OpenFlightMaps - Öppna & fria flygkartor

Diskussion i 'Café Flygfyren' startad av Dimme, 7 Mars 2017.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 22 medlemmar.
 1. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  SkyDemon producerar ingen flyginformation själv utan hämtar den från respektive AIP genom EAD (European ATS Database). Att ESGP fortfarande visas med kontrollzon etc. beror på att LFV inte uppdaterat AIP ännu. Om de manuellt skulle ta bort kontrollzon m.m. för att det finns en AIP SUP om detta så skulle priset för SkyDemon bli mycket högre.
   
  • Gillar Gillar x 1
 2. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Detta är totalt livsfarligt! Så länge hindren inte finns med så borde dessa siffror inte visas överhuvudtaget!

  Det finns egentligen bara två rimliga "säkerhetshöjdsiffror" att visa. Det ena är MSA för IFR, dvs 1000 fot högre än höjden av högsta hinder inom området som siffran gäller och 8 km utanför områdets gräns. Det andra är MEF som skall vara det högsta hindret inom området eller högsta markhöjd + 300 fot, vilket som är störst. (+300 beror på att hinder lägre än 300 fot inte finns med i förteckningen i AIP så man måste räkna med att sådana hinder finns var som helst.)
   
  • Gillar Gillar x 2
 3. Dimme

  Dimme Aktiv medlem

  Helt rätt. Och därför gör vi det gratis =)

  PS: AIP AD för ESGP har faktiskt uppdaterats. (https://aro.lfv.se/Editorial/View/IAIP?folderId=32)

  Det är livsfarligt, och det är just därför som jag har skapat den här tråden. För att få feedback och förbättra kartorna!

  Kartorna är som sagt släppta i en beta-fas. Alltså borde man inte använda dessa kartor för planering just nu. Som PIC har man faktiskt själv ansvaret att använda den informationen som står i AIPn. Förlitar man sig på icke-officiella källor så gör man det på egen risk.

  Som har jag nämnt även tidigare så kommer vi självklart åtgärda detta problem.
   
  Senast redigerad: 10 Mars 2017
  • Gillar Gillar x 2
 4. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Tro inte annat än att jag tycker att detta är ett jättebra initiativ!

  Däremot så hade jag själv inte släppt några MSA/MEF siffror ens i beta om jag visste att beräkningsgrunden var fel.
   
 5. Dimme

  Dimme Aktiv medlem

  Det visste vi inte, men nu vet vi det tack vare er feedback! Jag har tagit bort alla siffror på kartorna och kommer så småningom renderas klart och försvinna från sidan också.
   
  • Gillar Gillar x 2
 6. FarewellFire

  FarewellFire Aktiv medlem

  Vilket hästjobb ni lagt ner, mycket imponerad!
   
 7. Dimme

  Dimme Aktiv medlem

  Senast redigerad: 24 Maj 2017
  • Gillar Gillar x 2
 8. control

  control Välkänd medlem

  Härligt initiativ, det är någon konstig musacceleration på kartan, kan den slås av?
   
 9. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Det där ser himsklans trevligt ut!
  Något jag spontant saknar är vilken skala jag för tillfället tittar på. Missar jag något, eller är det en feature som ännu inte finns med?

  EDIT: Ser en till sak som jag tycker saknas, nämligen sektorer. Tänker t.ex. på området vid Såtenäs och Trollhättan. På en vanlig VFR-karta visas tillhörande sektorer (sektor Såtenäs, Sektor Trollhättan) som då "tar över" från Göteborg TMA när dessa är aktiva.
   
 10. Dimme

  Dimme Aktiv medlem

  Jag antar du kör Mac. Nej den kan inte slås av för tillfället. Men jag tar det vidare till utvecklaren. Funkar bra för övrigt på system där man scrollar "ett steg i taget".

  Du tittar inte på någon skalla alls när du bara "zoomar in", eftersom olika skärmar har olika storlekar. Du kan däremot välja "create pdf" längst upp till vänster och trycka ut en karta i en specifik skala.

  Angående sektorerna, de finns med men renderas inte av någon anledning, tack för att du uppmärksammade detta! Jag ska se till att fixa det asap.

  Håller på med att lägga in små okontrollerade flygfält just nu för övrigt. Mycket arbete där =)
   
 11. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Jag tänker inleda med att säga att detta inte är menat som något negativt men, storleken på skärmen bör inte vara relevant, däremot antal pixlar och vilken zoomnivå (antal meter per pixel) etc. Jag tittar inte på någon skala alls eftersom man inte implementerat en skala; det är inte ett olösbart problem (även om det kan vara utanför "scope" för det man jobbar mot här).

