Är flygklubbarna beredda på Top Gun?

Diskussion i 'Café Flygfyren' startad av Martenare, 28 Juli 2019.

Taggar:
Bevakare:
Den här tråden bevakas av 6 medlemmar.
 1. Martenare

  Martenare Medlem

  Nu är den äntligen på g.
  Uppföljaren till TopGun kommer nästa år och det ser ut att kunna bli en riktigt bra film.

  Att vara pilot kommer bli hett som bara den och flygvapnet kommer, precis som när det begavs sig förra gången kunna njuta av enormt många ansökningar.

  Hur påverkades inflödet till flygklubbarna när TopGun kom ut? Jag gissar att det blev högre tryck och jag gissar att det även kommer att ske denna gång.

  Är flygklubbarna redo att öka utbildningstakten?

  Den här tror jag är en sällsynt möjlighet för allmänflyget och det vore synd om den gick förlorad.
   
  • Gillar Gillar x 4
 2. Stjärnan

  Stjärnan Aktiv medlem

  Nja. Jag tror inte det blir någon nämnvärd skillnad hos klubbarna. Topgun handlar inte om allmänflyget utan om stridsflyg. Två väldigt skilda saker.
   
 3. GhostRider

  GhostRider Medlem

  I feel the need - the need for speeed :sneaky:
   
  • Gillar Gillar x 1
 4. hans_p

  hans_p Moderator Flygfyren Operations

  Jag tror att den stora publiken för TG2 i Sverige är de som såg TG1 när den kom 1986. Jag har faktiskt inte helt lätt för att se kopplingen till ett ökat intresse för privatflyg, men om så är fallet så har grannklubben nylackat sina PA28:or för bara något år sedan.
  Skämt åsido, jag tror att duktiga youtubers som Trent Palmer, FlightChops och the Candourist har större betydelse för att sprida intresse och kunskap om privatflyget. Tyvärr saknar vi helt något motsvarande i Sverige. Vem blir första flyg-vloggaren i landet?
   
  • Gillar Gillar x 2
 5. Martenare

  Martenare Medlem

  Visst har du rätt i att det är två skilda saker men för mig och de flesta som jag känner så sträcker sig flygintresset från trafikflyg till allmänflyg till militärflyg.
  Jag känner nästan ingen pilot i min ålder som inte inspirerades av TopGun ovh då pratar vi inte stridspiloter.

  Jag sitter dock bara och gissar med utgångspunkt i mitt egna intresse så det kan såklart vara som du säger att det inte får någon effekt.

  Det hade dock varit väldigt intressant att höra från någon som var aktiv i flygklubb åren efter TG. Blev det något uppsving då?

  Jag tror att du har både rätt och fel. Till att börja med kommer den stora publiken att komma från oss TG1-gamlingar. Tom Cruise är dock fortfarande bland de absolut största i Hollywood och på senare tid har i princip alla hans filmer varit kioskvältare. Jag tror filmen kommer att bli en av de största under 2020. Sen är ju som sagt frågan om filmen får någon effekt på flugintresset.

  Du har definitivt rätt i att flygvloggarna är en jättestor positiv kraft för allmänflyget. Jag undrar dock hur pass många svenskar som känner till dem. Jag frågar mig också vad som kommer först (hönan eller ägget), flygintresset eller att titta på flygvloggar. Kanske är det så att TG2 och flygvloggarna är den perfekta kombon. TG2 tänder flygintresset och sen tar vloggarna och eldar på och styr över till allmänflyg.

  Problemet för de som vill starta en svensk flygvlogg är väl bland annat att flygbilderna måste granskas innan publicering samt att radiotrafik inte får spelas in?
   
  Senast redigerad: 30 Juli 2019
 6. hans_p

  hans_p Moderator Flygfyren Operations

  Jag såg också TG på bio när jag var ung, 12 år närmare bestämt. :)
  Du har en poäng där, om vad som kommer först. Men exempelvis har FunForLouis 2 miljoner följare varav säkert ett antal är från landet. Några har vi ju som filmar flitigt - och krav på granskning (av vem?) tror jag är en gammal regel som försvann ungefär samtidigt som digitalkameran gjorde sitt intåg. Vad gäller radioprat tror jag det är skillnad på vilket sammanhang och hur det görs tillgängligt, och vad. Att du lägger ut ditt tillstånd att landa bana 19 på ESMK tror jag inte omfattas, däremot om du sitter hemma och spelar in all radiotrafik för en flygplats och publicerar som lajvström. Nåväl - det är absolut en generationsfråga, "vår" generation kommer inte att bli vloggare men däremot de yngre som är uppväxta med det.
   
 7. eerriikk

  eerriikk Medlem

 8. Martenare

  Martenare Medlem

  Jo man måste ha ett spridningstillstånd från lantmäteriet när man filmar från luften.
  https://www.lantmateriet.se/sv/webb/spridningstillstand/
  Kan nog bli ganska mycket jobb att ansöka om det när man gör en flygvlog.
   
 9. hans_p

  hans_p Moderator Flygfyren Operations

  Ja det där är ju spännande. Eller inte, för den mängd film som finns redan publicerad från Sverige på YouTube verkar ju inte ha genererat nån större reaktion från myndigheterna. Nån annan får avgöra vikt och innebörd av det. Jag fortsätter som tidigare.
   
  • Gillar Gillar x 1
 10. Martenare

  Martenare Medlem

  Ja han är nog vår största svenska flygvloggare!

  Det tycker jag att du ska göra! Snygg video och jag har svårt att tänka mig att lantmäteriet skulle ha något emot den.
   
 11. Merf

  Merf Aktiv medlem

  Tror bägge reglerna åtminstone till viss del är gamla kvarlevor, men problemet med sådana är ju att man alltid tar en risk om man bryter mot dem. Visst, i de allra flesta fall kommer INGEN bry sig, men om någon anmäler eller dyl så blir de ju tvungna att agera (kan ju inte bara selektivt applicera de lagar man tycker "känns moderna"). Det hade varit bättre för alla om gamla föråldrade lagar tas bort eller anpassas för rådande situation.
   
 12. Dimme

  Dimme Aktiv medlem

  Vad trevligt att höra! Kanske jag får vara lite mer aktiv och lägga upp filmer oftare.

  Ang spridningstillstånd från lantmäteriet, förr fick man ansöka om självgranskningsrätt från försvarsmakten. Det gjorde jag och fick det. Det är nu dock ändrat och försvarsmakten kan inte längre ge ut självgranskningsrätt utan man måste skicka allt till lantmäteriet. Jag tror jag fortsätter och lägger upp filmer, tills de introducerar ett sätt att granska flera GB på ett smidigt sätt. Självklart utan att filma något känsligt från luften.
   
  • Gillar Gillar x 2
 13. Claes

  Claes Ny medlem

Laddar...

Dela sidan