Lista bra restauranger nära flygfält

Diskussion i 'Café Flygfyren' startad av Kastrullhäxan, 28 September 2014.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 21 medlemmar.
 1. Adam

  Adam Aktiv medlem

  Linköping/SAAB: här finns förmodligen Sveriges bästa gatukök (Stångebro gatukök) på väg in till stan. Deras $200-hamburgers är värda just det, och mer därtill! Det var enklare förut när man kunde promenera in till stan från klubben, nu är det tyvärr antagligen lite jobbigare när klubben flyttat till andra sidan fältet. Gästande piloter kanske kan få taxi in till "rätt" sida dock? Någon östgötaflygare som kan upplysa?
   
 2. Länsmansgården (även kallat Ulvsby Herrgård, vilket förvirrar eftersom Ulvsby Gård bed & breakfast ligger nästgårds) finns 2.7 km från Sunne gräsfält (där cyklar finns, en trevlig klubb för övrigt). Fredag, lördag och söndag serverar Länsmansgården en i och för sig fin lunch, som kanske inte övertydligt klargör varför de fått en utmärkelse av White Guide (lägsta nivån, "också ett bra ställe"), men det kanske ni med mörkerbehörighet kan utröna genom deras middag och a la carte. Jakten går vidare. Vi tuggar oss genom luften mot nya mål.
   
 3. Larscho

  Larscho Moderator

  Jag var på Hamnkrogen i Stegeborg häromdagen och måste tyvärr säga att jag var lite besviken. Flygfältet är ju helt perfekt och avståndet till hamnen också. Det som gjorde mig besviken var dock maten i kombination med servicen. Maten var OK, inte mer, och priset hade de kunnat komma undan med om de inte hade varit för den dåliga servicen. Det tog alldeles för lång tid att få beställa maten och sedan en bra stund innan vi fick det också. Hur lång tid det skulle ta att få notan orkade vi inte ta reda på utan gick bara fram till kassan för att pröjsa.

  Synd på ett annars optimalt utflyktsmål!
   
  • Gillar Gillar x 1
 4. control

  control Välkänd medlem

  Andra liknande omdömet jag hört om hamnkrogen där nyligen, hoppas de inte tror de kan leva på läget utan skärper sig :/
   
 5. Anders Lidén

  Anders Lidén Aktiv medlem

  Eftersom Borlänge hittills inte är nämnt så lanske det också förtjänar en plats. På vardagarna lunchbuffé i terminalbyggnaden och på Rommeheds gamla officersmäss (5 minuter från både terminal och klubben). Lokalbuss (http://www.dalatrafik.se/ från Dala Airport) in till stan med många andra alternativ och vidare mycket täta förbindelser vidare till Falun för ännu fler alternativ och lite historiska sevärdheter.
   
  • Gillar Gillar x 1
 6. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Jag flög till hamnkrogen i Stegeborg och åt i lördags. Både maten och servicen var utmärkta.

  (Det var första gången jag landat på Stegeborg och fältet var ojämnare än jag väntat mig. När jag startade kom jag i luften en 5-10 knop tidigare än jag tänkt pga en rejäl puckel som knuffade upp mig. :p)
   
  • Gillar Gillar x 3
 7. Air-man

  Air-man Aktiv medlem

  Ålleberg. Restaurang med milsvid utsikt över Falbygden. Oftast kan man taxa på tvärbanan och nästan parkera framme vid restaurangen.
   
 8. Mitt allra första inlägg här på Flygfyren forumet var när jag skapade den här tråden för nästan fem år sedan och det kom då in en del tips. Under första inlägget fanns då en sammanfattning av inlägg fram till inlägg nr 16 och sen har det resonerats och tillkommit nästan lika många inlägg till, ej inkorporerade i den sammanfattningen. Nu provar jag en annan final approach och som alltid när man ska landa något gäller att hålla en positiv attityd. Jag hoppas detta inlägg skall falla i smaken, vara matnyttigt och ge mermak.

  Jag har skapat en ny Google Map karta. I den har jag plottat samtliga flygfält ur Svenska Flygfält (juni 2019, utom sjöflygfält), 163 st, markerade med röd symbol i kartan. Därtill plottat samtliga restauranger ur White Guide (mars 2019), 588 st plus 87 caféer. Ur dessa två kategorier letat visuellt efter restauranger nära flygfält och mätt med Google Map's avståndfunktion. Avstånden är konsekvent mätta såsom promenadavstånd, dvs ej cykel eller bil (Ibland lite lurigt att lista ut varifrån man börjar vandra från obekanta flygplatser). Länken med hela Google Map kartan finns nedan såsom ett verktyg att nyttja. Så, dessa ansträngningars resultat i sin kortaste tabloidversion: Det visar sig att 23 flygfält, eller 14 procent av 163 st, har max 6 km promenadavstånd till någon restaurang klassad 3, 4 eller 5 av White Guide, vilket utgör 57 st eller 10 procent av dess 588 provade restauranger 2019.