  En enklare sak att implementera kan vara en "skallinje", alltså inte räkna fram en skala som 1:500k eller 1:250k utan rita ut ett streck av viss längd som man sedan skalar på samma vis som man skallar kartan i övrigt vilket då kan ge en ett sträck som kan vara t.ex. 1 Nm (eller vad man nu föredrar) för referens i kartan. En sådan kan ses i t.ex. Google Maps nede i högra hörnet (alternativt kan man rita ut en själ genom att högerklicka och välja "meassure distance").

  Full förståelse för om detta inte är prioriterat (eller kanske inte ens önskat?). Nämner det bara då det är något jag skulle tycka vara trevligt.

  Mycket kul att se detta ta form!
   
 12. Dimme

  Dimme Aktiv medlem

  Tack för feedback. Jag kan se hur detta kan komma till användning under planering, och det är klart man ska kunna mäta avstånd när vi har kommit så långt att man kan färdplanera på den sidan. Just nu finns sidan där bara för att få en snabb överblick över ett visst luftrum om det är något man vill kolla, och skriva ut ett eget utdrag av kartan (istället för hela PDFen).

  Jag vill bara poängtera att OFM är skapat av piloter som har stora för drömmar och för lite tid ;P Vi jobbar på detta som sagt ideellt och har andra jobb vid sidan om för att kunna försörja oss och köpa 100LL. Jag förstår att det finns många saker som bör fixas / implementeras, och det kommer hända i mån av tid. Här delar jag för det mesta min förtjusning över det som vi har åstadkommit så långt. Hade vi varit ett vinstdrivande företag med riktiga produkter hade jag väntat minst ett år till innan jag hade ens nämnt att vi existerar =)

  En sak är säker, för varje ny AIRAC kommer Open FlightMaps bara bli bättre och bättre =)
   
  • Gillar Gillar x 3
 13. control

  control Välkänd medlem

  Fungerar utmärkt hemma med win10 och crome som läsare, men flytt av kartan var ohanterligt på jobbet med win7 och explorer. Riktigt trevligt!
   
  • Gillar Gillar x 1
 14. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Hur gör man för att zooma...?
   
 15. Dimme

  Dimme Aktiv medlem

  Scrolla med musen.
   
 16. Guru

  Guru Ny medlem

  Ser superbra ut! Dock så saknar jag vissa saker, som t.ex på Stockholm H TMAs västra gräns, precis bortom Västerås CTR, på OpenFlightMaps-kartan anges bara Stockholm TMA H [FL95 / 4500 MSL], när TMAt i själva verket är uppdelat i till exempel Sector Västerås (1500-4500) eller Sector Uppsala (1200-4500). Känns som viktiga detaljer som kan göra kartan ännu mer användbar :)

  Kommer fortsätta hålla utkik! Vilket bra jobb ni gör!

  Edit: Insåg att Sektorer redan tagits upp i huvudinlägget. Ursäkta :)
   
 17. BosseB

  BosseB Aktiv medlem

  Snygg karta, funkar fint i min iPad. Men en sak förbrylllar mig. Hur väljs ortsnamnen som visas på kartan ut? Tittar t.ex på Drottningholm utanför Stockholm där det står "Malmen" som förvisso är vad bostadsområdet där kallas, men det är nästan ingen som vet det. Blackeberg är med, men vare sig Hässelby, Vällingby eller Spånga är med. Känns lite random...
   
 18. Dimme

  Dimme Aktiv medlem

  Problemet med sektornamn och ATZ som inte visades ska nu vara åtgärdat. Morgondagens fräscha nya kartor ska vara uppdaterade, inklusive alla ändringar enligt AIRAC effective May 25:th.

  BosseB: Ortsnamn kommer från Open Street Maps. Open Street Maps är faktiskt öppet för dig att gå in och redigera om du inte gillar namn på något område. Vi kan inte redigera manuellt ortsnamn för varje område i Sverige. För det första skulle det ta en väldigt lång tid och för det andra kan vi inte veta vad folk som flyger kring område X brukar använda för ortsnamn. MEN! Vi jobbar på att införa Lantmäteriets översiktskarta som alternativ grundkarta. Där kan jag tänka mig att du kommer känna dig mer som hemma.
   
 19. BosseB

  BosseB Aktiv medlem

  Ok, tack. Kollade Open Street Maps och där finns fler ortsnamn än på flygkartan. Kanske någon algoritm som väljer vilket namn som ska renderas på kartan? Och egentligen är inte ortsnamn så jätteintressant. De syns i alla fall inte från luften :)
   
 20. Dimme

  Dimme Aktiv medlem

  Nu ska jag också ha lagt till alla mindre flygplatser som saknades innan. Alla har inte med banriktning i ikonen än, men det kommer =)
   
  • Gillar Gillar x 1
Laddar...

Dela sidan