Varför minskar fritidsflygandet?

Diskussion i 'Flygsäkerhet' startad av Hans Rönnevall, 1 Februari 2020.

Bevakare:
Den här tråden bevakas av 10 medlemmar.
 1. Erik Berglund

  Erik Berglund Aktiv medlem

  Misstänker att det har att göra med att lönerna inte hängt med i prisutvecklingen.
   
 2. Adam Frisch

  Adam Frisch Aktiv medlem

  Precis. Vi jobbar mer och mer idag bara för att ha råd med hyra. Ofta är ju hyran nära 50% av inkomst - det brukade inte vara så. Vi ser ju det på andra fritidsbranscher också - golfandet är ju på katastroflåg nivå också. Folk har inte tid eller pengar, helt enkelt. Jag hoppas elflygplansrevolutionen kan minska kostnaderna dramatisk, så vi kan får lite schwung i det hela igen.
   
  Senast redigerad: 2 Mars 2020
 3. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Ändå verkar det som att i alla fall storstadsklubbarna sett en ökning i verksamheten de senaste åren. Det är väl en effekt av tvåtredjedelssamhället, antar jag. En del personer har påtagligt mycket mera pengar att röra sig med nu än för t.ex. 10 år sedan medan personer med lägre inkomster har svårare att ha råd med att flyga än när jag började på 1980-talet.

  I fjol hittade jag en gammal verksamhetsberättelse för min flygklubb från 1992 och från den kunde jag se att sedan dess har flygpriserna ungefär dubblats i fast penningvärde, medan medlemsantalet och även flygtidsuttaget har ungefär halverats. (Fast det var ännu lägre för fem år sedan.)
   
 4. Erik Berglund

  Erik Berglund Aktiv medlem

  En del av förklaringen är kanske detta:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Wage_share
  Jag har inte hittat motsvarande tal för Sverige.

  Om priset har ökat med 100% sedan 1992 har det ökat långt mer än vad inflationen skulle tillsäga. Sedan 1992 borde det varit en ökning på 43% för att ha samma realkostnad. Om man ska tro på SCB, alltså: https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/prisomraknaren/
   
 5. Airborne again

  Airborne again Välkänd medlem

  Nej, priset har ökat c:a 100% i FAST penningvärde. I kronor har det ökat mycket mer.
   
  • Gillar Gillar x 1
Laddar...

Dela sidan