Vad händer vid utgånget medical?

Diskussion i 'Flygmedicin' startad av bluecmd, 5 April 2021.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 3 medlemmar.
 1. bluecmd

  bluecmd Medlem

  Hej,

  Mitt klass 2 medical kommer gå ut nu under april, och p.g.a. rådande omständigheter med pandemin så har jag väldigt svårt att tro att jag skulle vilja flyga något denna sommaren. Jag överväger med andra ord att låta medical förfalla och förnya den senare i höst eller dylikt när vaccinationerna har dragit över och vi vet världsläget.

  Vad har det för konsekvenser för mig? Är ett medical som gått ut för 6 månader sedan svårare att få förlängt än om jag skulle pallra mig till en läkare någonstans nu innan det går ut?

  Jag har försökt söka lite men är fruktansvärt rostig på JAR-FCL och dylikt :).
   
 2. Larscho

  Larscho Moderator

  Att du är rostig på JAR-FCL är bara bra för den gäller inte längre. ;)

  Skämt åsido, det är inget konstigt med ett medical som går ut. Gör bara ett nytt innan du ska flyga. Du får hålla koll på datum för EKG och audiogram, du kanske behöver göra den också när det blir dags.
   
 3. akg1486

  akg1486 Aktiv medlem

  Titta i ditt medical. Det står troligen att det gäller för LAPL ytterligare en tid; det kan möjligen bero på hur gammal du är, men så är fallet för oss 50+. I så fall kan du flyga med LAPL-privilegier, vilket inte skiljer så mycket från PPL-privilegier.

  Du skriver "förlängt", men det är det egentligen inte frågan om. Du får ett nytt medicinskt intyg varje gång. Det är inte som en förlängning av en SEP-rating vs. PC vs. ny uppflygning: att det är olika saker som gäller. Du ska vara rimligt frisk och kry och ha ledsyn med glasögon.

  För egen del avslöjade en flygläkarundersökning för några år sedan att jag var på väg att få medicinska problem som skulle få påverkan i vardagslivet om inget gjordes. På grund av det gick jag till vårdcentral och fick "vanlig" vård och årliga uppföljningar. Symptomen var av sådan art att jag inte märkte dem själv (finns många sådana i hjärt/kärlsystemet) så jag är mycket tacksam för flygläkarundersökningen som triggade att jag kom under behandling. Sådant kan vara värdefullt oavsett ålder.
   
Laddar...

Dela sidan