  Resultat också i korthet men något längre, med 6 km som en hanterbar sträcka mellan flygfält och restauranger faller följande flygfält ut: Arvika, Borgholm, Bunge, Fjällbacka, Halmstad, Härnösand, Kalmar, Katrineholm, Lidköping, Linköping, Ljusdal, Luleå, Norrköping, Trosa, Tärnaby, Umeå, Varberg, Vellinge, Visby, Västerås, Älmhult och Ängelholm. Landar man vid någon av dessa flygfält är det alltså högst 6 km till en restaurang som White Guide klassificerat till endera nivå 3 ”Mycket god klass”, 4 ”God klass” eller 5 ”Också ett bra ställe” (Inga restauranger finns inom 6 km på nivå 1 ”Global mästarklass” eller 2 ”Mästarklass”, exempelvis är Fäviken på 22 km avstånd från närmaste flygfält Åre och kvalar därmed inte in). Samtliga dessa matchningar som bra potentiella flygrestauranger är markerade i guldgult, och alla andra inkluderade restauranger är markerade i svart. Caféer har inte varit mitt fokus i denna genomgång, 87 finns med markerade i grått, ej avståndskollade men klassificeringsmarkerade, och om de händelsevis har mat har White Guide ej bedömt den.

  Det här betyder att sätt er nu med familjen, era reskamrater, eller i enskildhet och titta försiktigt igenom denna Google Map karta. Hitta ett lämpligt avstånd från hemmaflygfältet (själv tycker jag 45 min till 1.5 timme är lagom för en dagsutflykt men kan börja tänka mig längre) och finn en guldgul restaurang där. Titta på lite olika alternativa kombinationer flygfält-restauranger. Förutom vilken klassificering restaurangen har, kan en viktig aspekt ifall det gäller dagstur vara huruvida restaurangen alls har lunchöppet. Som regel är det nog middag den testats för, men innebär ändå en hint om dess eventuella lunch. Eftersom jag plottat 838 platser manuellt, och även fast jag försökt kvalitetsgranska under arbetets gång, finns risk för fel eller saker jag inte tänkt på. Hade jag bara utgått från en lista rakt av ogranskat så hade risk funnits för fel restaurang med liknande namn i fel stad. Några få restauranger hade även upphört sedan White Guides publicering och är bortplockade.

  Här samma info igen, ett ytterligare sätt att se på utfallet. Flygplatser i Svenska Flygfält som har inte mer än 2 km till en restaurang listad av White Guide: Härnösand, Västerås. Flygplatser med 3 km: Borgholm, Linköping, Norrköping. Flygplatser med 4 km: Katrineholm, Trosa, Umeå, Visby, Älmhult, Arvika, Halmstad, Tärnaby. Flygplatser med 5 km: Fjällbacka, Kalmar, Luleå. Flygplatser med 6 km: Lidköping, Vellinge, Bunge, Ljusdal, Varberg, Ängelholm. Det oaktat klassificering. Vissa flygplatser har en hel knippe restauranger inom promenadavstånd. 6 km är vad man bör hinna till på en timme. Den som har med sig en ihopfällbar cykel (själv har jag ibland med mig en Monowheel och måste då tänka på batteristräcka), hittar en klubb-cykel eller till och med lyckas vinka in något ännu stabilare pendelverktyg kommer förstås spränga gränser och kan leta något längre avstånd.

  Öppna Google Map kartan. Det är nu en allmänt tillgänglig kopia. Ta en egen kopia. Nu är detta lite beroende på upplagd version och dess korrigeringsinställningar, men några allmänna råd om dylika kartor är att det är oerhört lätt att råka förstöra den. Om man tex vill greppa kartan och svepa den lite åt sidan är risken att man istället greppar tag i en punkt och flyttar en flygplats eller restaurang och sen inte vet var den låg. Greppa därför alltid över en sjö eller annan punktfri yta för att svepa i kartan. Om man vill (och kan, beroende på uppladdad versions inställning) mäta ett avstånd mellan en flygplats och en restaurang: markera båda (ena, ”vägbeskrivning hit”, andra), byt från bil till promenad (”Välj transportsätt”, ”till fots”), välj detaljerad vägbeskrivning (via tre punkterna, ”Lageralternativ”, ”Steg för steg anvisningar”) då framkommer själva sträckan. Gjord beräkning har då kreerat ett nytt tillfälligt lager, ta bort endast detta nyskapade lager (”Radera lagret”, endast vägbeskrivning), för att rensa bara det och inget annat lager.

