyckligt går iväg med dina ägodelar.

  Om man ska kameraövervaka område dit "allmänheten har tillträde" så behöver man tillstånd, men det torde inte vara omöjligt att få.
  https://www.datainspektionen.se/fragor-och-svar/kameraovervakning/
   
 11. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Jag har försökt i ett annat sammanhang där det fanns ett uppenbart skäl -- återkommande skadegörelse på samma ställe -- men fick nobben för att allmänheten hade tillträde.
   
 12. Dahlbäck

  Dahlbäck Medlem

  Då är väl den avgörande frågan: Har allmänheten tillträde till ett typiskt flygplats-/flygfältsområde? Spontant borde svaret vara nej, lite beroende på lokala regler. Men om DI gör den tolkningen. Tjaa... :)
   
 13. Bek

  Bek Ny medlem

  För privat bostad brukar man säga att det är okej att ha kamera som filmar på den del av tomten som är inhägnad. Det räcker i så fall med häck/staket eller liknande. Och ha skyltat att det är kameraövervakat.
  Vet inte hur hårda länsstyrelsen är eller vilka avväganden de gör i praktiken om man skulle ansöka. Kan vara olika i olika län. Borde inte vara så integritetskränkande att bli filmad om man irrat sig in runt ett litet flygfält.
  Om någon som är sugen på att sätta upp kameror skickar frågan till di så får ni gärna posta svaret.
   
 14. jekroth

  jekroth Aktiv medlem

  Menar ni på allvar att ni bryr er om sådana regler ?
   
 15. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Ja.

  Tillägg: Men kanske inte så mycket på grund av allmän laglydighet utan för att jag tycker att kameraövervakning är ett otyg vars brottsförebyggande verkan är mycket liten. (Och det är inte bara en åsikt utan det har visats av en studie i Storbritannien som ju har stor erfarenhet av övervakningskameror.)
   
  Senast redigerad: 6 Maj 2018
 16. jekroth

  jekroth Aktiv medlem

  Jag köper det argumentet rakt av,
  Däremot skulle jag inte bry mig om det är lagligt eller inte när det gäller att skydda min egendom, då det inte skadar eller ofredar någon.
   
 17. Dahlbäck

  Dahlbäck Medlem

  Precis. Kruxet, att döma av infon på DI:s webb, är dock att undantaget bara verkar gälla privatpersoners övervakning. De flesta flygfält ägs ju av kommuner, bolag eller föreningar, så då kan man nog hamna i tillståndsfållan ändå, iaf. om det ska filmas utomhus.

  Behöver jag säga hur nöjd jag i det här sammanhanget är med att vara baserad i anslutning till ett av landets mest välbevakade skyddsobjekt (Saabfältet)?
   
  • Gillar Gillar x 1
 18. Bek

  Bek Ny medlem

Laddar...

Dela sidan