  Kanske finns risken att någon där ute kring detta misstycker. Svenska Flygfält kanske för att det är 163 flygplatser från dem eller White Guide för att det är 675 platser från dem. Men jag tycker inte det. Det här arbetet är delvis inspirerat av den karta jag fann på KSAK där en entusiast knappat in en oherrans massa landningsställen inklusive helikopterlandningsplatser, sjöplatser och privata fält. Den var övermäktig och vid närmare granskning inte trovärdig (delvis kanske för att den råkat ha rörts till av användare). Restaurangerna från White Guide är fritt tillgängliga på nätet, även om det var krångligt att lyfta ut dem, och deras centrala restaurangrecensioner är inte alls med här i denna karta. Någon kanske undrar varför jag inte jobbat via någon KMZ/KML databas ur SvFF eller WG via excel, jag har försökt förstå hur det skulle gå till men inte lyckats.

  Det här lilla projektet gränsade nästan till autistiskt tråkigt mot slutet innan jag blev klar, men belöningen vore om det kan komma till nytta på individnivå för någon där ute eller till och med öka attraktiviteten för flygning som hobby. Det är också en passning till SvFF, KSAK, WG eller Google Map att sådan här information hade väl varit trevlig om den fanns. I en snar framtid eller om något år kommer dessa data att vara ouppdaterade. Tittar man i en annan kartfunktion på nätet "hitta.se" markeras vissa restauranger med WG (märkte det när jag var nästan klar), men jag vet inte hur utnyttja det gentemot flygplatser och avstånd. Den som vill kan ju (beroende på uppladdningsinställning) addera andra egna aspekter i (sin kopia av) denna Google Map karta såsom sevärdheter eller annat. En märklighet är emellertid att när maxtaket nu är nått för antal lager så vägrar systemet skapa avståndsmätning eftersom det sker i nytt lager, dvs andra lager måste bort eller sammansmältas först.

  Google Map kartan
  1. Endast läsbar https://drive.google.com/open?id=1lAklyqZ_Orojp3yIaA2WqWzJjXyHVuiy&usp=sharing
  2. Även skrivbar https://drive.google.com/open?id=1MVv_4MnaunqPVpxW3oclsaoZevWDaiAY&usp=sharing
   
  Senast redigerad: 9 Juli 2019
  • Gillar Gillar x 2
 9. Riste

  Riste Ny medlem

  [QUOTE = "Waffle Witch, post: 29517, member: 1592"] My very first post here on the Flyfyren forum was when I created this thread almost five years ago and it then came in some tips. During the first post there was then a summary of posts up to post no. 16 and then it has reasoned and added almost as many posts to, not incorporated in that summary. Now I try another final approach and, as always when you have to land something, keep a positive attitude. I hope this post will fall into the taste, be useful and provide added value.

  I've created a new Google Map map. In it, I have plotted all the airfields from Svenska Flygfält (June 2019, except the seaplane field), 163, marked with a red symbol in the map. In addition, all restaurants from the White Guide (March 2019) plotted 588 plus 87 cafes. From these two categories, visually looking for restaurants near airfields and measured by Google Map's distance function. The distances are consistently measured as walking distance, ie not a bike or a car (Sometimes a bit tricky to figure out where to start walking from unfamiliar airports). The link with the entire Google Map map is below as a tool to use. So, the results of these efforts in their shortest tabloid version: It turns out that 23 airfields, or 14 percent of 163, have a maximum 6 km walking distance to any restaurant classified 3, 4 or 5 by the White Guide, which is 57 or 10 percent of its 588 restaurants tested in 2019.

  Results also briefly but slightly longer, with 6 km as a manageable distance between airfields and restaurants, the following airfields fall out: Arvika, Borgholm, Bunge, Fjällbacka, Halmstad, Härnösand, Kalmar, Katrineholm, Lidköping, Linköping, Ljusdal, Luleå, Norrköping, Linköping, Ljusdal, Luleå, Norrköping, Trosa, Tärnaby, Umeå, Varberg, Vellinge, Visby, Västerås, Älmhult and Ängelholm . If you land at one of these airfields, it is a maximum of 6 km to a restaurant which White Guide classified to either level 3 "Very good class", 4 "Good class" or 5 "Also a good place" (No restaurants are within 6 km at level 1 "Global master class" or 2 "Master class", for example, Fäviken is at 22 km distance from the nearest airfield Åre and thus does not qualify). All of these matches as good potential flight restaurants are marked ingolden yellow , and all other included restaurants are marked in black . Cafes have not been my focus in this review, 87 are marked in gray , not distance checked but classified, and if they have any food, the White Guide has not assessed it.

  This means that the way you are now with your family, your travel companions, or in isolation, and look carefully through this Google Map map. Find a suitable distance from the home flight field (I think 45 minutes to 1.5 hours is just right for a day trip but can start thinking longer) and find a golden restaurant there. Look at a variety of alternative airfield restaurants. In addition to the classification the restaurant has, an important aspect in the case of day trips can be whether the restaurant at all has the lunch open. Usually, it is probably dinner it was tested for, but still means a hint of its possible lunch. Because I have plotted 838 sites manually, and even though I tried to review quality during the work, there is a risk of errors or things I didn't think about. Had I just started from a list straight from unreported so had the risk for the wrong restaurant with similar names in the wrong city. A few restaurants had also ceased since White Guide's publication and were picked out.

  Here the same info again, an additional way to look at the outcome. Airports in Svenska Flygfält which have no more than 2 km to a restaurant listed by White Guide: Härnösand, Västerås. Airports at 3 km : Borgholm, Linköping, Norrköping. Airports at 4 km : Katrineholm, Trosa, Umeå, Visby, Älmhult, Arvika, Halmstad, Tärnaby. Airports at 5 km : Fjällbacka, Kalmar, Luleå. Airports at 6 km: Lidköping, Vellinge, Bunge, Ljusdal, Varberg, Ängelholm. It does not matter classification. Some airports have quite a few restaurants within walking distance. 6 km is what you should get in one hour. Anyone who has a folding bicycle with me (sometimes I have a Monowheel with me and must think of a battery cover), finds a club bike or even winds up something even more stable pendulum tool will of course blow up boundaries and can look for something longer distance.

  Open the Google Map map. It is now a publicly available copy. Take your own copy. Now this is a bit dependent on the version version and its correction settings, but some general advice on such maps is that it is extremely easy to ruin it. If, for example, you want to grab the map and sweep it a little to the side, the risk is that you instead grab a point and move an airport or restaurant and then do not know where it was. Therefore, always grip over a lake or other point-free surface to sweep the map. If you want to (and can, depending on the version of the uploaded version) measure a distance between an airport and a restaurant: mark both (one, "directions here", others), change from car to walk ("Choose mode", "on foot "), Select detailed directions (via the three points," Stock options ", "Step by step instructions") then the actual distance appears. Made calculation has then created a new temporary layer, delete only this newly created layer ("Delete layer", only directions), to clear only that and no other layer.

  Perhaps there is a risk that someone out there might fail. Swedish Airfield may be because there are 163 airports from them or the White Guide because there are 675 seats from them. But I don't think so. This work is partly inspired by the map I found at KSAK where an enthusiast keyed in an unrelated mass of landing sites including helicopter landing sites, lake sites and private fields. It was overpowering and, on closer inspection, not credible (partly perhaps because it happened to have been moved by users). The restaurants of the White Guide are freely available online, although it was difficult to lift them out, and their central restaurant reviews are not at all on this map. Someone might wonder why I did not work through any KMZ / KML database from SvFF or WG via excel,

  This little project was almost autistically boring towards the end before I finished, but the reward would be if it could be beneficial at the individual level for someone out there or even increase the attractiveness of flying as a hobby. It is also a fit for SvFF, KSAK, WG or Google Map that such information would have been nice if it existed. In the near future or in a few years, this data will be unchanged. If you look in another map function on the net "hitta.se" certain restaurants are marked with WG (noticed it when I was almost ready), but I do not know how to utilize it against airports and distances. Anyone who wants can (depending on upload setting) add other own aspects in (their copy of) this Google Map map such as attractions or other.

  Google Map Map
  1. Readable only https://drive.google.com/open?id=1lAklyqZ_Orojp3yIaA2WqWzJjXyHVuiy&usp=sharing
  2. Also writable https://drive.google.com/open?id=1MVv_4MnaunqPVpxW3oclsaoZevWDaiAY&usp=sharing [/ QUOTE]


  You sir a true scholar, gentleman and an awesome aviator! This is something that I tried searching for so many times, I'm in training right now and this is exactly what I want to do once i get my PPL. Cheers and if I ever meet you, you have a lunch from me!
   
 10. Staffan

  Staffan Aktiv medlem

  Kan också rekommendera Officerssalongen på Rommehed. Buffén i terminalen däremot är inte värd en flygresa, den funkar som alternativ om man ändå råkar vara där.
   
 11. Stjärnan

  Stjärnan Aktiv medlem

  Finns säkert inte med på någon white guide lista men Dala Järna har ett väldigt fint fält (asfalt) med en pizzeria 10-15 min gångväg därifrån som är helt okej.
  Det var en perfekt lunch utflykt från Vås.
   
Laddar...

Dela sidan